Nando Harmsen

Vijf redenen om met fotografie te stoppen

maandag 4 april 2022, 20:02 door | 6.462x gelezen | 24 reacties

Fotografie is een liefhebberij. Het is een hobby, een beroep, maar vooral een manier om je te uiten. Dat kan op verschillende manieren, die voor ieder uniek is.

Soms is er toch een reden om er gewoon mee te stoppen. Ik heb vijf redenen gevonden om vaarwel te zeggen tegen de camera. Ik wil alleen vragen om ze met een knipoog te lezen.

1. Het kost zoveel tijd


Een liefhebberij uitvoeren kost tijd. Dat is niet erg, want het is iets wat je fijn vind om te doen. Wanneer je echter geen tijd vrij maakt om je liefhebberij uit te oefenen, dan kun je er beter mee stoppen.

Het betekent simpelweg dat je geen plezier aan beleeft. Mijn advies is om dan een andere hobby te zoeken.

Nando teveel gedoe om mee te nemen

Batterijen opladen, kaartje leeg maken, alles in een tas stoppen, op weg gaan. Poeh, dat kost veel tijd. En dan heb ik het nog niet eens over de foto's weer op de computer zetten en bewerken. Ik heb wel wat beters te doen.

2. Apparatuur is veel te duur


Je moet spullen hebben om je hobby te beoefenen. Dat is ook niet erg, want het is iets wat je graag doet. Daar mag best geld aan uitgegeven worden. Dat hoeft dan niet het duurste van het duurste te zijn, hou het wel binnen budget.

Nando laatste centjes

Wat zijn die camera's toch duur. Zeker als je de ontwikkelingen wilt bijhouden. En dan heb ik het niet eens over de objectieven. Ik kan mijn centjes wel anders gebruiken.

Vind je alles wat met fotografie te maken heeft te duur, dan is het misschien tijd om een andere hobby te zoeken. Mag het geen geld kosten? Dan is wandelen of fietsen misschien iets voor je. Hoewel, een wandelschoen of fiets kost natuurlijk ook geld.

3. Alles is al gefotografeerd


Ben je aan het klagen dat alles al gefotografeerd is? Dan is fotografie misschien niet de hobby voor jou. Het idee dat je alleen dingen moet fotograferen die nog niet in beeld gebracht zijn zal ertoe leiden dat je niets meer fotografeert.

Nando alles al gefotografeerd

Nee, daar heb ik geen zin in. Op een rij staan en allemaal dezelfde foto maken. Wat voor zin heeft het om te fotograferen als alles al gefotografeerd is. Ik koop wel een postkaartje bij een souvenirwinkel.

Fotografie doe je voor jezelf, niet voor iemand anders (tenzij je in opdracht fotografeert). Je maakt foto's omdat je het leuk vindt om te doen, omdat je iets mooi vindt. Wat geeft het dat iemand anders je al voor was? Is dat wel een probleem, zoek dan een andere hobby of liefhebberij.

4. Ik doe niets met mijn foto's


Je moet natuurlijk wel wat doen met de foto's die je gemaakt hebt. Ga je op pad, fotografeer je alle dingen die je ziet, maar ga je er vervolgens niets mee doen? Dan is het tijd om te stoppen.

Het heeft immers geen zin om alleen maar beelden te maken en die vervolgens nooit mee aan te kijken.

Nando doe er niets mee

Een album maken? Foto's afdrukken? Misschien ooit. Ik laat ze nu wel op de computer staan en kijk er wel naar als ik even tijd heb (zie punt 1)

Maak een boek, een slideshow, print ze uit, deel ze op internet, of kijk ze op je computer of tv. Doe je niets van alles, en raakt de harde schijf langzaam maar zeker met foto's die 'je nog een keer moet bekijken', dan is fotografie niet je ding.

5. Als je denkt dat je niets meer kan leren


Je bent nooit uitgeleerd. Met alles wat je doet of uitprobeert ben je aan het leren. Je fotografie wordt dan ook steeds beter. Soms snel, soms langzaam, maar altijd is er een stijgende lijn.

Nando alles al geleerd

Wat een onzin, al die artikelen over fotografie. Dat is niets voor mij want ik weet alles al.

Geloof je me niet, of denk je dat je alles weet over fotografie wat er te weten valt, dan is het tijd om een andere liefhebberij te zoeken.

Wat voor zin heeft het om nog verder met fotografie te gaan als je overtuigd bent dat je de top hebt bereikt. Je foto's zullen je dan immers niet meer aanspreken, ze zullen vanzelfsprekend zijn, of ze zijn niet meer inspirerend. Gelukkig zijn er genoeg andere hobby's te vinden.

Nando camera weggooien

Doe je camera maar weg als je er niets mee doet. Anders ligt het maar stof te vergaren in de kast. (er is voor deze foto geen camera of objectief beschadigd geraakt, of misbruikt)

Waar haal jij je voldoening uit?


We hebben allemaal wel eens een moment dat het fotograferen niet meezit, tegenzit, of dat je er gewoon even geen zin in hebt. Dat is ook niet erg, en geen reden om direct te stoppen.

Maar als je continu beren op de weg ziet om te gaan fotograferen, dan heb je waarschijnlijk last van een van de vijf bovengenoemde redenen.

Wat trekt jou zo aan fotografie? Waar haal jij de voldoening uit, het plezier, en de inspiratie? Vertel het ons in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

24 reacties

 1. JW
  JW schreef op dinsdag 5 april 2022 om 10:13

  Leuk artikel!
  Mijn 6e reden is nog wel eens dat het werk wat in een foto zit, niet (meer) herkend wordt. Door alle social media en "iedereen-is-fotograaf" worden echt slechte foto's ook gewoon goed gevonden. Is uiteraard soms ook een kwestie van smaak maar vaak ook niet...
  Dan denk ik wel eens: Zoek het lekker uit, plaats gewoon die sh*t-foto!

 2. PixelDude
  PixelDude schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:02

  Met een knipoog:
  Ook wanneer je dood bent is het echt tijd om er mee te stoppen.

 3. Herman
  Herman schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:09

  Fotograferen is een leuke hobby, je leert er van om je omgeving beter waar te nemen en kunt daarna zelfs nog beslissen bewaar ik ze doe ik er nog wat mee of verwijder ik ze direct. En ja welke hobby kost geen geld
  Vaak maak ik met een groepswandeling mee dat mensen zo druk met praten zijn dat ze heel veel moois onderweg missen, vaak ook een afslag

 4. Hans van der Weide
  Hans van der Weide schreef op dinsdag 5 april 2022 om 11:11

  Wat een (h)eerlijk artikel heb je hier neergezet! En het is zo herkenbaar, zeker ook voor mij als gevorderd hobby-fotograaf, die zijn eerste camera kreeg op zijn 14de verjaardag....en volgende maand 80 hoopt te worden (in goede gezondheid...)maar.....ik doe mijn (zoveelste) camera met.....toch maar niet weg, krijg ik spijt van!!! Nogmaals bedankt voor dit mooie artikel!! En houdt plezier in
  "schrijven met licht" !!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord