Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nep reisfoto's maken met behulp van een televisie

woensdag 8 maart 2023, 13:31 door | 2.191x gelezen | 10 reacties

Dat je niet meer teveel vertrouwen in de echtheid van foto's op social media moet hebben is de meesten wel bekend. Fotografen Manuel Bechter en Manuel Rom demonstreerde dit op hun Tiktok kanaal met prachtige reisfoto's

Creatief gebruik van een televisie


Die reisfoto's hebben ze namelijk gemaakt met behulp van een televisie. Een creatieve en goed uitgevoerde manier om bijzondere foto's te maken vanuit je woonkamer.

@manuel_bechter Hiking on a budget 🏔️ Photo Idea at home 📸 #photoinspo #photographytricks #photography #tiktokart ♬ original sound - manuel_bechter


Het gebruik van een televisie op deze wijze is waarschijnlijk voor vele zelfs een stuk makkelijker dan een achtergrond in Photoshop vervangen. Bovendien is dit een mooie manier om het licht uit de scene ook op je model te laten vallen.

@manuel_bechter Camping on a budget 🏕️ Photo Idea at home 📸 #portraitphotography #photoshoot #creativephotography #manuelbechter ♬ original sound - manuel_bechter


De fotografen hebben gebruik gemaakt van een Sony A7 mark 4 voorzien van een 85mm f/1.4 objectief. Het kan uiteraard met elke camera en objectief, al is een beetje telelens wel handig om te voorkomen dat de televisieranden in beeld komen.

@manuel_bechter Flying on a budget ✈️ Airplane Window View Photo Trick 📸 #photography #creativephotography #photoidea #fyp #manuelbechter ♬ original sound - manuel_bechter


Op hun kanalen vind je nog veel meer creatieve praktische effecten om bijzondere foto's te maken.

Via: Petapixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 11:47  | reageer

  Foto's maken op deze manier gaat mij echt te ver. Dit noem ik e kijker belazeren. Je gebruikt bovendien beelden die door anderen zijn gemaakt en mogelijk auteursrechterlijk beschermd zijn.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 13:04  | reageer

  Het is natuurlijk niet gezegd dat de foto's op de televisie niet zelfgemaakt zijn. Je eigen foto op een televisie tonen is niet lastig meer.

 3. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 12:23  | reageer

  Sorry, máár dat is geen fotografie meer naar mijn oprechte mening.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 13:05  | reageer

  Dan vind je het vervangen van een achtergrond in een foto waarschijnlijk ook al geen fotografie meer. Ik vind dit juist lekker creatieve fotografie. vrolijk

 5. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 13:16  | reageer

  Ja het is goed hoor Elja. Je moet en zal toch je gelijk willen halen. Publiceer dan niets meer en ga lekker je plaatjes maken.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 13:37  | reageer

  Het is me niet duidelijk waarom je nu zo reageert. Volgens mij is het gebruik van een televisie op deze manier niet anders dan het vervangen van een achtergrond in Photoshop. En dan vind ik dit juist een creatievere oplossing.

  Jij mag best van mening zijn dat je het geen fotografie meer vind. Ik vroeg me af waar je dan de lijn legt.

 7. Stefanie
  Stefanie schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 14:03  | reageer

  Natuurlijk is en blijft het fake, maar ik zie hierin wel de uitdaging om het zodanig te doen dat het niet fake lijkt. Datzelfde geldt voor lucht vervangen en zelfs voor fantasy compositing. Zo lang de basis eigen fotomateriaal is vind ik het ook nog steeds onder fotografie vallen, niemand die ooit beweert heeft dat een foto altijd perfect de waarheid moet weergeven ...

 8. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 14:14  | reageer

  @Elja, zo'n laatste reactie van Lauran kan je van die persoon verwachten. Dat is gewoon knuppels in het hoenderhok gooien. Trek het je niet aan.
  Met achtergronden vervangen is niets mis als je dat in eerste instantie met eigen materiaal doet. Gebruik je materiaal van een ander, lijkt het me fatsoenlijk daar toestemming voor te vragen en te hebben.

 9. remco
  remco schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 15:21  | reageer

  Maak je in een studio een foto waarbij je iets van een verhaal wil vertellen, haal je ook allerlei props uit de kast. Dat de achtergrond nou digitaal is, ipv een rolgordijn-achtergrond, is alleen maar slim gebruik van de 'materialen'.

  Tegenwoordig heb je legio royaltyfree fotomateriaal, en diverse kwaliteit sites waar de fotografen materiaal gratis ter beschikking stellen voor gebruik zelfs commercieel). Auteursrecht is een ding natuurlijk, maar je hoeft er niet vanuit te gaan dat dit soort foto's foutief verkregen zijn...

 10. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 15 maart 2023 om 08:59  | reageer

  @Remco, je hebt gelijk over dat royaltyfree materiaal, maar als kijker naar op deze manier samengestelde foto's heb je niet. Wanneer je royaltyfree materiaal gebruikt en de naam van de fotograaf is bekend, dan zou ik het fatsoenlijk vinden die naam op een of andere manier te vermelden bij het beeld wat je gemaakt hebt. Daarmee is ook duidelijk dat je materiaal hebt gebruikt dat van anderen afkomstig is.
  Iedereen bepaalt natuurlijk zelf wat hij of zij doet, maar zo denk ik er nu over.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord