An Vanden Abeele

Glasvleugelpijlstaart en Kolibrievlinder fotograferen

woensdag 19 juli 2017, 21:12 door | 12.586x gelezen | 9 reacties

Tijdens mijn fotografie-uitstap naar de Brenne (Frankrijk) heb ik Glasvleugelpijlstaarten en Kolibrievlinders gespot en gefotografeerd. Beide types zijn nachtvlinders maar ze kunnen ook overdag actief zijn.

Macro-fotografie is mijn specialiteit en hetgeen ik het liefst doe op fotografie-gebied. Ik zal mijn ervaringen en tips proberen met jullie te delen in dit artikel.

Kolibrievlinder

Kolibrievlinder - ISO-400, f/5.6, 1/1600

Glasvleugelpijlstaat en Kolibrievlinder


De Glasvleugelpijlstaat peurt al vliegende de nectar uit bloemen. Hij heeft een kort, gedrongen achterlijf dat met een dichte, lichtbruine beharing bezet is. Centraal over het achterlijf loopt een bruinrode band. De vleugels zijn grotendeels doorzichtig, met een brede roodbruine rand.

Glasvleugelpijlstaart

Glasvleugelpijlstaart - ISO-1600, f/5, 1/3200


De Kolibrievlinder vindt met zijn lange roltong op dezelfde manier als de glasvleugelpijlstaart zijn nectar. Hij heeft geen doorzichtige, maar grijze voor- en oranje achtervleugels.

Kolibrievlinder

Kolibrievlinder - ISO-1600, f/5, 1/4000

Fotografische uitdaging


Toen ik de beestjes eenmaal ontdekt had, begon voor mij pas de uitdaging. Hoe stel ik mijn camera in? Diafragma-voorkeur? Lichtmeting? ISO-waarde? Sluitertijd? Statief? Monopod? Uit de hand?

Kolibrievlinder

Kolibrievlinder - ISO-1600, f/5, 1/4000

Mijn eerste ervaringen waren dat het een lastige onderneming was om ze scherp en in een goede compositie op de foto te krijgen. Van een setup was hier geen sprake. Na veel geduld en experimenteren met verschillende instellingen lukte het me dan toch om enkele foto's te nemen waar ik blij mee was.

Glasvleugelpijlstaart

Glasvleugelpijlstaart - ISO-1600, f/5, 1/4000

Camera-type en instellingen


De foto's hierboven zijn allemaal genomen met een Canon 7D Mark II en een Sigma 150 mm macro-objectief. Ik gebruik deze brandpuntsafstand omdat het niet mogelijk is op korte afstand van de diertjes te komen. Ze zijn vrij schrikachtig, dus beter om ze op afstand te fotograferen.

Ik heb gekozen voor diafragmavoorkeur (AV of A), spotmeting en een hogere ISO-waarde. Dit veroorzaakt ruis, zoals je kunt zien in de foto's. Persoonlijk vind ik dit niet erg. Ik gebruik geen ruisonderdrukking in de nabewerking omdat dit de scherpte beïnvloedt.

De sluitertijd bepaalt bij deze vorm van (macro-)fotografie vaak de scherpte van je foto. Naast het zorgvuldig focusseren natuurlijk. Bij deze zeer beweeglijke vlinders heb ik getracht mijn sluitertijd boven 1/4000 seconden te houden.

De gekozen instellingen waren natuurlijk altijd afhankelijk van mijn toestel, objectief en ook van het natuurlijk licht op het moment van opname.

Glasvleugelpijlstaart

Glasvleugelpijlstaart - ISO-1600, f/5, 1/5000

Conclusie


Het was een lastig verhaal om deze sierlijk, snel bewegende vlinders vast te leggen. Persoonlijk vind ik vooral de beweging van de vleugels bij sommige foto's wel leuk.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

An Vanden Abeele

Over de auteur

An komt uit Deinze (Oost-Vlaanderen) en is sinds 8 jaar intensief actief bezig met fotografie. Heeft verschillende workshops gevolgd en natuur- en macrofotografie is nu haar passie en specialiteit. Ze neemt dikwijls deel aan boeiende foto-natuurreizen.

9 reacties

 1. Peter
  Peter schreef op woensdag 19 juli 2017 om 22:05

  De Kolibrievlinder zat 1,5 week terug gewoon bij mij in de achtertuin! Dankzij onze vlinderstruik. Helaas toen ik m'n camera eindelijk had, heb ik hem niet meer gezien

 2. Patrick Mincke
  Patrick Mincke schreef op donderdag 20 juli 2017 om 15:01

  Mooie foto's! We staan er steeds van verstomd hoe An erin slaagt dat diertje te nemen op dat juist bepaald ogenblik. Ik kan me moeilijk voorstellen dat het diertje in kwestie op bevel voor de lens komt piepen. An: zeer goed gedaan.

 3. luc baert
  luc baert schreef op dinsdag 25 juli 2017 om 10:58

  Mooi An,je geduld en doorzetting is te zien bij die met mooie foto's

 4. Peter
  Peter schreef op dinsdag 25 juli 2017 om 11:47

  Mooie plaatjes An!
  In Frankrijk zie ik beide vlindersoorten met grote regelmaat en in meerdere aantallen tegelijk op de rode valeriaan, lavendel en vlinderbomen. Het zijn onrustige vliegers, die al vliegend als een helikopter de nectar verzamelen. Waag er eens een uurtje aan om ze te fotograferen met lagere sluitertijden. Het eind resultaat is verassend. Op een aantal foto's wordt het zichtbaar dat de vleugels niet alleen op- en neergaan maar dat ook de voorwaartse snelheid wordt afgeremd door de vleugels te draaien. Zelf gebruik ik hiervoor een 400 mm lens en fotografeer uit de (vaste) hand. Verbaas je niet dat mensen vreemd staan te kijken als iemand een uurtje met telelens een "bloem" staat te fotograferen langs de weg. Fotografie en natuurstudie gaan hand in hand. Bij een aantal vlindersoorten is het moeilijk om de soort zonder ze te vangen vast te stellen. Een aantal foto's kan het bewijs leveren zonder de natuur te verstoren en levert ook vaak het "mooie plaatje" op.
  Succes, Peter

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord