Michelle Peeters

Kleurgebruik bij fotografie

woensdag 12 december 2018, 14:43 door | 21.543x gelezen | 29 reacties

Kleurgebruik is een belangrijk onderdeel van de algehele compositie van een foto. De manier waarop je kleuren gebruikt en op een foto tegen elkaar laat afsteken, kan ofwel het gevoel van actie versterken, of een situatie juist rustiger maken.

Kleurgebruik fotografie


Mensen worden om verschillende redenen door kleuren aangetrokken. Vaak is het gewoon omdat ze een bepaalde kleur mooi vinden.

In veel gevallen kan de kleurkeuze op basis van peroonlijke voorkeuren bonte combinaties opleveren. Kijk maar eens naar de tekst- en achtergrondkleuren die je op websites allemaal tegenkomt.

Met kleur kun je emoties oproepen bij je publiek. Zo geven groen en rood een mysterieus effect, zwart werkt dreigend, geel of oranje stralen warmte uit en blauw heeft een koele uitwerking. Houd daar rekening mee in je foto's. Zo'n doordacht kleurgebruik kan de zeggenschap van een foto enorm verbeteren.

Kleurgebruik fotografie1


Je kunt kleur zelf ook als onderwerp gebruiken voor een abstracte foto. Denk aan extreme close-ups van bloemen. Doordat vorm, structuur en herkenning van het onderwerp wegvallen, worden de kleuren zelf het belangrijkste in je foto!

Door eenvoudige praktijkkennis van hoe kleuren andere kleuren versterken of afzwakken, heb je meer controle over de emotie die je foto overbrengt.

Kleurgebruik fotografie2


Complementaire kleuren


Als je deze kleurencirkel bekijkt zie je dat de kleur rood tegenover groen staat. Kleuren die direct tegenover elkaar staan noemen we 'complementaire kleuren'.

Deze worden gebruikt om elkaar te versterken, en door het contrast tussen de kleuren komen ze zo dynamisch en levendig mogelijk naar voren.

Kleurencirkel complementaire kleuren
Kleurencirkel, de complementaire kleuren liggen tegenover elkaar.

Wil je de kleur rood op je foto laten stralen, plaats dan een complementaire kleur in de buurt van de rode kleur, zoals groen of blauw. De dynamiek van complementaire kleuren kan het gevoel van actie en beweging versterken.

Stel je bijvoorbeeld een mountainbiker in gele kleding voor met een groen bos op de achtergrond. En stel je datzelfde beeld nu eens voor met een fietser in paarse kleding.

Voorbeeld complementaire kleuren1

Voorbeeldfoto met complementaire kleuren (rood en blauw) wat leidt tot veel dynamiek.

Analoge kleuren


De kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar staan, noemen we 'analoge kleuren'. Dit zijn bijvoorbeeld rood en oranje, blauw en groen or roze en paars.

Kleurencirkel analoge kleuren
Kleurencirkel, de analoge kleuren liggen naast elkaar.


Deze kleuren contrasteren elkaar niet en kunnen worden gebruikt om rust uit te drukken. De kijker voelt zich bij het zien van analoge kleuren kalm en op zijn gemak.

Voorbeeld analoge kleuren

Voorbeeldfoto met analoge (gelijksoortige) kleuren wat leidt tot een rustige foto.


Meer weten over kleurbeheer in fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over Kleurbeheer. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 20 maart 2017, 22:44.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

29 reacties

 1. Bram van Maas
  Bram van Maas schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 11:48

  Duidelijk en helder verhaal.

 2. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 11:55

  Michelle,
  Je verhaal m.b.t. complementaire kleuren klopt niet helemaal. In de basis kennen we 3 primaire kleuren; Rood - Groen - Blauw (ofwel de RGB (Red Green Blue)). Als we hierbij in de kleurencirkel naar de complementaire kleuren gaan kijken dan zien we dat complementaire kleur van rood cyaan (cyaan is een mix van Groen en blauw) is i.p.v. groen. Van groen is complementaire kleur magenta (mix van rood en blauw) en van blauw is de complementaire kleur geel (mix van rood en groen). Complementaire kleuren worden ook wel de CMY(K) kleuren genoemd (Cyaan - Magenta - Yellow (Black))

 3. elbee
  elbee schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 13:14

  Een handig ezelsbruggetje:

  de complementaire kleur van Rood is Cyaan (R eerste letter van RGB,C eerste letter van CMYK)
  de complementaire kleur van Groen is Magenta (G tweede letter van RGB,M tweede letter van CMYK)
  de complementaire kleur van Blauw is Yellow (B derde letter van RGB,Y derde letter van CMYK)

 4. Ketelbinkie
  Ketelbinkie schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 14:58

  De door Michelle gebruikte kleurencirkel is inderdaad niet de juiste. Voor digitale fotografie is de natuurkundige kleurencirkel van toepassing. RGB versus CMY dus.
  Daarmee verdwijnt de bodem onder het hele artikel, inclusief de voorbeeldfoto's. Maar dat is niet voor het eerst en bij gebrek aan kundige critici zal het ook niet voor het laatst zijn. Een logisch gevolg van het beleid van deze site, waarbij iedereen die een kritisch geluid laat horen wordt geweerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord