Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het autofocus gedrag veranderen in een Canon camera

donderdag 7 december 2023, 20:20 door | 2.006x gelezen | 4 reacties

Een goede instelling van de autofocus op een camera kan het verschil betekenen tussen je onderwerp in focus, of net niet in focus. De juiste instelling is het startpunt in het optimaal gebruik van de autofocus. In dit artikel vertel ik iets meer over het autofocus gedrag van Canon camera's.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van mijn vraag naar wat de lezers van dit blog zouden willen lezen. Dit onderwerp, autofocus instellingen op een Canon EOS camera, is voorgesteld door Luc (ifiamminghi), waarvoor mijn dank.

De meeste moderne camera's hebben tegenwoordig weinig problemen met het scherpstellen. Intelligente autofocus systemen herkennen je onderwerp en stellen in een fractie van een seconde scherp. Je zou denken dat een onscherpe foto niet meer mogelijk is.

Wanneer er snelheid en beweging bij komt kijken wordt het scherpstellen een stuk moeilijker. Het autofocus systeem moet namelijk in staat zijn om het onderwerp te kunnen volgen door het beeldvlak. Dit gaat verder dan alleen een servo-AF instelling.

Nando scherpstelling canon 5


Bij een constante beweging is dit relatief eenvoudig. De verplaatsing van het onderwerp is voorspelbaar. Verandert de richting van beweging plotseling, dan kan de autofocus je onderwerp zomaar kwijt raken.

Andere moeilijkheden die kunnen ontstaan zijn objecten die tussen jou en het onderwerp verschijnen, of een heel drukke achtergrond. Ook de grootte van je onderwerp kan daarbij een rol gaan spelen.

Gelukkig kan het gedrag van de autofocus van vrijwel elke camera aangepast worden. Hierdoor kan het eenvoudiger worden om je bewegende onderwerp scherp in beeld te houden. Voor Canon camera's zijn er cases gemaakt: voorinstellingen voor bepaalde bewegingen.

Case 1: Algemene instelling


Dit is voor algemeen gebruik. Het werkt in de meeste gevallen, maar de autofocus is niet geoptimaliseerd voor unieke situaties.

Nando scherpstelling canon


Case 2: Negeren van obstakels


Bestaat de kans dat er objecten tussen jou en het onderwerp komen, dan worden deze zoveel mogelijk genegeerd. Dit is perfect bij het volgen van een specifiek onderwerp in een drukkere omgeving.

Nando scherpstelling canon 2


Case 3: Direct scherpstellen als iets in beeld komt


De autofocus wisselt snel van onderwerp zo gauw dit in beeld komt, en blijft dit dan volgen.

Nando scherpstelling canon 3


Case 4: Voor snelheidswisselingen


Zijn er veel veranderingen in snelheid, dan wordt hier rekening mee gehouden. De autofocus is in staat om die veranderingen bij te houden.

Nando scherpstelling canon 4Gebruik de help functie


Canon heeft op vrijwel elke menu-pagina een hulptoets. Gebruik die om te weten te komen wat een case instelling precies doet. Hiermee kan je redelijk goed inschatten wat deze instelling doet, en waarvoor die dient. Maar ook wanneer je die zou kunnen gebruiken.

Nando scherpstelling canon 8


Fine tunen van een case-instelling


Er zijn situaties dat de autofocus ondanks de juiste case instelling toch niet goed gaat. In dat geval heb je de optie om de instellingen van deze case-instelling aan te passen.

Nando scherpstelling canon 6


Je kan de gevoeligheid voor het volgen van het onderwerp vergroten of verkleinen (tracking-gevoeligheid). Het is ook mogelijk om de gevoeligheid voor richtings-wisselingen aan te passen (versn./vertr. tracking).

Nando scherpstelling canon 7


Er zijn hier geen magische instellingen die garanties geven voor een goed resultaat. Elke situatie is uniek, en het vergt oefening en ervaring om hier de meest optimale instelling te vinden. De enige magische woorden die hier werken zijn: veel oefenen.

Wat als het toch fout gaat


Zelfs met de meest optimale instellingen kan het toch fout gaan. Er zijn een aantal factoren die daarin een rol spelen, waarbij een combinatie van die factoren het zeker niet makkelijker maken.

Nando mountainbiker pannen

Het onderwerp groot in beeld maakt het makkelijker voor de autofocus, zelfs tegen een drukke achtergrond.

Als een onderwerp voor een drukke achtergrond maakt herkenning van het onderwerp moeilijker. Onderscheidt tussen onderwerp en achtergrond kan verdwijnen.

Bij een onderwerp dat heel klein in beeld is zal het lastig zijn om dit ook als onderwerp te herkennen. Zeker wanneer grotere en duidelijkere objecten in de voor- of achtergrond verschijnen.

Een onderwerp kan in het deel van het beeldvlak komen waar geen scherpstelpunten zijn. Hoewel dit met de mirrorless camera's vaak niet van toepassing is. Bij die camera's is de autofocus over 90% of meer van het beeldvlak werkzaam.

Nando panning jan van gent

Niet alle objectieven hebben een autofocusmotor die snel genoeg is om je onderwerp scherp te houden, zeker bij snelle bewegingen of onregelmatige bewegingen. Je objectief kan dus een beperkende factor zijn.

Het type camera en objectief is niet geschikt voor jouw soort actiefotografie. Dit kan bij de camera aan de gevoeligheid van de autofocus liggen of het aantal scherpstelpunten. Bij een objectief kan de snelheid van de autofocus motor een rol spelen, of de maximale lensopening.

En het belangrijkste is nog altijd techniek en ervaring. Zorg dat je bij het fotograferen de juiste lichaamshouding hebt. Hou de camera en objectief op de juiste manier vast, kies het juiste standpunt en een goede brandpuntsafstand.

Leer anticiperen, ken je onderwerp, en zorg dat je een goede tracking-techniek hebt. Denk aan die twee magische woorden: veel oefenen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 december 2023 om 11:38  | reageer

  Uitstekend artikel Nando. Vooral gebruikers van de Canon camera uit de R serie zullen hier heel veel aan hebben. Het aantal gebruikers van de R serie stijgt snel. De R5 en de R7 zijn enorm populair.

 2. gast schreef op dinsdag 12 december 2023 om 14:19  | reageer

  Fijn om weer even te zien. Ik hb mijn instellingen toch weer even aangepast naar aanleiding van het verhaal.

 3. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 12 december 2023 om 17:43  | reageer

  Erg basic allemaal, wat mij betreft niks nieuws. Heel veel valt en staat met de keuze van het objectief: een 2.8 tele heeft door zijn geringe volle opening heel weinig scherpte diepte en zal veel sneller en nauwkeuriger werken als een 6.3 lens. De brandpuntsafstand is bovendien van heel grote invloed

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 13 december 2023 om 09:33  | reageer

  De kleine scherptediepte heeft geen invloed op de snelheid van de autofocus. Wat wel invloed heeft is de grote lensopening zelf. Hoe meer licht er door het objectief kan komen, hoe beter de autofocus werkt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord