Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

People vs Places: duoproject van dubbelopnames

dinsdag 16 oktober 2012, 19:58 door | 6.455x gelezen | 7 reacties

Dubbelopnames zijn een kleine rage aan het worden op het moment, nu ook sommige digitale camera's de optie hebben. Fotografen Timothy Burkhart en Stephanie Bassos hebben er een project van gemaakt: People vs Places. Dezelfde rol kleinbeeldfilm wordt door beide fotografen volgeschoten.

In de tijd dat we nog analoog fotografeerden, werden we nog wel eens verrast, als de camera de film niet goed doordraaide. Een dubbele belichting verpestte de film, of pakte juist heel bijzonder uit. Dat effect zoeken Burkhart en Bassos nu bewust op. Met het project laten de twee fotografen de volledige controle los en zien wat er gebeurt als ze hun beider beelden ongezien combineren.

Werkwijze


De werkwijze is heel simpel: Stephanie Bassos schiet een rolletje vol met portretten - 'People'. Dat rolletje gaat naar Timothy, die de film nogmaals belicht met foto's van locaties: de 'Places'. Het resultaat: soms meer geslaagd dan anders, vaak toch heel verrassend:

People places 2


People places 3


People places 4


People places 1

Meer zien?


Het gaat om een doorlopend project, waarbij ze hun onbewerkte beelden tonen op de Tumblr-pagina die ze hiervoor aanmaakten. Daar is veel meer te zien!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

7 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 16 oktober 2012 om 22:57  | reageer

  Het is inderdaad een kwestie van smaak, al heeft de één ook weer meer dan de ander. Ik weet het voor mijzelf nog niet zo... Al vind ik de manier waarop wel weer heel erg gaaf, lekker ouderwets en gaaf!

 2. gast schreef op woensdag 17 oktober 2012 om 09:37  | reageer

  Op de Youtube van DigitalRevCom staat een leuk filmpje over digitale double-exposures.

 3. FlandersPhotography
  Profiel FlandersPhotography schreef op woensdag 17 oktober 2012 om 11:19  | reageer

  In de eerste analoge EOS`en kon je instellen dat hij het negatief meerdere keren achter elkaar ging belichten zonder door te spoelen. En trots dat we dan waren met twee dezelfde persoon op een bank..vrolijk Dit geeft natuurlijk een heel andere karakter omdat je niet weet wat de ander gaat fotograferen. Het is origineel!

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 17 oktober 2012 om 14:08  | reageer

  @gast:
  Goede tip, die had ik nog niet gezien. Voor wie DigitalRev nog niet kent: het is 'n beetje het TopGear van de fotografie. Leuke, soms flauwe/quasi-lollige filmpjes, maar wel met inhoud. Het filmpje dat gast bedoelde, zie je hier!

 5. leo
  Profiel leo schreef op donderdag 18 oktober 2012 om 12:22  | reageer

  DigitalRev sla ik nooit over, genieten vrolijk Ja, wie probeerde dat niet een keertje in het analoge tijdperk. Heeft iemand een lijstje van welke digitale camera's dat kunnen?

 6. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 19:00  | reageer

  leuk om de techniek van het dubbelbelichten digitaal vertaald te zien in de you tube filmpjes... ben aleen wel een uurtje of wat verder want die filmpjes zijn verslavend en je gaat van het ene in het andere.... heb weer veel bijgeleerd, hoop ik, mijn dank gaat uit naar Erikvan Rosmalen voor zijn link naar het eerste filmpje...
  gr. ing

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 21:58  | reageer

  Graag gedaan Ingrid vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord