Elja Trum

50 films die fotografen gezien moeten hebben

maandag 19 juli 2010, 15:12 door | 15.858x gelezen | 9 reacties

Bij het weblog van PhotoJoJo hebben ze een lijst samengesteld van vijftig films die je als fotograaf gezien hoort te hebben. Of ze echt allemaal de moeite waard zijn valt waarschijnlijk te betwijfelen, maar ze hebben in elk geval iets met fotografie te maken.

In de top vijf staan Rear Window, Amelie, One Hour Photo, Memento en Pecker. Ik moet toegeven dat ik uit dit rijtje alleen Amelie gezien heb. Die is in elk geval zeker het kijken waard, ook als je niks met fotografie hebt.

Overigens valt het me bij fotografie in films en series meestal vooral op wat er allemaal niet klopt aan de manier waarop ze fotografen of de foto's die ze zogenaamd geschoten hebben.

Het lijstje van PhotoJoJo bevat In elk geval meer dan genoeg films om te kijken op een regenachtige vakantiedag. In onderstaande video de trailer van Amelie. Welke films met een relatie tot fotografie vinden jullie het aanraden waard?


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 juli 2010 om 16:57

  Een film die ik in de lijst mis is de recente productie Palermo shooting, een meesterwerkje van de bekende regisseur Wim Wenders

 2. Paul Oosterlaak
  Paul Oosterlaak schreef op maandag 19 juli 2010 om 19:19

  Manufactured Landscapes is een documentaire met prachtige beelden, zowel film als foto. Ook is het een documentaire die je veel stof tot nadenken biedt.

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 19 juli 2010 om 21:09

  Girl with a pearl earring.
  Prachtige film om naar te kijken waar de sfeer van de schilderijen van Vermeer geweldig goed in terug komen. En als er al kunstenaars waren die konden "shrijven met licht" waren het wel de oude meesters. Absolute aanrader voor elke fotograaf!

 4. Eugene
  Eugene schreef op dinsdag 20 juli 2010 om 01:04

  Auw, een amerikaanse voice-over op een franse film. Leuk dit eens op een rijtje te zetten. Ik adviseer Under Fire met Nick Nolte. Hij speelt oorlogsfotograaf. Dit vind ik de beste film voor dit thema. Ik zie veel films als filmoperateur (al 30 jaar mijn vak) en deze bleef mij keer op keer boeien tijdens mijn diensten in 1983. Een absolute "must".

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord