Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Vijf redenen om met fotografie te stoppen

maandag 4 april 2022, 20:02 door | 7.541x gelezen | 24 reacties

Fotografie is een liefhebberij. Het is een hobby, een beroep, maar vooral een manier om je te uiten. Dat kan op verschillende manieren, die voor ieder uniek is.

Soms is er toch een reden om er gewoon mee te stoppen. Ik heb vijf redenen gevonden om vaarwel te zeggen tegen de camera. Ik wil alleen vragen om ze met een knipoog te lezen.

1. Het kost zoveel tijd


Een liefhebberij uitvoeren kost tijd. Dat is niet erg, want het is iets wat je fijn vind om te doen. Wanneer je echter geen tijd vrij maakt om je liefhebberij uit te oefenen, dan kun je er beter mee stoppen.

Het betekent simpelweg dat je geen plezier aan beleeft. Mijn advies is om dan een andere hobby te zoeken.

Nando teveel gedoe om mee te nemen

Batterijen opladen, kaartje leeg maken, alles in een tas stoppen, op weg gaan. Poeh, dat kost veel tijd. En dan heb ik het nog niet eens over de foto's weer op de computer zetten en bewerken. Ik heb wel wat beters te doen.

2. Apparatuur is veel te duur


Je moet spullen hebben om je hobby te beoefenen. Dat is ook niet erg, want het is iets wat je graag doet. Daar mag best geld aan uitgegeven worden. Dat hoeft dan niet het duurste van het duurste te zijn, hou het wel binnen budget.

Nando laatste centjes

Wat zijn die camera's toch duur. Zeker als je de ontwikkelingen wilt bijhouden. En dan heb ik het niet eens over de objectieven. Ik kan mijn centjes wel anders gebruiken.

Vind je alles wat met fotografie te maken heeft te duur, dan is het misschien tijd om een andere hobby te zoeken. Mag het geen geld kosten? Dan is wandelen of fietsen misschien iets voor je. Hoewel, een wandelschoen of fiets kost natuurlijk ook geld.

3. Alles is al gefotografeerd


Ben je aan het klagen dat alles al gefotografeerd is? Dan is fotografie misschien niet de hobby voor jou. Het idee dat je alleen dingen moet fotograferen die nog niet in beeld gebracht zijn zal ertoe leiden dat je niets meer fotografeert.

Nando alles al gefotografeerd

Nee, daar heb ik geen zin in. Op een rij staan en allemaal dezelfde foto maken. Wat voor zin heeft het om te fotograferen als alles al gefotografeerd is. Ik koop wel een postkaartje bij een souvenirwinkel.

Fotografie doe je voor jezelf, niet voor iemand anders (tenzij je in opdracht fotografeert). Je maakt foto's omdat je het leuk vindt om te doen, omdat je iets mooi vindt. Wat geeft het dat iemand anders je al voor was? Is dat wel een probleem, zoek dan een andere hobby of liefhebberij.

4. Ik doe niets met mijn foto's


Je moet natuurlijk wel wat doen met de foto's die je gemaakt hebt. Ga je op pad, fotografeer je alle dingen die je ziet, maar ga je er vervolgens niets mee doen? Dan is het tijd om te stoppen.

Het heeft immers geen zin om alleen maar beelden te maken en die vervolgens nooit mee aan te kijken.

Nando doe er niets mee

Een album maken? Foto's afdrukken? Misschien ooit. Ik laat ze nu wel op de computer staan en kijk er wel naar als ik even tijd heb (zie punt 1)

Maak een boek, een slideshow, print ze uit, deel ze op internet, of kijk ze op je computer of tv. Doe je niets van alles, en raakt de harde schijf langzaam maar zeker met foto's die 'je nog een keer moet bekijken', dan is fotografie niet je ding.

5. Als je denkt dat je niets meer kan leren


Je bent nooit uitgeleerd. Met alles wat je doet of uitprobeert ben je aan het leren. Je fotografie wordt dan ook steeds beter. Soms snel, soms langzaam, maar altijd is er een stijgende lijn.

Nando alles al geleerd

Wat een onzin, al die artikelen over fotografie. Dat is niets voor mij want ik weet alles al.

Geloof je me niet, of denk je dat je alles weet over fotografie wat er te weten valt, dan is het tijd om een andere liefhebberij te zoeken.

Wat voor zin heeft het om nog verder met fotografie te gaan als je overtuigd bent dat je de top hebt bereikt. Je foto's zullen je dan immers niet meer aanspreken, ze zullen vanzelfsprekend zijn, of ze zijn niet meer inspirerend. Gelukkig zijn er genoeg andere hobby's te vinden.

Nando camera weggooien

Doe je camera maar weg als je er niets mee doet. Anders ligt het maar stof te vergaren in de kast. (er is voor deze foto geen camera of objectief beschadigd geraakt, of misbruikt)

Waar haal jij je voldoening uit?


We hebben allemaal wel eens een moment dat het fotograferen niet meezit, tegenzit, of dat je er gewoon even geen zin in hebt. Dat is ook niet erg, en geen reden om direct te stoppen.

Maar als je continu beren op de weg ziet om te gaan fotograferen, dan heb je waarschijnlijk last van een van de vijf bovengenoemde redenen.

Wat trekt jou zo aan fotografie? Waar haal jij de voldoening uit, het plezier, en de inspiratie? Vertel het ons in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

24 reacties

 1. JW
  JW schreef op dinsdag 5 april 2022 om 10:13  | reageer

  Leuk artikel!
  Mijn 6e reden is nog wel eens dat het werk wat in een foto zit, niet (meer) herkend wordt. Door alle social media en "iedereen-is-fotograaf" worden echt slechte foto's ook gewoon goed gevonden. Is uiteraard soms ook een kwestie van smaak maar vaak ook niet...
  Dan denk ik wel eens: Zoek het lekker uit, plaats gewoon die sh*t-foto!

 2. PixelDude
  PixelDude schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:02  | reageer

  Met een knipoog:
  Ook wanneer je dood bent is het echt tijd om er mee te stoppen.

 3. Herman
  Herman schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:09  | reageer

  Fotograferen is een leuke hobby, je leert er van om je omgeving beter waar te nemen en kunt daarna zelfs nog beslissen bewaar ik ze doe ik er nog wat mee of verwijder ik ze direct. En ja welke hobby kost geen geld
  Vaak maak ik met een groepswandeling mee dat mensen zo druk met praten zijn dat ze heel veel moois onderweg missen, vaak ook een afslag

 4. Hans van der Weide
  Hans van der Weide schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:11  | reageer

  Wat een (h)eerlijk artikel heb je hier neergezet! En het is zo herkenbaar, zeker ook voor mij als gevorderd hobby-fotograaf, die zijn eerste camera kreeg op zijn 14de verjaardag....en volgende maand 80 hoopt te worden (in goede gezondheid...)maar.....ik doe mijn (zoveelste) camera met.....toch maar niet weg, krijg ik spijt van!!! Nogmaals bedankt voor dit mooie artikel!! En houdt plezier in
  "schrijven met licht" !!

 5. Traveller
  Traveller schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:13  | reageer

  Best een inspirerend artikel, waar je toch je gedachten mee laat spelen, ondanks de knipoog. Er staan goede argumenten in waar je doorgaans niet te veel over nadenkt., die toch een kern hebben. Geweldig dat dit ook eens belicht wordt. Ook de 1e opmerking van LW is er een die beslist meetelt in het geheel. Bedankt Nando, weer eens iets anders maar wel actueel.

 6. Corrie
  Corrie schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:17  | reageer

  Van fotograferen word ik rustig, voel me 1 met de omgeving, denk nergens anders aan en dat geeft heel veel rust.

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:20  | reageer

  Nando, ik vind het een leuk artikel met een aantal (5) overwegingen om te stoppen met fotografie. Is het misschien een poging om het kaf van het koren te scheiden? 😃😉
  Tegenwoordig denkt iedereen dat hij/zij goed kan fotograferen, vooral nu je met een smartphone ook behoorlijk foto's kan maken. Sommigen denken zo goed te zijn dat ze professionals uit de markt proberen te drukken door met lage prijzen te werken. Ze willen een graantje meepikken, het is immers maar een hobby. Een keer wat verdienen vind ik geen probleem, maar ik ga me als hobbyfotograaf niet aanbieden. Als iemand een foto van mij mooi vindt en het wil kopen, dan kan dat. Maar dan wel tegen marktprijzen.
  Professionele fotografen uit de markt drukken is voor mij een reden om te stoppen. Zoiets doe je niet.
  Voor mij persoonlijk is er maar één reden om te stoppen met fotografie: de dood.

  De foto waarop een aantal fotografen op een rijtje allemaal hetzelfde onderwerp aan het fotograferen zijn deed me denken aan een anekdote uit 2019. Ik was aan het rondtrekken in de Vogezen toen ik in een fotogeniek stadje kwam met een snelstromend riviertje. Vanaf een oude brug had je een mooi zicht. Ik stopte op de voor de rest verlaten brug om een paar foto's te maken. Ik stond er nog geen twee minuten en er stonden een dertigtal Japanners of Chinezen om me heen met een smartphone, compactcamera of systeemcamera ook in het wilde weg te fotograferen 😃. Ik ben toen vertrokken want je werd gewoon wegedrukt. Op zo'n moment is fotograferen even niet leuk meer. Maar het is voor mij geen reden om dan maar te stoppen met fotografie. Het levert mij na 35-40 jaar nog steeds veel voldoening.

 8. Didier Duquesne
  Didier Duquesne schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:27  | reageer

  Ik deel drie hobby's fotografie , wandelen en fietsen , zowel het vrouwtje als ik tevreden , enige nadeel moet wel regelmatig stoppen tijdens het fietsen ....

 9. Kees Kouwenberg
  Kees Kouwenberg schreef op dinsdag 5 april 2022 om 12:51  | reageer

  Haha, ja, ik stop! Waar was ik in godsnaam mee bezig al die jaren? De mooiste: Alles is al gefotografeerd, hahaha... Waar doe ik het voor? (Stiekem ga ik gewoon door hoor knipoog) Leuk artikel.

 10. gast schreef op dinsdag 5 april 2022 om 13:01  | reageer

  Niets anders doen met je foto's is ook niet erg. De interesse van het plaatje neemt juist later voor jezelf, en je naasten, meer toe.

 11. Robert
  Robert schreef op dinsdag 5 april 2022 om 13:08  | reageer

  Ik vind het geweldig dat een ieder met zijn of haar camera dingen, situatie vastlegt. Type camera ...niet zo belangrijk.
  Druk hem af, deel hem en kijk over een paar jaar eens terug. Prof of amateur maakt het wat uit?....niet echt!
  Sportieve fotoschietgroet Robert

 12. gast schreef op dinsdag 5 april 2022 om 13:23  | reageer

  Goede stunt, wel weinig smaak.
  Er zijn betere manieren om mensen te ronselen zoals ik.
  Verwacht zoiets van anti fotoliefhebbers.
  Belachelijk, ondermaats.

  Gr

 13. Van Ophem
  Van Ophem schreef op dinsdag 5 april 2022 om 14:27  | reageer

  Die 4 tips dat is niet aan mij besteed. Ondanks ik slechtziend ben, probeer ik goede foto's te maken. Ik zeg altijd beter fouten maken en daaruit leren. Ik heb ook niet altijd de tijd om met fotografie bezig te zijn. Toch waar ik ook ga, heb ik altijd mijn toestel bij. Er wordt mij soms gevraagd of ik er ook mee ga slapen. Dus zeker goed artikel.

 14. Rob
  Rob schreef op dinsdag 5 april 2022 om 16:08  | reageer

  Leuk artikel en ja, soms komt tijd en hobby in conflict, ach ja, komt uiteindelijk toch wel goed.
  Een paar jaar geleden was ik in het dorpje Vresse sur semois, erg mooi zeker en geliefd bij tekenaars en schilders. Er zaten er een paar op rij bezig met het tekenen/schilderen van een brug. Ik stond zo even te kijken en ondanks dat het onderwerp en de positie het zelfde was, waren de kunstwerken toch verschillend. Dus hoezo alles is al gefotografeerd of in een rij gaan staan met andere.

  Fotografeer ze

 15. Maurice Debusschere
  Maurice Debusschere schreef op dinsdag 5 april 2022 om 16:13  | reageer

  Heel mooi artikel beste Nando. Er zijn ook minstens evenveel redenen om niet te stoppen met deze geweldige hobby. Ben zelf een fervent wandelaar (met een knipoog naar Didier Duquesne) en ik vind de camera net een leuke reden om af en toe een rustpauze in te lassen om een landschap, een bloem of wat dan ook aandachtiger te bekijken en er een foto van te maken. Alles is al miljoenen keren gefotografeerd door miljoenen mensen maar niemand heeft ooit diezelfde leuke foto gemaakt waar je zelf moeite voor hebt gedaan. En dan volgt nog het plezier van het nabewerken en bekijken op groot scherm.

 16. Marij
  Marij schreef op dinsdag 5 april 2022 om 16:14  | reageer

  ik heb geen kinderen of kleinkinderen, maar in mijn foto's die op internet plaats laat ik toch iets na.

 17. PixelDude
  PixelDude schreef op dinsdag 5 april 2022 om 16:26  | reageer

  Een 6 de reden is de volgende:
  Heb je het totaal opgegeven om dat éne plaatje te schieten waar je met recht en reden heel trots op kan zijn. Verkoop dan je camera’s en toebehoren op een vlooienmarkt en ga voor de rest van je leven wegkwijnend rentenieren (of stempelen wanneer de verkoop onvoldoende opbracht).
  Indien je toch een sprankeltje hoop bezit om die éne foto ooit te kunnen vastleggen, trek er dan dagelijks op uit om als een gek te ‘trekken’ (trekken is Vlaams voor fotograferen).

 18. Liesbeth Verkade
  Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 5 april 2022 om 22:08  | reageer

  Geen tijd, geen geld, wat moet ik er daarna nog mee? Als je écht geinterresseerd bent zijn dat geen argumenten om te stoppen met fotograferen. Ik heb genoten van je artikel Nando omdat je precies wel de vinger op de zere plek legt van veel 'would be' fotografen die hopen ineens dé foto te maken en het zelf dus ook. Doordat ik me meer ben gaan verdiepen heb ik steeds meer lol gekregen in het fototgraferen. En dat vind ik zelf best wel raar, ook meer vrede gekregen met dingen die niet lukken. En die foto's van lang geleden? Die zijn intussen bijna allemaal (de beste tenminste) in fotoboeken terecht gekomen als dierbare herinneringen aan de prachtige reizen die ik mocht maken. Ik ga voorlopig nog niet stoppen! vrolijk

 19. Carmen Olijhoek
  Carmen Olijhoek schreef op woensdag 6 april 2022 om 04:01  | reageer

  Fotograferen is een vorm van kunst creëren. Ik kreeg op mijn 12e mijn eerste “camera” pocket camera. Nou het was een pokke ding! En nu 46 jaar later is mijn hobby al 25 jaar mijn beroep. En wat een heerlijk beroep niets is hetzelfde. En wat heb jij dit mooi omschreven. Chapeau!!

 20. gast schreef op woensdag 6 april 2022 om 16:50  | reageer

  Leuk artikel met idd een andere insteek maar echt wel herkenbaar👍😜. @gast 13:23....... manmanmantoch, missing the point 🤪

 21. Marco
  Marco schreef op donderdag 7 april 2022 om 02:00  | reageer

  Ik heb een kleinzoon die graag bezig is met een telegeleide auto op een skatepark. En opa moest vandaag mee om foto's te maken van die racewagen, die de heuvel bestormt, er een stuk boven vliegt en daarna weer op zijn vier wielen - of ondersteboven-neerkomt. En ondertussen komt er nog van alles ter sprake. Daar alleen al doe je het voor. Maar dat hij het 'coole' foto's vindt, dat is ook leuk om te horen. Soms komt de waarheid uit een kindermond.

 22. Hans de Jong
  Hans de Jong schreef op donderdag 7 april 2022 om 16:36  | reageer

  Elk excuus is goed genoeg om naar buiten te gaan. De een heeft een hond, de ander een camera.

 23. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 7 april 2022 om 16:51  | reageer

  @Hans de Jong: Of allebei vrolijk

 24. Marijke
  Profiel Marijke schreef op donderdag 7 april 2022 om 21:20  | reageer

  Mijn camera is mijn kameraad. We wandelen samen, voeren hele gesprekken, spreken elkaar zelden tegen. En we hebben veel lol.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord