5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Is jouw landschapsfoto registrerend of leg je er gevoel in?

maandag 13 maart 2023, 15:30 door | 3.504x gelezen | 28 reacties

De foto die uit de camera komt hoeft niet altijd even aantrekkelijk te zijn. Zelfs niet met mooi licht, een goede compositie, en een aantrekkelijk onderwerp. In plaats van een registrerende foto die alleen laat zien wat er te zien is, kun je ook het gevoel van het moment in de foto leggen.

Ik weet dat er fotografen zijn die vinden dat een foto niet bewerkt mag worden. Er is dan de overtuiging dat de foto uit de camera de werkelijkheid is. Deze overtuiging deel ik niet. Een foto moet ook het gevoel en de ervaring van het moment laten zien.

Nando bewerkt onbewerkt 2

Zo kwam de foto uit de camera. Dit uiterlijk is het resultaat van de camera instellingen, en de beperkingen die een camera heeft. Het is zelden de werkelijkheid.

Dat wil niet zeggen dat een onbewerkte foto niet goed kan zijn. Als de compositie klopt, het licht mooi is, en het onderwerp aantrekkelijk is om naar te kijken, kan het een goede foto zijn. Door een uitgekiende bewerking kan de foto echter een extra aantrekkelijke uitstraling krijgen.

Dit bewerken hoeft niet extreem te zijn. Een subtiele bewerking kan al voldoende zijn. Over het algemeen vind ik sowieso dat een minimale bewerking de voorkeur geniet boven een complexe bewerking.

Het is the finishing touch die een mooie foto in een fantastische foto kan veranderen.

Nando bewerkt onbewerkt

De bewerking die ik uitgevoerd heb laat het gevoel en de sfeer van het moment zien. Dit is hoe ik het ervaren heb, en voor mij de werkelijkheid.

In hoeverre een foto bewerkt wordt is een kwestie van voorkeuren. Sommigen spenderen uren om een foto helemaal naar wens te maken. Anderen doen het in een veel kortere tijd. Maar in alle gevallen zal het resultaat een foto worden die je het gevoel geeft dat je er ook echt bij was.

In hoeverre vind jij dat een foto bewerkt mag worden? Geloof jij dat een foto uit de camera goed moet zijn? Of vind jij dat er altijd een finishing touch moet zijn?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening hierover. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

28 reacties

  1. Herman Lambers
    Herman Lambers schreef op maandag 13 maart 2023 om 16:02  | reageer

    Wanneer je in RAW fotografeert moet je de foto wel bewerken. Je maakt hem dan wat kleur, contrast enz. aangaat zoals je hem wilt.

  2. Tido Cramer
    Tido Cramer schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 10:14  | reageer

    Bewerken mag van mij maximaal tenzij het om wetenschappelijk gebruik gaat.

  3. Paul Loof
    Paul Loof schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 10:43  | reageer

    Je kunt wat mij betreft een foto altijd bewerken als dit de sfeer en beleving ten goede komt

  4. Floris Calandt
    Floris Calandt schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 11:25  | reageer

    Iedere RAW foto verdiend een bewerking. Bij natuurfoto's moet je wel oppassen dat je de kleuren niet overdrijft en de foto een onwerkelijke uitstraling krijgt. Tenzij dit juist, in je creativiteit, de bedoeling is.

  5. Siegfried
    Siegfried schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 11:26  | reageer

    Ik volg jou volledig, dit is precies hetgeen ik probeer met mijn fotografie!

  6. Ronald Maas
    Ronald Maas schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 11:31  | reageer

    Wat mij betreft mag een ieder doen wat hem of haar goed lijkt met een opname. Toch zie je bij forse bewerkingen vaak al snel dat er de opname gerommeld is en(maar dat is persoonlijk) dat het resultaat gekunsteld en niet meer natuurlijk overkomt. Wat kleurcorrectie betreft zijn fuji gebruikers m.i.z. het voordeel omdat de camera per opname drie verschillende kleurenfilms kan genereren. Bijvoorbeeld Provia, Velvia, Astia wat goed laat zien hoe kleuren een sfeer kunnen beinvloeden.

  7. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 11:39  | reageer

    In RAW fotograferen betekent automatisch bewerken. Nu stel ik dat er voor mij een verschil bestaat tussen bewerken en manipuleren. Bewerken is er voor zorgen dat je de kleuren (of grijstinten bij z/w foto) corrigeert naar de werkelijke kleuren, juiste contrasten legt en dat je de sfeer die je ervaren hebt overbrengt op de foto.
    Manipuleren is voor mij iets in een foto brengen wat er in werkelijkheid niet was toen de foto werd gemaakt. Hierbij kan je denken aan het plaatsen van een andere lucht, zonnestralen toevoegen, mist en nevel toevoegen enz.
    Wat wel of niet toelaatbaar is, laat ik in het midden. Één ding staat voor mij als een paal boven water: Of je nu bewerkt of manipuleert, je moet dat ook goed doen en er niet in overdrijven.

  8. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 11:42  | reageer

    Soms blijkt een nietszeggende foto na een bewerking toch waardevol te zijn, je kunt er je gevoel inleggen. Ik bewerk mijn foto's dus. Vreemd is dat bij het voorbeeld de onbewerkte foto mij meer aanspreekt, weet niet hoe dat komt.

  9. Chantal
    Chantal schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 11:42  | reageer

    wanneer je in RAW fotografeert en dat is volgens mij het beste, kan je beter zelf de sfeer naar werkelijkheid weergeven in het bewerken en dat is prachtig weergegeven in jou voorbeeld.

  10. gast schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 12:29  | reageer

    Ik vind het heerlijk om een foto te bewerken en te kijken wat er dan uitkomt.Dus ja van mij is het absoluut geen probleem om de foto te bewerken.

  11. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 12:30  | reageer

    Mijn mening is dat mits je in RAW werkt een foto best bewerkt moet en mag worden. Maar wel eerst leren hoe je een goede foto maakt. Vroeger in de doka bestonden die trucjes ook al. Je vindt er dan ook veel van terug in Photoshop. Tevens is het werken met oude filters van bijv. Cokin ook nog steeds leuk en het prikkelt de creativiteit.

    Groet Lauran

  12. Jef Dellafaille
    Jef Dellafaille schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 12:34  | reageer

    In RAW zie je je foto op de camera in JPG, in de software van bvb Lightroom werk je met kleurprofielen. Deze zijn ingesteld door de makers van de software. Dus je gevoel gebruiken bij het bewerken heeft voor mij de voorkeur. Omdat deze persoonlijk is en voor mij de werkelijkheid weergeeft.

  13. Wim
    Wim schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 12:40  | reageer

    Ik fotografeer meestal in RAW, dus bewerk ik. Ook jpeg foto's bewerk ik, als dat nodig is. Soms wat meer/minder belichting, kleur of wat dan ook. Een foto moet wat uitstralen.

  14. Henny
    Henny schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 13:00  | reageer

    Dat is niet zo, je kan een raw ook onbewerkt converteren als je er tevreden mee bent. Niets moet.

  15. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 23 maart 2023 om 13:45  | reageer

    Raw is ruwe sensordata. Dat moet omgezet worden naar een beeld. Dat is bewerken. Onbewerkt raw is een raw bestand met de bewerking die door de fabrikant van de camera of de raw editor als standaard wordt gebruikt.
    Onbewerkt raw is dus alleen een raw bestand waar je zelf niets extra's meer aan gedaan hebt.

  16. Fons Bitter
    Fons Bitter schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 13:00  | reageer

    De foto uit de camera is slechts een halffabricaat.
    Het is het deeg van de bakker welke nog om een delicate ovenbehandeling vraagt.
    Het deeg wordt pas een echt brood na een verzorgde ovenbehandeling.
    Is er een fotograaf die het rauwe deeg verorbert?
    De bakker legt toch ook zijn ziel en zaligheid in zijn eindproduct en verkoopt het met trots.
    Fons Bitter, plaatjesmaker

  17. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 23 maart 2023 om 13:47  | reageer

    Een foto uit de camera zal altijd bewerkt zijn, of je nu jpeg fotografeert of in raw. Het raw heeft als een standaard bewerking gehad, ofwel ingesteld door de camera fabrikant, ofwel door de software die je gebruikt om het raw bestand te bekijken. Anders kan je geen raw als beeld bekijken.
    Je hebt dan nog wel de keuze om zelf aanpassingen te maken.

    Als je een foto als brood beschouwd, is een raw bestand uit de camera dat je op de computer bekijkt het brood van de bakker. Waarmee je het brood belegd is je bewerking.

  18. Fred
    Fred schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 13:01  | reageer

    Natuurlijk moet een foto uit de camra goed zijn, maar bewerken hoort er ook bij. Dat deed je vroeger in de doka natuurlijk ook, al dan niet bewust. In mijn ogen is de bewerkingssoftware de vervanging van de doka en daarin werd ook veeel getoverd.

  19. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 14:03  | reageer

    @Henny, dan ben jij wel heel erg gauw tevreden. Vaak kan je meer uit een RAW-bestand halen dan het op het eerste gezicht lijkt.

  20. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 14:24  | reageer

    Een foto uit de camera moet in principe goed zijn wat betreft opbouw, belichting etc. Ik fotografeer in RAW, meestal ook als ik met mijn telefoon een foto maak. Bewerken kan dan net dat tikje meer aan de foto geven. Ik ben zeer terughoudend in het bewerken omdat ik veel bewerkte foto's te 'knallerig' vind. Ik houd van bescheiden kleuren. Soms een schaduw een beetje ophalen, of heel scherpe hooglichten een beetje dempen. Van de twee voorbeeldfoto's in je artikel is de eerste, onbewerkte, veel meer naar mijn smaak.

  21. Hans
    Hans schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 14:50  | reageer

    De één houdt van abstract en de ander van reëel. Voor iedere stijl zijn liefhebbers gelijk in de kunstwereld. Ik houd van de realiteit en als de foto die realiteit volgens mijn beleving niet goed weergeeft, dan zorg ik daarvoor.

  22. Doreen Elsevier
    Doreen Elsevier schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 15:08  | reageer

    Volgens mij heb je de foto alleen wat warmer gemaakt zodat je het gevoel krijgt dat de zon door de mist aan het komen was. De onbewerkte foto is koeler en geeft het gevoel dat het 's ochtends vroeg was met ochtendmist.
    Persoonlijk vind ik de bewerkte foto mooier omdat het aangenamer oogt.
    Zelf ben ik een fervente bewerker van (sommige) foto's op een manier die niemand doorziet of een kunstzinnige uitstraling krijgt.

  23. Marc
    Marc schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 15:35  | reageer

    Ik maak het liefst foto's in RAW. Ik bewerk ze dan in Lightroom, zodat ik later nog eens kan gaan kijken wat origineel geregistreerd werd. Mijn probleem (...) is weliswaar mijn daltonisme. Ik zie de kleuren niet als iemand anders. Het gebeurt dus dat mijn dochter mij vraagt: papa wat heb je nu met de kleuren gedaan? Soms merk ik het dan zelf ook wel dat de kleuren te fel zijn. Ik begin dan helemaal van voren af aan -voorzichtig- en zonder overdrijven. Maar ik kan mijn ogen niet kalibreren.
    Ik leer graag hoe en op welke (zachte) manier andere fotografen met de schuifregelaars bezig zijn. En hoe ze diepte in de foto brengen, zodat je een 3-D ervaring krijgt. Soms ben ik opgetogen omdat mij dat dan ook lukt. En ja, smaken verschillen, zeker en vast...maar foto's bewerken blijft reuze!.

  24. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 15:54  | reageer

    @Marc, Daltonisme kan inderdaad voor jou een probleem opleveren. Maar wat houd je tegen om de foto's in zwart-wit te bewerken? Ik neem aan dat je contrastverschillen en grijstinten wel goed kan waarnemen. Probeer dat een uit. Ook in z/w kan een foto heel mooi en aansprekend zijn.

  25. Gerrit
    Gerrit schreef op dinsdag 14 maart 2023 om 16:37  | reageer

    Het gaat er niet om of de foto klopt met de werkelijkheid maar of de werkelijkheid binnen de foto klopt.

  26. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 23 maart 2023 om 13:49  | reageer

    Dat is mooi omschreven, Gerrit.

  27. gast schreef op zaterdag 18 maart 2023 om 18:36  | reageer

    Dank voor je genuanceerde artikel over al dan niet bewerken van een opname. De opname zelf is al bewerkt in -/ door de camera. Anders zou er niemand spreken over typische Canon- of Fuji kleuren bijvoorbeeld. Zo genuanceerd als het artikel, zo subtiel zou ik graag ook fotobewerkingen zien. Dat is vaak niet het geval: schreeuwerige kleuren komen nogal eens langs. Door middel van kleine aanpassingen qua kleur en scherpte kan een duidelijk beeld gecreëerd worden hoe de opname oorspronkelijk bij de fotograaf "binnen kwam" (toen hij/zij besloot de foto te maken).

  28. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op zaterdag 18 maart 2023 om 20:07  | reageer

    @gast, wat die schreeuwende kleuren betreft heb je gelijk. Helaas moeten voor veel mensen een foto eruit zien als een ansichtkaart en dat verklaart de schreeuwende kleuren

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord