Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Maak ook eens fotoserie in plaats van een enkele foto

zaterdag 4 februari 2023, 13:31 door | 2.394x gelezen | 4 reacties

Kom jij wel eens terug op een plek die je al eens gefotografeerd hebt? Maak je dan weer een foto, of denk je dat dit niet hoeft omdat je de foto al hebt? Misschien is het leuk om een fotoserie te gaan maken. Dat kan zelfs een project worden.

Ik heb jaren lang over een boerenweg gefietst. Vaak had ik mijn camera niet bij me, maar soms wel. Van die sommige keren heb ik af en toe een foto gemaakt van het pad. Ik deed dit omdat het een mooi moment was, niet met een speciaal doel.

Dit heeft ertoe geleid dat ik een aantal foto's kreeg van dezelfde plek, dat samen bij elkaar een mooie impressie van dit pad geeft. Een fotoserie dus waarover je meer leest in mijn eigen blog.

Nando oud landschapsfoto project

Het fietspad, gefotografeerd tussen 2007 en 2018.

Ik ben dat wat vaker gaan doen, ook toen ik niet meer over dit pad fietste. Dat deed ik niet al te vaak, maar wel als de gelegenheid er was. Die keren ging ik speciaal op pad voor deze foto.

Nando oud landschapsfoto project 2

Nog een aantal foto's, uit 2016 en 2021. Er mogen er nog een paar bij komen.

Zoals je ziet vormt het een heerlijke serie foto's waarbij de omstandigheden niet alleen anders zijn, je ziet ook het landschap veranderen en de seizoenen voorbij gaan. Wat zullen de volgende foto's worden?

Nu heb ik een nieuwe plek waar ik ook een serie van wil gaan maken. Ik had deze plek een hele tijd geleden al eens gefotografeerd, en dat leverde een heel leuk beeld op.

Nando nieuw landschapsfoto project 2

Een prachtige plek, vaak voorbij gelopen zonder ernaar te kijken. Tot ik deze foto maakte. (21mm, ISO100, f/11, HDR opname)

Ik dacht er niet bij na om deze plek vaker te fotograferen, maar toen ik er onlangs weer was heb ik opnieuw een foto gemaakt. Gewoon vanwege de mooie wolkenpartij. Thuis bedacht ik me dat ik ook hier vaker naar toe zou moeten gaan. Een serie foto's zou niet misstaan.

Nando nieuw landschapsfoto project

De nieuwste foto opdat de wolken zo mooi waren. (24mm, ISO400, f/11, 1/40s)

Dit wordt dan mijn derde fotoserie die ik ga maken. Ik heb geen haast, dit mag een jaar duren, of meerdere jaren. Het is ook niet nodig om er tientallen foto's van te hebben, en ik wil er geen obsessie van maken om dit mezelf te verplichten. Ik zie wel wat het zal opleveren.

Nu ik erover nadenk, in de jaren tachtig en negentig heb ik dit ook al eens gedaan. Een bospad in vier jaargetijden. Die kan ik helaas hier niet laten zien, want die zijn analoog. Misschien dat ik die foto's weer eens ga opzoeken.

Misschien is dit ook een leuk idee voor jou. Ga een bepaalde plek herhaaldelijk fotograferen. Dat hoeft geen landschap te zijn, dat kan ook iets anders zijn.

Probeer vanuit dezelfde plek te fotograferen, met ongeveer hetzelfde brandpunt. Het hoeft niet exact te zijn, vergelijkbaar is goed genoeg.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Jan Poldervaart
  Jan Poldervaart schreef op dinsdag 7 februari 2023 om 12:54  | reageer

  Beste Nando,

  Wat een leuk idee. Ik heb zo'n mooie plek pal voor mijn deur en vanaf nu ga ik af en toe een foto maken voor zo'n leuke serie. Bedankt voor deze enorm leuke fototip.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 14:26  | reageer

  Je kunt het zelfs nog een stap verder brengen door een viertal locaties te zoeken, en deze elke maand te fotograferen. Of elk seizoen.
  Het is leuk om te doen.

 3. B.
  B. schreef op dinsdag 7 februari 2023 om 14:49  | reageer

  Zo heb ik de dreef in mijn buurt gefotografeerd doorheen de seizoenen. Het heeft wel een aantal jaren geduurd alvorens er sneeuw was om de winter te kunnen vastleggen. Ik zoek nu uit hoe ik de vierkante crops aan de muur hang: alle vier apart, of in één horizontale collage.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 14:27  | reageer

  Die sneeuwfoto's zijn tegenwoordig wel een uitdaging, inderdaad.
  Leuk om te lezen dat je ze gaat inlijsten. Kiezen hoe, is inderdaad weer een andere uitdaging.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord