Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Dwarsdoorsnede van een Leica objectief

zaterdag 21 mei 2011, 09:39 door | 7.988x gelezen | 4 reacties

In het verleden heb ik wel eens een objectief uit elkaar gehaald, maar sommigen mensen gaan net weer een stapje verder. Studenten bij Leica maakte complete dwarsdoorsneden van prijzige Leica objectieven zoals de Leica Tri-Elmar-M 28-35-50mm en de Leica 50mm f/1.4 Summilux M ASPH.

De 50mm versie gaat nieuw over de toonbank voor ruim twee en een half duizend euro. Maar niet getreurd, ook na het doorsnijden van deze peperdure objectieven blijven ze flink wat geld waard. Via eBay verkoopt Leicaplace onder andere de Tri-Elmar-M voor een bedrag van 995 dollar. En dat is dan nog één van de goedkopere doorgesneden objectieven die hij aanbiedt.

Dwarsdoorsnede van een Leica objectief

Bron: Neatorama

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 21 mei 2011 om 12:44  | reageer

  Een goede dwarsdoorsnede met een behoorlijke scherptediepte heeft waarde als illustratie in een tijdschrift of brochure. Dus zo erg is het ook niet als een duur objectief puntgaaf wordt doorgesneden.

  Ik zie vaak genoeg ook dure doorgesneden motoren en de beelden zijn bekend van dure auto's die tegen betonblokken te pletter slaan om de veiligheid te testen.

  Ofwel: dat is iets duur of peperduur is, wil niet zeggen dat vernielen geen nuttige functie heeft. Maar ik zal het zelf niet doen met mijn fotogereedschap. vrolijk

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 21 mei 2011 om 15:47  | reageer

  Het lijkt me wel wat voor verwoede verzamelaars, zo'n doorgesneden objectief. En ze brengen aardig geld op zie ik. Wil je overigens precies zien hoe je Canon objectief er van binnen qua constructie uitziet hoef je het niet doormidden te snijden; een part list biedt uitkomst

 3. leo
  Profiel leo schreef op zondag 22 mei 2011 om 18:35  | reageer

  Wat een leuke link naar die part list Tonv! Als Canon fanaat heb ik de bladwijzer veilig opgeborgen vrolijk

  Blijft indrukwekkend, zo'n doorgezaagd objectief. Op fotobeurzen heb ik ook wel fototoestel met objectief doorgezaagd gezien.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 22 mei 2011 om 19:54  | reageer

  Misschien een aanvulling Elja, want de marketing-afdelingen van Canon (en Sony) hebben niet stilgezeten. Ook Canon heeft een flinke tele en een 1Ds doorgezaagd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord