Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zwart-witfotografie-tip: een kleurtinten toevoegen

donderdag 14 december 2023, 20:02 door | 1.564x gelezen | 2 reacties

Soms wil je toch wat kleur in je zwart-witfoto. Dat hoeft niet veel te zijn, een vleugje is voldoende. Het is eenvoudig om een kleurtint toe te voegen in Lightroom. Daarmee geef je de foto een unieke uitstraling. Het is wel belangrijk om een goede zwart-witfoto als basis te hebben.

Je kent ze wel, de sepia foto's van vroeger. Deze geeltint geeft de foto een wat oude uitstraling, alsof tijd een stempel heeft achtergelaten. Maar het blijft daar niet bij. Je kan allerlei kleurtinten aan een zwart-witfoto geven.

Kies geel, rood, blauw of groen. Het maakt niet uit, zo lang je het maar je eigen unieke stijl maakt. De basis moet echter een goed bewerkte zwart-witfoto zijn. Voor je kleur gaat gebruiken moet je het eerst weghalen.

Heb je eenmaal een mooie zwart-witfoto bewerkt, met een fijn en prettig contrast? Dan is het tijd om kleuren toe te voegen. In Lightroom kan dat met het bewerkingspaneel kleurverloop toepassen.

Nando zwart wit duotone

Kleurverloop toepassen geeft je alle speelruimte voor de gewenste kleuren in je zwart-witfoto.

Je hebt de keuze uit een globale kleur, of je kan de kleursterkte voor zowel de middentonen, de schaduwen en hooglichten apart regelen. Zo heb je volledige controle over de sterkte van de kleuren in de verschillende helderheden van de foto.

Desgewenst kan je zelfs twee kleuren gebruiken. Een voor de schaduwen, en een voor de hooglichten. Je krijgt dan een duotone foto. In dat geval zijn complimentaire kleuren aan te raden. Maar dat hoeft niet als je dat niet wilt.


De Zwart-witbijbel


Dit is één van de tips uit de Zwart-witbijbel, het boek met 101 tips voor meesterlijke monochroomfoto's. Bestel de Zwart-witbijbel voor 30 euro, of krijg de Zwart-witbijbel gratis bij een jaarlidmaatschap.

De Zwart-witbijbel
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Haegeman Roland
    Haegeman Roland schreef op dinsdag 19 december 2023 om 12:49  | reageer

    Lijkt mij heel interessant te zijn.

  2. Ynze Braaksma
    Profiel Ynze Braaksma schreef op woensdag 20 december 2023 om 00:21  | reageer

    Leuke tip! Ik wist wel van het bestaan maar had er nog nooit mee gewerkt. Heb het nu toegepast op een geschikte foto. Is mooi geworden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord