Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

23 favoriete fotografielocaties in Nederland van lezers

maandag 1 mei 2017, 20:20 door | 84.798x gelezen | 29 reacties

Een tijdje terug hebben we een artikel geplaatst met de vijftien mooiste fotolocaties in Nederland. Hier kwamen veel reacties van lezers op terug met daarin hun favoriete fotoplekken. In dit artikel daarom 23 van deze mooie suggesties verzameld.

1. De Randmeren en polder


Aan de zuidkant van de Flevopolder lopen een aantal meren in elkaar over: het Gooimeer, Eemmeer, Veluwemeer en het Drontermeer.

Robert vogels gooimeersedijk

Het Gooimeer en Gooimeersedijk in de herfst. Foto's: Robert Vogels

Het Gooimeer, 2670 ha groot, is ontstaan in 1967, bij de inpoldering van Zuid-Flevoland. Aan de noordzijde van het meer ligt Almere Haven, aan de zuidzijde liggen de steden Huizen en Naarden.

Samen met het Veluwemeer, Ketelmeer, Wolderwijd, Drontermeer, Nuldernauw, Nijkerkernauw en Eemmeer maakt het deel uit van de Randmeren. Deze meren zorgen er samen voor dat het waterpeil van het oude land niet zakt en het land niet verdroogt.

Robert Vogels woont in de polder en bij hem liggen de mooie fotoplekjes bijna op de deurmat. Maar je moet het natuurlijk wel zien en naar buiten 'stormen' want het is binnen een paar minuten vaak weer voorbij.

Het Gooimeer weerspiegelt prachtig licht (in bevroren of vloeibare vorm) en er hangen vaak prachtige wolkenpartijen boven. Werkelijk on-Nederlands en bijna drie meter onder ANP.

Saskia heeft als tip voor architectuurfotografen; Almere Stad. Daar staan prachtige gebouwen met een heel eigen sfeer.

Rick Zeemans raadt fotografen een mooi struifzandgebied aan bij Harderwijk, genaamd: Beekhuizerzand. Frea Kroese vindt de Vischmarkt in Harderwijk erg fotogeniek.

2. De Nieuwe Hollandse Waterlinie


De 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie met 46 forten waaronder het eiland Pampus. De linie bestaat onder andere uit vijf vestingsteden als Muiden en Woudrichem.

De Nieuwe Hollandse Waterline vervangt de Hollandse Waterlinie uit de 17e eeuw. Dit Rijksmonument bevat oogstrelende gebieden en forten in de omgeving van 't Gooi en Utrecht. Zeker de forten en de verschillende plassen zijn een oogstrelend uitzicht om eens te bezoeken.

Waumalu geeft Woudrichem op als één van de mooiste plekken in Nederland.

Hollandse waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Bakkerskil en Fort Altena

3. Naarden-Vesting


Ton de V. kwam met een leuke tip. Met de boot kun je vanuit Muiderberg naar het eilandje Pampus varen. Daarbij kom je langs het Muiderslot. Deze trip levert drie mooie eye-catchers op: het haventje van Muiden, het Muiderslot en het eiland Pampus.

Ook Naarden-vesting is leuk om met een rondvaartje te bezichtigen. Denk hierbij ook aan het Naardense Fotofestival.

Muiderslot naarden Ton de V

Muiderslot en Naarden-vesting. Foto's: Ton de V.

Mensen die nog weleens in het Gooi verzeild raken zullen bij de naam Naarden gelijk denken aan de vesting. Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en wegens de stervorm, die vanuit de lucht goed te zien, is een bijzondere vestingstad.

Door de rijke geschiedenis van de stad is Naarden erg interessant om te bezoeken, zeker omdat veel van die historie nog steeds te zien is!

Pampus ijsselmeer marken

Het IJsselmeer, Marken en het eiland Pampus

4. Het Groene Hart


Florina is fan van het Groene Hart rondom Vlist/Schoonhoven. En daarnaast Alblasserwaard: De Lek, Merwede, Meerkerk (Zouwenboezem).
Het Groene Hart is een van de meest besproken natuurgebieden van Nederland.

Het gebied ligt middenin de Randstad, grenzend aan onder andere Rotterdam, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Het gebied is aangewezen als Nationaal landschap en er leven bijzondere weidevogels. De bedreigde vogelsoorten als de grutto, kievit en scholekster komen veel voor in het gebied.

Eemnes weidevogelgebied wim van de meerendonk

Eemnes, weidevogelgebied. Foto: Wim van de Meerendonk

5. Strijp-S in Eindhoven


De naam Strijp-S komt van de benamingen die Philips aan haar industrieparken gaf. Strijp-S was het eerste park, daarna volgden Strijp-T en Strijp-R. Een vierde industriepark zou Strijp-I geheten hebben, als volgende letter in de naam Strijp.

Met het vertrek van Philips in 2000 wordt het plan opgepakt om Strijp-S te ontwikkelen tot een broedplaats voor de creatieve sector. Onder de vlag Old Buildings, New Ideas wordt bedrijvigheid aangetrokken die zich vooral op design en technologie richt.

In de oude fabriekspanden ontstaan open ateliers waar creatieve ondernemers hun werkplek vinden.

Strijp-S, door Michelle Peeters


Ivon Klerks heeft de Philipswandeling gedaan, waar Strijp-S onderdeel van was. Het was een route van ongeveer 20 kilometer die ze in enkele dagen heeft gedaan. Als je ervan houdt om architectuur te fotograferen kun je er zeker mooie plaatjes schieten zegt ze! Het terrein wordt ook vaak gebruikt voor fotografie-workshops en bruidsreportages.

Strijp-S, door Ivon Klerks

Strijp-S in Eindhoven. Foto's: Ivon Klerks

6. Strabrechtse Heide (Noord-Brabant)


De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van circa 1.500 hectare in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo, grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer.

De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. De meeste zijn ooit door uitwaaiing ontstaan. In het midden van de heide ligt de Galgenberg, een klein stukje open stuifzand, dat door beheersmaatregelen in stand wordt gehouden om de typische flora en fauna te bewaren.

Er groeit onder andere spurrie, schapengras en bunt. De Plaetse is de naam van de reconstructie van een vroegere dries, een driehoekige gemeenschappelijke weide en plaats waar men mocht planten. Hier bevindt zich de schaapskooi waar de kudde van 350 Kempense heideschapen is gehuisvest.

Jan Wijn heeft een aantal tips in Brabant: de Brabantse Kempen met zijn grote grensoverschrijdende natuurparken zoals de Leenderheide: de Malpie en Hageven - Platau, niet te vergeten het eeuwenoude cultuurlandschap van de Maasheggen bij Boxmeer dat loopt van Oeffelt tot Venray waar het in de maand mei een waar feest is door de bloeiende meidoornheggen en een paradijs voor vogelaars.

Strabrechtse heide jan wijn

De Strabrechtse Heide. Foto: Jan Wijn

7. Natuurgebied Kampina


Tanja den Hollander laat zich keer op keer verrassen door het afwisselende landschap in dit Brabantse natuurgebied. Geniet van het uitzicht over de vele vennen en wandel in de nazomer over de paarse heidevelden. Zwerf langs slingerende beken en loop door kleurrijke graslanden.

Door de rijke flora en fauna is het zonder twijfel één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land. Die vele dieren en planten vind je hier dankzij de afwisselende landschappen. Zo kun je op de Kampina ineens oog in oog staan met een prachtig ree en bij de beken kan ineens een ijsvogel voorbijflitsen.

Kampina

Het Brabantse natuurgebied Kampina. Foto's: Tanja den Hollander

8. Het Heuvelland van Zuid-Limburg


Huub Sanders heeft het heuvelland van Zuid Limburg met de vele vakwerkhuisjes als favoriete fotolokatie. Het heuvelland beslaat een groot gedeelte van Zuid-Limburg. Grofweg loopt het vanaf de onderste grens tot de hoogte van Heerlen.

Door het gebied stromen de riviertjes de Geul en de Gulp. Het heuvelland is het mooiste vast te leggen vanaf een van de vele heuvels. Je kan dan uitkijken over de kleine dalen. Door de vele akkers en stukken bos lijkt het net een lapjesdeken. Het is het perfecte gebied voor landschapsfotografie!

En daarnaast vind je er vele vakwerkhuisjes. Extra mooi is het gebied rond maart/april als de bloesem in de vele fruitbomen begint te bloeien! En vanzelfsprekend is ook de Limburgse hoofdstad Maastricht ontzettend fotogeniek.

Zuid limburg

Zuid-Limburg. Foto's: Huub Sanders

9. Amsterdamse Waterleidingduinen


Een groot aantal lezers gaf aan de Amsterdamse Waterleidingduinen te missen in het lijstje met mooiste fotolokaties in Nederland. Ernst van Erkelens gaf nog als extra tip het eiland Tiengemeten op. En Joop uit Hillegom verheugt zich alweer op de bloeiende bollenvelden.

Waterleidingduinen1 rob deinum

Amsterdamse Waterleidingduinen. Foto's: Rob Deinum

Een gevarieerder gebied dan de Amsterdamse Waterleidingduinen zal in Nederland lastig te vinden zijn. Eén van de grootste duingebieden van Nederland begint met een mooie duinenrij aan de zeekant, om landinwaarts een steeds afwisselender en groener landschap te bieden.

Droog zand en stuifzandgebieden gaan over in een waterrijke weelde van kleurrijk loofbos, donker dennenbos, kalme vennetjes, moerasachtige dalletjes en talloze stromende watertjes.

Bezoekerscentrum De Oranjekom biedt volop informatie en daarmee een mooi uitgangspunt om de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan ontdekken. Vanuit de vogelhut zijn vele vogelsoorten te zien en te fotograferen, waaronder de aalscholver, krakeend, wintertaling, boomvalk, havik, buizerd en oeverloper.

Waterleidingduinen ina huitema.jpeg

Amsterdamse Waterleidingduinen. Foto: Ina Huitema

Winter: dodaars, roerdomp, tafel- en kuifeend, grote zaagbek, nonnetje, brilduiker, mandarijneend, waterral, ijsvogel, grote gele kwikstaart.

De Amsterdamse Waterleidingduinen staan bekend om de grote populatie damherten. Hoewel deze populatie, met name door het grote aantal, omstreden is, zul je fotografen niet snel horen klagen.

De herten zijn weinig schuw en laten zich in het gehele gebied met regelmaat bewonderen. Ook vossen zijn goed vertegenwoordigd, waaronder een aantal goed benaderbare exemplaren.

Waterleidingduinen jan van oort

Amsterdamse Waterleidingduinen. Foto: Jan van Oort

10. De Waddenzee


De Waddenzee heeft een onmiskenbare ecologische waarde en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door het relatief warme water zijn er vele planten en dieren in de Waddenzee te vinden.

Waddenzee

Wadlopen en de Waddenzee

Uiteraard zijn er zeehonden in de Waddenzee te zien, ook vele vogels en schelpdieren zijn vooral in het voorjaar in de zee te vinden. Daarnaast zijn er zo'n 250 plantensoorten die alleen in de Waddenzee te vinden. Een toplocatie voor een dagje uitwaaien of wadlopen!

Wadlopen louwersoog schier mp

Wadlopen van Louwersoog naar Schiermonnikoog

11. Texel


Bij Daniëlla Thijssen is Texel favoriet; prachtige stranden, vuurtoren, schepen, dieren om te fotograferen en heerlijk om te verblijven. Texel is een zeer fotogeniek eiland.

Er is een overvloed aan vogels te vinden en vooral de kluut, Grote stern en het visdiefje zijn prachtig mooie foto-onderwerpen die zich behoorlijk goed laten fotograferen.

Het voordeel van Texel is dat het een relatief goed toegankelijk eiland is. Reserveren voor de boot is niet noodzakelijk en de overtocht duurt slechts 20 minuten. Het eiland zelf is zo'n 25 kilometer lang. Je hebt grofweg vier 'mogelijkheden':

  1. Het wad aan de oostzijde van het eiland en alle watertjes aan de binnenzijde van de dijk
  2. Het strand aan westkant
  3. De zuidpunt van het eiland rondom 'de Mokbaai' en 'De Geul'
  4. Het gebied rondom 'De Slufter'

Texel

Texel

12. Vlieland


Vlieland is een intiem Waddeneiland met een rustig karakter. Het heeft een dorp, veel ruige duinen en bosgebieden. De stranden zijn uitgestrekt, schoon en rustig. Genoeg plek voor strandpaviljoens, maar Vlieland heeft er maar één: het Badhuys.

Ontdek ook vooral de gigantische zandvlakte Vliehors met de Vliehors Expres. Hier waan je je even in de Sahara. Je vindt hier verder zeehonden, drinkt een juttersbitter en bezoekt het Drenkelingenhuisje.

Op Vlieland is een eendenkooi in een bijzonder bos, genaamd: de Oude Kooi. De eendenkooi bevindt zich tussen Pad van 20 en het Posthuys en ligt beschut in een oud bos. Via de Postweg fiets je er gemakkelijk naar toe.

Daarnaast heb je ook nog het bijzondere natuurgebied: de Kroonspolders aan de Westkant van Vlieland. Het grenst aan de Waddenzee en bevindt zich vlakbij het Posthuys. Het gebied is ontstaan aan het begin van de vorige eeuw door de aanleg van een aantal stuifdijken.

Vlieland tanja den hollander

Vlieland. Foto's: Tanja den Hollander

13. Nationaal Park De Groote Peel


Roos Kampen wandelt en fotografeert veel in Nationaal Park De Groote Peel. Dit ligt in Noord-Brabant en Limburg. Het is een restant van een ondoordringbaar moerasgebied, afgegraven vanwege turfwinning en daardoor toegankelijk geworden.

Je kunt er je hart ophalen als natuurliefhebber! Je wandelt over knuppelbruggetjes, door open en uitgestrekte heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes met pijpenstrootjes, afgewisseld door grote en kleine vennen met unieke vergezichten!

Neem je waterdichte wandelschoenen en je camera mee en ontdek de Peel en de bijzondere flora en fauna.

Vele soorten vogels kun je er zien: blauwborsten, roodborsttapuiten, geelgorsjes, geoorde futen, dodaars, roerdompen, grauwe ganzen, winter- en zomertalingen, bruine kiekendieven, waterrallen, nachtzwaluwen, kol- en rietganzen, klapeksters, maar ook trekvogels zoals de kraanvogel zijn er te zien.

Verder zijn er ook nog veel andere vele dieren, zoals onder andere das, hermelijn, ree, bunzing, wild zwijn, gladde slang, heikikker, levendbarende hagedis en vele insecten en planten te zien.
Zoals op de fotocompilatie van Roos Kampen te zien is kun je met heel veel geluk ook een zeearend spotten in de Peel!

Met de zoomfunctie, 20 maal optische zoom van de eenvoudige camera Nikon Coolpix heeft ze hem toch nog aardig weten vast te leggen. Een heldere hemel en het zonlicht van een late namiddag hebben een handje geholpen.

Het gebied is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli gedeeltelijk voor publiek gesloten en ook van 15 oktober tot 30 november voor de rust van de trekvogels. Er zijn nog voldoende paden toegankelijk.

Zie voor informatie hierover de website van de Pelen van Staatsbosbeheer! De natuur in het zuiden van het land is sowieso de moeite waard, zet de Groote Peel ook maar op de to do-lijst!

Grote peel meijel3 roos.JPG

De Groote Peel in Ospel / Meijel. Foto's: Roos Kampen

14. De Maasduinen


Noord-Limburg heeft drie nationale parken waar de Maasduinen een van is. Het bos- en heidegebied is ruim 4.500 hectare groot waar onder andere kraanvogels te vinden zijn.

Het is nogal bijzonder dat kraanvogels in Nederland te vinden zijn. In het voorjaar en najaar trekken de vogels van en naar de Maasduinen.

15. Nationaal Park Oosterschelde


Het Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het gebied kent een unieke flora en fauna waaronder zeehonden en bruinvissen.

Het gevarieerde gebied is geliefd bij wandelaars en duikers. Omdat het gebied lang zowel zoet als zout water kende is de natuur bijzonder. Denk aan bijvoorbeeld anemonen, zeekatten en de vele vogels die tijdens eb op de slikken en platen hun voedsel vinden.

Maarten vindt dat de provincie Zeeland bij de beste fotolokaties van Nederland hoort. Hij roemt de Boulevard van Vlissingen, de dijk bij Westkapelle met zijn vele golfbrekers, Veere en Middelburg als slechts enkele schitterende locaties op Walcheren.

Zeeuws landschap

Anne vindt vooral het Nollehoofd in Vlissingen een bijzondere plek (je kan de schepen hier bijna aanraken). De duinen tussen Vlissingen en Zoutelande zijn schitterend, en op de stranden vind je de zeer karakteristieke en fotogenieke paalhoofden (golfbrekers).

Veere en Middelburg (Kuiperspoort, Abdij) zijn mooie steden met veel monumenten. Bij Domburg is het gebied rond Westhove erg sfeervol. En hoewel ze zelf geen grote fan is van foto's met lange sluitertijden zijn er in Zeeland natuurlijk wel veel locaties te vinden die hier bij uitstek geschikt voor zijn zoals bij de Zeelandbrug.

Tonny vindt de steden van Zeeland: Zierikzee, Hulst en Goes prachtig om te fotograferen. Natuurlijk is het platteland met de karakteristieke boerderijen van Zuid-Beveland zeer de moeite waard, vooral in de mei maand als alle fruitbomen bloeien.

16. De Utrechtse Heuvelrug


Het gevarieerde landschap van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug omvat stuwwallen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. Het is na de Veluwe het grootste bosgebied in Nederland.

Het gebied is een nationaal park sinds 2003 wat wettelijk de ruimte geeft om het gebied te beschermen. Onder andere de zeldzame boommarter leeft in het gebied. Ondanks de versnippering van het gebied, is het een heel fijn bosgebied om te wandelen en even te 'aarden'.

Utrechtse heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug

17. De Soester Duinen


Gerard Dorresteijn heeft mooie plekken ontdekt in de provincie Utrecht. De Soesterduinen en bossen rondom Zeist zijn bij hem favoriet. De Soester Duinen is een natuurgebied in de gemeente Soest in de Nederlandse provincie Utrecht.

Dit gebied, dat zich kenmerkt door omvangrijke zandverstuivingen, en dat daarnaast uit heideterreinen en bossen bestaat, vormt een deel van de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug.

Het gebied wordt meestal aangeduid als De Lange Duinen en de Korte Duinen. De Soester Duinen zijn eigendom van de gemeente Soest en hebben een oppervlakte van ongeveer 500 hectare.

Soesterduinen

Soesterduinen

18. De kust van Noord-Holland


De Nederlandse kust is enorm gevarieerd. De afwisseling is enorm. De duinen in Noord-Holland lijken er iedere keer weer anders uit te zien. De wisseling in de seizoenen, het weer ter plekke en de onverwachte ontmoetingen als er plotseling een dier op je pad komt of als je op een zeldzame plant stuit die je nog niet eerder hebt gezien.

Het maakt van elke wandeling een klein avontuur. De typisch Hollandse wolkenluchten maken het verhaal af.

Bergen aan zee mp

Bergen aan Zee. Foto's: Huub Sanders

19. Drenthe


Deze provincie in het noordoosten van Nederland heeft je als fotobestemming veel te bieden. Cultuur en natuur, Drenthe heeft het allemaal. In Drenthe kan je genieten van prachtige bossen en heidevelden.

Drenthe staat verder bekend om zijn 52 hunebedden. Hunebedden zijn eigenlijk grafmonumenten. Het zijn restanten van grafkelders waar het boerenvolk hun doden vroeger bijzette. Deze zwerfstenen kunnen wel 40 ton wegen, immens zwaar dus.

Drenthe mp1

Drenthe met hunnebedden. Foto's: Huub Sanders


Met behulp van ronde boomstammen, ossen, touwen en bovenal sterke mannen werden deze keien op hun plek gerold en zo ontstonden deze imposante grafkelders. Hunebedden zijn de oudste herinnering aan bewoners van ons land. In Borger vind je het Hunebedcentrum, een museum waar ze je alles laten zien over hoe deze zwerfstenen hier zijn gekomen, wat hun functie was en hoe bijzonder ze zijn.

De restanten van Kamp Westerbork zijn erg indrukwekkend om te fotograferen. Op de plek waar vroeger Kamp Westerbork (officieel Polizeiliches Durchgangslager Westerbork) was, zijn nu enkele monumenten en een indrukwekkend herinneringscentrum.

Drenthe mp2

Kamp Westerbork


Je kunt een bezoek brengen aan het vroegere kampterrein waar weinig meer verwijst naar het oorspronkelijke doorgangskamp van de nazi's. Wel zijn er authentieke barakdelen geplaatst, waardoor het een erg aangrijpend geheel is.

Ria Timmermans gaf als tip in Drenthe: de prachtige dorpen Oud Aalden, Zweeloo en Orvelte waar ook prachtige oude boerderijen staan.

20. Overijssel en Twente


Twente mp

Twente in Overijssel


Jenny Huisman gaf als Twente tips het volgende aan: De Sallandse Heuvelrug en de Engbertsdijkvenen. En daarnaast de natuurgebieden: Lutterzand, Twentse Hooilanden en de Reggestreek.

Johan Bruinsma vindt het Aamsveen, Witte Veen, Buurseveen/zand en Haaksbergseveen prachtige natuurgebieden. Ze liggen bovendien allemaal op een steenworpafstand van Enschede. Je kan er uren wandelen en fietsen en enkele van deze gebieden zijn aangesloten op Duitse Natuurgebieden waaronder de Flamingo Route.

Ria Timmermans vindt het Overijsselse Vechtdal tussen Gramsbergen en Dalfsen een prachtig gebied om te fotograferen.

21. Uiterwaardpark Meinerswijk bij Arnhem


Leo Geurtsen kwam met natuurgebied Meinerswijk als favoriete plek voor foto's. Er zijn Konik paarden, Galloway runderen, bevers en veel verschillende vogels. Natuur voor de deur, zo mag je de Meinerswijk wel noemen. Het is maar een kwartier lopen van het NS-station Arnhem naar dit jonge uiterwaardenpark.

Als een groen en nat eiland ligt het tussen het oude deel van Arnhem en de in de jaren zestig en zeventig aangelegde nieuwe stad aan de overkant van de Nederrijn. Vanuit de uiterwaard zie je de Eusebius en dichterbij de Kematoren, de koepel van de gevangenis en flatgebouwen.

Veel wijkbewoners maken gebruik van die nabije natuur, om er te wandelen, te fietsen, te schaatsen, te zwemmen of vogels, planten en insecten te bestuderen.

Tot aan het begin van de jaren negentig was Meinerswijk een doorsnee uiterwaard, met boerenbedrijvigheid en baksteenindustrie. Die laatste is voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe het gebied er nu uitziet.

Natuurgebied meinerswijk arnhem

Natuurgebied Meinerswijk bij Arnhem


22. Landgoed Elswout in Overveen


Sylvia Hommes kwam met de volgende tip: als je van prachtige oude beuken, een grote verscheidenheid aan paddestoelen en mooie doorkijkjes houdt, maak dan op een mooie herfstdag een wandeling op landgoed Elswout in Overveen. Storm of kou, zon of bewolkt. Het is altijd mooi op het landgoed. Het landgoed is vrij toegankelijk voor wandelaars.

Landgoed elswout overveen


23. Nationaal Park Zuid-Kennemerland


Daarnaast, nog een tip van Sylvia Hommes: Zuid-Kennemerland. Het park biedt honderden kilometers aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. Voor degenen die zelf een route willen uitstippelen of die gewoon een route willen volgen zijn er wandelingen door bos, open duin en langs prachtige duinmeren of het strand.

Nationaal park zuid kennemerland

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

29 reacties

  1. Huub
    Huub schreef op maandag 1 mei 2017 om 20:24  | reageer

    Erg leuk deze zeer gevarieerde tips van de Photofacts lezers.

  2. Roos
    Roos schreef op maandag 1 mei 2017 om 20:51  | reageer

    Heel leuke tips! Wat wonen we toch in een mooi land!😀

  3. Tanja
    Tanja schreef op maandag 1 mei 2017 om 22:19  | reageer

    Geweldig artikel, zo veel mooie locaties in ons relatief kleine Nederland. Heel toegankelijk geschreven.

  4. gast schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 09:49  | reageer

    Slechts één stadslocatie, maar wel een bijzondere. Erg eenzijdig beeld met al die saaie natuur.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 10:34  | reageer

    @gast: het is de bedoeling van dit onderwerp een vaste rubriek te maken. Dus alle input is welkom (steden, natuur, cultuur, architectuur). Nederland heeft zoveel mooie plekken om te fotograferen!

  6. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 11:06  | reageer

    Graag doe ik er nog een tip bij: de Loonse en Drunense duinen nabij Tilburg en Hilvarenbeek. Een prachtig natuurgebied. Ook makkelijk bereikbaar voor lezers uit Vlaanderen.

  7. W. van Leuveren
    W. van Leuveren schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 11:32  | reageer

    Met deze eenvoudige Nikon Coolpix P900 zijn zeker prima vogelopnamen te maken. Zie Regiobeeldbank-Gambia-birds

  8. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 12:00  | reageer

    @Donniebelg: Over de Loonse en Drunense Duinen had ik in het eerste artikel hierover al iets geschreven. Maar als je hier specifieke plekken weet (liefst met mooie foto's erbij, die kun je sturen naar michelle@photofacts.nl) dan kan het natuurlijk altijd opnieuw vermeld worden in een nieuw artikel.

  9. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 12:11  | reageer

    Steden die de moeite waard zijn voor een foto trip? Hier zijn er een aantal met historische centra: Antwerpen, Veurne, Ieper, Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Diest, Tongeren. Schitterend zijn ook de ruïnes van de abdij van Villers la Ville, Alden Biezen bij Bilzen in Belgisch Limburg.

  10. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 12:14  | reageer

    @Donniebelg: een apart artikel over fotogenieke Belgische steden (dat zijn er nogal wat inderdaad..) is ook geen verkeerd idee! Mocht je mooie foto's hebben hiervan, stuur ze maar he!

  11. Hein
    Hein schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 12:54  | reageer

    Prachtige locaties!

    Opm: 'Wel zijn er authentieke barokdelen geplaatst'. Moet dat niet barakdelen zijn?

  12. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 12:58  | reageer

    @Hein: zeer bedankt, ik heb het aangepast!

  13. gast schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 14:57  | reageer

    Fijn ik ga er gebruik van maken

  14. janm64
    janm64 schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 15:04  | reageer

    Mooie tips van locaties in een fotografisch. Gezien prachtig land. Een opmerking voor de onder 1 genoemde locatie. Die ligt niet ten zuiden van de Noordoostpolder maar ten zuiden van de Flevopolder.

  15. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 15:09  | reageer

    @janm64: dank en aangepast!

  16. kok.f@ziggo.nl
    Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 15:43  | reageer

    Mooie en bruikbare tips, maar vergeet één ding niet. Zorg dat je oog krijgt voor wat het waard is te fotograferen. Als je dat doet, beginnen je kansen al op de hoek van de straat. Vervolgens zijn duizenden locaties te noemen en in thema variëren ze van natuur, architectuur, industriële landschappen en noem maar op.

  17. gast schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 15:45  | reageer

    Bedankt voor deze uitgebreide lijst met fotolocaties! Steden (in Nederland) mogen er wat mij betreft ook bij. Voorlopig kan ik vooruit!

  18. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 15:46  | reageer

    @Kok.f: dat is absoluut waar!

  19. Wilma den Hollander
    Wilma den Hollander schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 17:56  | reageer

    Je hebt geweldige foto's verzameld Michelle!
    Een lust om te bekijken.
    Nederland is toch zo mooi!

  20. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 18:18  | reageer

    @Wilma: dankjewel! Ik hoop dat er weer veel nieuwe tips (+ foto's) binnenkomen voor het volgende artikel hierover!

  21. Johan
    Johan schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 18:41  | reageer

    Gelukkig zijn jullie de streek in het nationaal park Winterswijk vergeten. Een afwisselend coulissenlandschap met hoogveen en bossen en een mooie steengroeve. Blijft het hier lekker rustig.

  22. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 18:43  | reageer

    @Johan: dus ik zal er maar geen reclame voor maken dan?...

  23. nk
    nk schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 18:48  | reageer

    zeer mooie locaties dank daarvoor

  24. Arie
    Arie schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 20:32  | reageer

    super tips,zeer bruikbaar

  25. Bert van Herk
    Bert van Herk schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 21:35  | reageer

    Strijp-s een prachtige locatie voor mooie fotos, zeer de moeite waard.

  26. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 22:36  | reageer

    @Bert van Herk: Strijp-S wordt in dit artikel al uitgebreid behandeld!

  27. Jack
    Jack schreef op woensdag 3 mei 2017 om 00:04  | reageer

    De Peelen (de Groote Peel) is gelegen in Ospel, gemeente Nederweert. Door de ondertiteling bij de foto's zou de indruk kunnen ontstaan dat het bezoekerscentrum in Meijel ligt.
    Overigens is de Groote Peel meer dan een bezoek waard

  28. Jo
    Jo schreef op woensdag 3 mei 2017 om 10:17  | reageer

    Een overzichtskaart met de vernoemde locaties ware eventueel aangenaam, kwestie van je te kunnen oriënteren, wat is voor mij ver weg en wat ligt in de buurt ?

  29. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 3 mei 2017 om 10:32  | reageer

    @Jo, met Google Maps op jouw pc of smartphone vind je alle locaties. Een overzichtskaart maken is veel werk en je kunt het gemakkelijk allemaal zelf vinden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord