Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Robbie Veldwijk

Vogelpark Avifauna; de plek voor de 'luie' vogelaars

donderdag 24 januari 2013, 20:31 door | 17.720x gelezen | 16 reacties

In het najaar van 2012 heb ik voor het eerst een bezoekje gebracht aan Vogelpark Avifauna en heb ik mij als fotografie liefhebber kostelijk kunnen vermaken! Zonder de natuurfotografen/vogelaars te kort te doen durf ik wel te zeggen dat het park d plek is voor de 'luie' vogelaars onder ons.

Het fotograferen van landschappen, planten/bloemen en dieren in de vrije natuur vind ik erg leuk om te doen, alleen neem ik er maar weinig tijd voor. Ik zie mijzelf dan ook niet zo gauw uren op de grond liggen zoals veel fotografen dit doen op bijvoorbeeld Texel.

Toen ik daar was reed ik met de auto over het eiland opzoek naar locaties om vogels te bekijken en fotograferen. Zo kwam ik deze twee kluten tegen en heb ik, zo ver ik mij kan herinneren, de foto zelfs vanuit de auto genomen. Het mag dus duidelijk zijn dat ik zeker onder de categorie luie vogelaar val.

Kluten @ Texel

Vogels fotograferen in vrije natuur


Het internet staat wordt overspoeld met prachtige foto's van vogels die in de vrije natuur zijn gefotografeerd, de n nog mooier dan de ander. Voor het maken van deze foto's komt nog wel wat kijken, namelijk; tijd, geduld, zoomlens en de kennis van het onderwerp.

Van diverse natuurfotografen hoor of lees ik geregeld dat ze, voor het maken van d foto, al enige tijd de vogel hebben geobserveerd in zijn gedrag. Ze hebben zo de nodige kennis om in te schatten wanneer ze het mooiste moment, licht en actie hebben om die ene foto te maken. O

ndanks dat ik de onderstaande foto van deze koolmees gefotografeerd heb vanuit mijn luie stoel heb ik het vogeltje wel eerst geobserveerd. Na een tijdje wist ik wat de aanvliegroute van deze vogel was en kon ik op het juiste moment de foto maken.

Koolmees

De meeste natuurfoto's zijn dus niet gemaakt tijdens n wandeling, maar hebben veel voorbereiding gehad. Naast het feit dat je hier tijd voor moet hebben komt er ook een financieel plaatje om de hoek kijken.

De kans dat je een wilde buizerd en zijn prooi vastlegt met een 100mm lens is vrij klein en zal je al gauw moeten denken aan een lichtsterke 500mm lens. Het aanschaffen van deze lenzen zijn een flinke investering en daar zou ik niet te snel voor kiezen en goed nadenken wat je ermee wil.

Vogelpark Avifauna


Eind 2012 ben ik samen met mijn vriendin naar Alphen aan de Rijn gereden om naar Vogelpark Avifauna te gaan. Gewapend met mijn camera ben ik een vogelroute gaan lopen en kwam zo langs de diverse kooien. In het park hebben ze verschillende routes aangelegd zodat je daarin je eigen keuze kan maken. Door deze verschillende routes zullen er op drukke dagen minder mensen dezelfde route lopen en zullen de bezoekers verspreid door het park lopen.

Ik had geen last van de drukte want we gingen in het najaar en er was echt bijna niemand in het park. Voor mij als fotograaf natuurlijk de perfecte situatie om rustig door het park te lopen en de vogels in alle rust te kunnen observeren en fotograferen. Elk voordeel heeft gelijk zijn nadeel, want het was niet echt zonnig wat betekende dat ik mijn ISO-waarde omhoog moest schroeven.

Oehoe

Zoals bijna in alle dierentuinen hebben ze ook bij Avifauna vogelshows en dat geeft je de kans om de vogels van dichtbij en uit hun kooi mooi op de plaat te zetten. Verschillende (roof)vogels scheren vlak over je hoofd of het water.

En van deze vogels is de Stellers Zeearend (de grootste in zijn soort) die vanuit de verte aan komt vliegen om vervolgens een kuiken uit het water op te pakken. Dit is een indrukwekkend gezicht en bied je de kans om een mooie actiefoto te maken, wat mij helaas niet gelukt is. Naast deze arend heeft de Oehoe tijdens de show ook indruk op mijn gemaakt, wat een uitstraling!

Als je achterin het park komt moet je een sluis van hekken door zoals ik nog herkende van de kinderboerderij, aan de andere kant liepen alleen geen geiten maar vogels. Binnen dit hek is een grote vijver met in het midden een eiland waren groep pelikanen zitten, deze worden gevoerd in de vorm van een show (die ik helaas niet gezien heb). Tijdens mijn bezoek zaten ze bijna allemaal op het eiland, op twee na en deze heb ik uitvoerig kunnen fotograferen.

Wat ik het leukste vind is het rondlopen in het tropische gedeelte waar diverse vogels in dezelfde ruimte lopen en vliegen. Bij het binnenkomen van deze ruimte moet je even je objectief laten wennen, want deze zal beslaan, daarna kan je heerlijk rustig foto's maken.

Rijstvogel Bosuil

Het licht in deze ruimtes is niet echt optimaal dus je zal met een lichtsterke lens of je ISO-waarde ver genoeg moeten opschroeven. De vogels zijn erg bewegelijk en om deze dan scherp op de plaat te krijgen moet je namelijk wel een snelle sluitertijd kunnen gebruiken.

Ik heb hier een foto van deze rijstvogel gemaakt welke werkelijk geen seconden stil heeft gezeten. Steeds hele snelle onverwachte bewegingen maakte het vogeltje, maar het is mij toch gelukt en de beweging vind ik juist iets extra's.

Wat ik ook erg bijzonder vond is de mogelijkheid om in dezelfde ruimte te staan van een paar kerk- en bosuilen. Als fotograaf zijnde kan je hier ook alleen maar blij worden, het geeft je namelijk de mogelijkheid om een mooie foto te maken van deze kleine vogels, hoe vaak zie je deze in het wild? Of het goed is voor de rust van de uilen dat weet ik niet, want als het druk is in het park dan is de ruimte wel erg klein.

Binnen de tropische ruimte heb je ook glazen kooien, ondanks de spiegelingen geeft dit een prima optie om er een foto te kunnen maken. Het glas werkt niet bevorderlijk voor het licht en echt schoon zijn ze niet op elk stuk. De toekan zat eerder op de dag hoog in zijn kooi en kon ik deze er niet op krijgen, later ben ik terug gegaan en heb ik toch deze foto kunnen maken.

Toekan

Midden in het park is een gebouw waar je voor 50 cent een bakje met honing kan kopen waarna je een ruimte binnen loopt met Lori's. Je raadt het al, de vogels komen direct op je af, namelijk voor de honing. Het is leuk om hier foto's te maken met je vrienden of misschien wel met een bruidspaar?

Al met al ik heb een hele leuke middag gehad en ben met meerdere mooie foto's weer naar Apeldoorn teruggekeerd. Ik kan dit voor iedereen die het leuk vind om te fotograferen alleen maar aanraden, zoek dan alleen wel een dag in het voor- of naseizoen waarbij het weer ook wat beter is. Doordat ik op een doordeweekse dag ben gegaan was het er heel erg rustig, dit is de foto's alleen maar ten goede gekomen.

Ben je een 'luie', beginnende of fanatieke vogelaar?
Dan kan je hier zeker je ei kwijt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Robbie Veldwijk

Over de auteur

Robbie Veldwijk is een allround fotograaf die het leuk vindt om kennis te delen, te schrijven over fotografie en samen op pad te gaan. Daarom heeft hij in 2013 055photowalks.nl opgericht. Later dat jaar ook photowalksinkaart.nl, het podium voor photowalks, workshops en fotoclubs. Volg Robbie op Twitter en Facebook.

16 reacties

 1. Arjan de Wit
  Profiel  Arjan de Wit schreef op donderdag 24 januari 2013 om 23:11

  Voor mensen die hier plezier aan kunnen beleven kan ik alleen maar blij zijn
  met de mogelijkheden die parken zoals deze bieden.

  Maar zelf merk ik dat al zijn de platen nog zo mooi, ik geen voldoening
  haal uit het maken van foto's in parken als deze.

  Ik heb ooit eens vlinders in een vlindertuin gefotografeerd en dat vond ik
  toen leuk. Maar na een aantal dagen in de Eifel rond gelopen te hebben
  voelt zo'n vlindertuin als een makkelijk alternatief.

 2. Gerard
  Gerard schreef op vrijdag 25 januari 2013 om 07:40

  Het gaat toch om de foto's, die kun je in alle rust maken. Ben heel erg blij met deze mogelijkheid. Mooie foto's Robbie

 3. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 25 januari 2013 om 08:48

  De twee reacties geeft gelijk weer goed weer hoe verschillend het voor iemand kan zijn. De één kan hier voldoening uit halen en de ander minder, voor beide natuurlijk wat te zeggen! Dus ja Arjan, zo'n dierentuin is een makkelijk alternatief (vandaar ook mijn titel van het artikel), voor mij is het een goed alternatief door gebrek aan tijd en geduld. Bedankt Gerard, ben wel benieuwd hoe dat gegaan zou zijn wanneer het een stuk drukker was geweest.

 4. Erik
  Profiel Erik schreef op vrijdag 25 januari 2013 om 12:13

  Als je voor je hobby dit soort foto's maakt en je hebt daar veel plezier in dan zou ik dat vooral doen. Ik ben een paar jaar geleden een paar keer naar Apenheul geweest met dezelfde insteek. Ik zag een dure reis naar landen waar apen in het wild te vinden zijn ook niet zo zitten. Ik was wel blij met de foto's, vooral omdat je leuke portretten kunt maken op deze manier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord