Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De kosten die je maakt als je start met vintage objectieven.

dinsdag 22 april 2025, 21:21 door | 817x gelezen | 4 reacties

Met vintage objectieven gaan fotograferen kost een kleine investering. Dat hoeft niet veel te zijn, maar je kan het zo kostbaar maken als je zelf wilt. Het lijkt dat er wat onduidelijkheid heerst over de kosten die moet maken. Daarom heb ik dit artikel geschreven.

Iedereen weet inmiddels dat ik veel met vintage objectieven aan het fotograferen ben. Eigenlijk hou ik niet zo van de naam vintage. Het zijn 'oude' objectieven. Vintage is een modenaam en ik ben niet zo van de mode.

Nando carl zeiss 75mm lens

Je kan het zo duur maken als je wilt, maar er zijn legio goedkope antieke objectieven te krijgen. Je moet op je gemak op zoek gaan. Dat is onderdeel van de lol.

Welke naam het ook mag hebben, een oude objectief op je moderne mirrorless camera plaatsen kan niet zomaar. Je moet een adapterring hebben. Anders past het niet. Aangezien de flange-distance van mirrorless camera's korter is, wordt dat heel eenvoudig.

De meeste objectieven die je als antiek kan beschouwen hebben een M42-schroefdraad. Je moet opletten, want er is ook Exacta-mount in omloop, en M39. Waar je voor moet zorgen is een adapter die van M42 naar de bayonetvatting van jouw camera gaat.

Nando helios 44 2zebra

De Helios 44 is een objectief waar je bijna niet mis kan grijpen. Een perfect startpunt.

Die adapters zijn er in overvloed. Ik koos voor de adapters van URTH. De kosten zijn niet zo hoog. Voor vijftig euro heb je een adapter. Mocht je een adapter hebben voor je spiegelreflexobjectieven op een mirrorless camera te plaatsen, dan kan het vaak nog goedkoper als je naar Amazon kijkt.

Selectie antieke objectieven

Denk niet dat je een set antieke objectieven gaat kopen. Begin met een, en ga dan verder uitbreiden als het je ding is.

Dan kan de zoektocht naar oude objectieven beginnen. Marktplaats, Ebay, tweedehands markten, vlooienmarkten, kringloopwinkels... Er zijn legio plekken waar je voor een paar tientjes een leuk objectief te pakken kan krijgen.

Zoek je naar specifieke objectieven, dan kunnen de kosten wel hoger uitvallen. Dit is iets wat je zelf in de hand hebt. Een mooi objectief om mee te starten is een Helios 44 objectief. Die zijn niet al te duur, maar je moet wel opletten dat alles soepel draait. Diafragmaring en scherpstelring mogen niet te stroef gaan.

Nando helios 44 repareren

Antieke objectieven kunnen stroef zijn. Het smeermiddel op de scherpstelring kan hard zijn geworden. Het is vaak eenvoudig om dit te verhelpen.

Ben je handig, dan kan je eenvoudig zo'n objectief open maken, schoonmaken, en weer in elkaar zetten. YouTube staat vol met (goede) instructiefilms. Op YouTube vind je ook veel video's die de karakteristieken van oude objectieven uitleggen en laten zien.

Fotograferen met vintage objectieven, of antieke, zoals ik het graag noem, hoeft niet duur te zijn. Vind je het uiterlijk van de foto's die met zo'n objectief zijn gemaakt mooi? Dan kan het interessant zijn om er eens naar te kijken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 29 april 2025 om 16:59  | reageer

    Hallo Nando, interessant om te lezen en nu meteen een vraag: mijn man heeft nog een heel goede 100mm macrolens voor zijn oude (analoge) Pentax spiegelreflex camera. Deze heeft een Pentax K-mount. Welke adapter heb je nodig voor een canon eos 90D zodat het diafragma automatisch sluit?

  2. Nando
    Profiel Nando schreef gisteren om 14:36  | reageer

    Om een dergelijk objectief te kunnen gebruiken heb je een adapter van K-mount naar EF-mount nodig. Ik weet niet of die bestaan. Naar Canon RF-mount zal het misschien wel makkelijker zijn.
    Ik verwacht niet dat je een automatisch diafragma behoudt. Zeker weten doe ik het niet.

  3. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef gisteren om 17:12  | reageer

    Hoi Nando. Bedankt. Ik had zelf ook gezocht. Er is een adapter voor K-mount naar canon EFS-mount van Fotodiox, voor ca. €24,- o.a bij Kamara Express of Amazon. Helaas geen automatisch diafragma. Scherpstellen en diafragma moet handmatig.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef gisteren om 21:30  | reageer

    Wanneer je objectieven gebruikt die een andere (oudere) mount hebben, zal je altijd of vrijwel altijd alles handmatig hebben.
    Het is gewoon niet compatible, of de benodigde techniek is anders, of niet aanwezig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.723 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord