Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een Sigma lens met een Leica stikker erop?

donderdag 13 mei 2021, 13:13 door | 2.931x gelezen | 1 reactie

Leica heeft onlangs de nieuwe Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2,8 ASPH uitgebracht. Er is op diverse websites het sterke vermoeden ontstaan dat dit hetzelfde objectief is als de Sigma 24-70mm f/2,8 DG DN Art. Zou dit werkelijk een Sigma objectief zijn met de naam Leica erop?

Wanneer je alle details van deze twee objectieven naast elkaar zet, is het opvallend hoe groot de overeenkomsten zijn tussen de Leica lens en de Sigma Art lens, die vorig jaar uitgekomen is.

Leica Sigma naast elkaar

De Leica en Sigma 24-70 naast elkaar. Wat uiterlijk betreft twee verschillende objectieven. Maar hoe zit het intern?

De afmetingen van de objectieven liggen heel dicht bij elkaar. De Leica is 88 x 123 millimeter groot en de Sigma meet 87,8 x 122,9 millimeter. Beide objectieven hebben 11 ronde diafragma lamellen.

Dit hoeft nog niets te zeggen, maar als de opbouw van de objectieven nader bekeken wordt, worden de overeenkomsten wel heel opvallend. Er zijn 19 lenselementen in 15 groepen. De minimale focus afstand is van beiden 18 centimeter op 24mm, waarbij een vergroting van 1:2,9 haalbaar is.

Wanneer de officiële lens diagrammen van de Leica en Sigma websites naast elkaar gelegd worden, valt veel als puzzelstukjes in elkaar.

Sigma en leica 24 70mm

De lensdiagrammen zoals ze op de Leica en Sigma website te vinden zijn. De overeenkomsten zijn wel heel opvallend.

Leica is er trots op dat alle SL objectieven in Duitsland gemaakt worden. Het blijkt nu dat deze Vario-Elmarit-SL 24-70mm als enige in Japan gemaakt wordt. Weliswaar onder de strenge eisen van Leica, zoals ze zelf verkondigen.

De Leica Vario-Elmarit-SL 24-70mm is wat bouw betreft wel heel anders. Het heeft onder andere een volledig metalen behuizing. Het zijn dus niet volledig dezelfde objectieven, maar het optische gedeelte lijkt verdacht veel op dat van Sigma.

Op zich hoeft het helemaal geen probleem te zijn als een goed bestaand lensontwerp gebruikt wordt. Immers, waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

Hou er wel rekening mee dat er een aanzienlijk prijsverschil is. De Sigma voor ongeveer 1.200 euro. Voor de Leica moet ongeveer 2.600 euro neergeteld worden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Herman De Poortet
    Herman De Poortet schreef op dinsdag 18 mei 2021 om 11:59  | reageer

    Waarom kan Leica de juiste uitleg niet geven? Schrik niet meer ernstig genomen te worden, of is De concludie dat Sigma toplenzen fabrikeert?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord