Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Gebruik complementaire kleuren

woensdag 4 oktober 2023, 16:08 door | 1.468x gelezen | 0 reacties

Goed gebruik van kleur kan een portretfoto een niveautje hoger tillen. Dit geldt voor kleding, maar ook voor de achtergrond in je portretfoto. Je kunt complementaire kleuren gebruiken om een mooi geheel te creëren.

Anouk

Anouk - f/7.1, 1/160s, 500 ISO @ 42mm

De complementaire kleur van geel/oranje is bijvoorbeeld blauw. Mensen hebben vaak een wat geel/oranje huid. Vandaar dat een blauwe achtergrond erg goed past bij portretfoto's.

Hieronder zie je een kleurencirkel afgebeeld. De complementaire kleuren staan tegenover elkaar in de cirkel. Heb je een bepaalde kleur in je foto dan is de kleur die er tegen over staat in de kleurencirkel dus een mooie kleur om te combineren in je foto.

Kleurencirkel

De kleurencombinatie kun je maken door kleding of een achtergrond, maar ook door flitslicht te gebruiken met een kleurfilter erop.

Wil je nog veel meer weten over het gebruik van kleur in je beeld? Bekijk dan ook zeker de cursus Kleurtheorie en Colorgrading op Photofacts Academy.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord