Johannes Klapwijk

Gebruik van focuspunten bij het scherpstellen

maandag 1 maart 2010, 23:14 door | 10.205x gelezen | 12 reacties

Een jaar of twee terug gebruikte ik eigenlijk altijd alleen mijn middelste focuspunt. Ik her-composeer de foto wel na het scherpstellen dacht ik altijd. En vaak gaat dat ook prima. Maar in sommige gevallen is het toch een stuk beter om daadwerkelijk gebruik te maken van je focuspunten.

Twee dagen terug had ik een mooi voorbeeld voorhanden waarbij ik dit goed kan toelichten. Ik was uit het werk nog even het platteland opgegaan en kwam een grote zilverreiger tegen die voor de afwisseling eens niet zo schuw was aangelegd. Nadat ik een poosje geduldig had zitten wachten kwam hij al zoeken naar voedsel dan ook gewoon recht op mij afgelopen.

Erg leuk dat hij dichterbij komt, maar al lopend kwam hij zo dichtbij dat hij precies netjes in het frame past. En voor een foto is het natuurlijk ideaal als je niet hoeft te croppen. Alleen een probleem, als je een vogel beeldvullend op je middelste focuspunt hebt staan dan mis je daarmee een stuk ruimte in de kijkrichting en is de compositie zeker niet optimaal. Dit kun je vaak met bijsnijden rechttrekken, maar bij een beeldvullende plaat ga je natuurlijk niet een paar poten afsnijden.

En bij een lopende zilverreiger die flink in beweging is heb je simpelweg geen tijd om te hercomposeren en het daarmee op te lossen. De enige goede optie was dus in dit geval het gebruik van de focuspunten zoals zichtbaar word in de canon tool.

Afwijkend focuspunt


Even later stond de reiger zo dichtbij dat hij liggend niet meer paste. Gelukkig stond hij even stil. Dus gauw 90 graden draaien. En omdat hij stil stond hoefde ik niet te gaan schuiven met focuspunten, ik kon scherpstellen en hoefde slechts een beetje te hercomposeren voor een betere compositie.

Focus & recompose


Dus wanneer je dieren in beweging fotografeert en je wilt toch ruimte in de kijkrichting is het vaak handig om je focuspunten te gebruiken. Mijn tip hierbij is vooral om hier flink mee te oefenen, zodat je met je oog voor de zoeker snel kan wisselen.

Overigens probeer ik normaal gesproken bij vogels scherp te stellen op de kop of nog specifieker, het oog, maar bij reigers is dat vanwege de kleine kop erg moeilijk voor de AF. Hij blijft dan te veel hunten, waardoor je mooie momenten kan missen. Dus kies ik graag voor iets meer scherptediepte wanneer ik genoeg licht heb.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

12 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 maart 2010 om 03:54

  Jou AF systeem is superieur aan dat van de 5D II waarmee ik werk. Dat is deels op te vangen door slim reframen maar je mist daardoor ook soms een shot. Vooral bij bewegende objecten i.c.m. een klein DOF wordt het lastig. Dan kies ik voor AI servo met alle AF punten geactiveerd in de hoop dat je shot scherp is. Veel schieten is dan het devies maar dan mist de 5D II soms snelheid. Mijn 40D is met 6,5 fps in zo'n geval een betere optie.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 2 maart 2010 om 15:01

  Ton, veel schieten wil vaak ook helpen om scherpe foto's te krijgen ja... ik schiet ook altijd in korte bursts.

  Maar het juiste focuspunt kan wel heel relevant zijn in hoeveel procent van je foto's op de juiste plek scherp is. Ik merk vaak dat bij gericht scherpstellen het percentage scherpe shots veel groter is, en daarmee de kans dat het shot waarbij alles goed valt (houding, achtergrond etc etc) ook echt scherp is.

 3. Rolograaf
  Profiel Rolograaf schreef op dinsdag 2 maart 2010 om 15:59

  Wat zou dat true focus systeem van Hasselblad prettig zijn op een Canon hè? 1 focuspunt in het midden, die veel gebruikers toch al prefereren wegens hogere gevoeligheid, en dan recomposen zonder het scherptedieptevlak te verschuiven. Het is een simpele tangensberekening en een sensor voor de hoekverdraaing.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 2 maart 2010 om 16:03

  Ik vrees dat dat geen goede oplossing is voor bewegende onderwerpen die praktisch fullframe zijn. Je houd dan het probleem dat tijdens het hercomposeren het beest zich weer beweegt en net uit de scherptediepte stapt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord