Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Marc Wijngaarde

Fotorecept; wandelen over water

dinsdag 19 februari 2013, 22:34 door | 11.361x gelezen | 16 reacties

Ik heb lang getwijfeld of ik een foto recept zou schrijven. Tenslotte alles wat ik doe op fotografie gebied heb ik geleerd op het internet waar iedereen de zelfde informatie kan vinden. In principe heb ik dus niks nieuws te melden. Maar ik vind het uitwisselen van informatie altijd een nobel streven vandaar bij deze mijn bijdrage.

Het doel van deze shoot was om te oefenen in het balanceren van daglicht en flitslicht. Het "concept" was een persoon te fotograferen bij zonsondergang bij het water. Achter de tekentafel kwam ik al snel op het idee om de illusie te wekken dat die persoon op het water loopt.

Bts loaves 2012 final
Beweeg je muis over de foto voor de onbewerkte foto

Uitwerking


De uitwerking was vrij simpel: De locatie bij het water was het strandje bij Huizen langs de A27 (vlak bij de Stichtse brug), daar loopt de bodem heel vlak af en is de diepte de eerste paar meter vanaf de kant maar iets van circa 25 centimeter.

Een paar standaard grijze stoeptegels geleend (later weer keurig terug geplaveid) en op elkaar gestapeld op de juiste plek zodat de tegel net onderwater staat, en voila als je er op staat lijkt het net of je op het water oppervlak staat. Foto vanuit een laag standpunt nemen, en de spiegeling zorgt ervoor dat je de tegel geheel niet ziet.

Tot zover het idee achter de tekentafel. Een goeie vriend van me heeft altijd wel zin om met de camera's op pad te gaan, en tegelijkertijd als test-object danwel model te dienen. We waren ruim op tijd ter plaatste want mijn ervaring is dat alles op- en instellen altijd net even langer duurt dan je verwacht en de zon wacht echt niet.

De licht opstelling was relatief eenvoudig. Een halfingeklapte zilver paraplu als key-light geplaatst rechts van de camera, net wat hoger dan het gezicht van het model. Deze flitser was bedoeld om vooral het gezicht en het bovenlichaam uit te lichten met hopelijk een lichtval op de benen.

Links van de camera en achter de persoon en vrij hoog had ik een 40 centimeter zilveren beauty dish. Dit statief had ik in het water staan met doe-het-zelf-zandzakken: oude spijkerbroek pijpen afknippen, vullen met zand en dichtnaaien. Achteraf bekeken had dit waarschijnlijk ook een "kale" flitser kunnen zijn in plaats van een beauty dish, maar toen leek het me wel logisch.

Deze stond in het verlengde van de zon en zorgde voor wat extra back-lighting om het zonlicht extra aan te zetten. Achter ondergetekende, die op de kant op de grond lag, had ik een "shoot through paraplu" staan om de schaduwen wat in te vullen.

Foto recept mi 003

Als alles eenmaal staat dan begint het inregelen. Ik begin eigenlijk altijd met de snelste sluitertijd in te stellen en dan mijn diafragma in te stellen op de achtergrond. Simpelweg licht meten met de camera en bepalen of ik tevreden ben met wat de camera aangeeft als correcte belichting.

In dit geval ging ik voor een stop donkerder voor een meer dramatische "look". Omdat ik mijn diafragma niet helemaal open wilde hebben omdat ik nog een redelijk ruime scherpte diepte wilde hebben had ik uiteindelijk voor een lagere sluitertijd gekozen (ISO 200, 1/100s, f/5.6)

Flitsers instellen


Tijd voor de volgende stap: de flitsers instellen. Deze gebruik ik in de handmatige instelling. Deze keer begon ik met het instellen van het key light. Ook hier weer een "guestimate" waar ik mee begin en dan beetje meer of minder tot het resultaat mij bevalt. Daarna hetzelfde met de andere flitsers, in dit geval deed ik de beauty dish als tweede en de invul-plu achter mij als laatste.

Lighting diagram

Toen alles eenmaal ingesteld stond konden we beginnen. Ik wilde een foto met opspattend water dat "stilgezet" wordt door flitslicht, dus een foto op het moment de voet het water raakt en het water opspat. De timing en het samenspel tussen fotograaf en model is hier cruciaal, hetgeen vaak een kwestie van simpelweg aftellen is: "1, 2, 3, nu"…mis…"1, 2, 3".. mis.. et cetera, totdat je samen tot een soort ritme komt en je precies aanvoelt wanneer je de sluiterknop moet indrukken.

Al snel bleek dat de voet en daarmee het opspattende water te donker uitvielen, dus nog een extra flits in mijn verlengde gelegd met een snoot erop waarmee ik met een dunne lichtstraal alleen de voet belicht.

De zon begon het punt te bereiken dat er warme kleuren ontstonden in het wolkendek dus zijn we begonnen een hele serie te schieten. We hadden nog even door willen gaan maar een donderslag en lichtflits achter ons deed ons omdraaien en we zaten op de rand van een onweersbui.

Zelden zo snel afgebouwd en spullenboel in de auto geladen. Thuis selectie gemaakt en de foto's bewerkt tot het eindresultaat. Nabewerking doe ik voor 80 procent in Lightroom. Hier onder de screenshot van de gebruikte instellingen.

Lr3 toning effects

Marc Wijngaarde

Over de auteur

Marc is portret fotograaf met een voorkeur voor portretfotografie op locatie. Nu grotendeels digitaal, ooit echter begonnen met het fotograferen van landschappen op 35mm en 6x6 Kodak, Fuji en Ilford film. Ironischerwijs is Ilford volgens zijn paspoort en geboorte-akte daadwerkelijke zijn tweede naam.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

16 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 20 februari 2013 om 00:07

  Ik vind hem waanzinnig vrolijk Complimenten!

 2. Bert
  Bert schreef op woensdag 20 februari 2013 om 00:21

  Mooi werk! Magisch realisme...

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 20 februari 2013 om 01:46

  Superfoto! Al moet ik er nog bij zeggen dat ik hem onbewerkt ook al geweldig vind!

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 20 februari 2013 om 11:00

  Geweldig, compliment!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord