Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verschijnt Canon EOS R5 mark II midden 2023?

zondag 27 november 2022, 16:08 door | 2.475x gelezen | 6 reacties

Canon Rumors heeft geruchten opvangen over de opvolger van de populaire Canon EOS R5. Volgens de site is de bron behoorlijk betrouwbaar en zou de Canon EOS R5 mark II in het tweede kwartaal van volgend jaar aangekondigd worden.

Canon EOS R5 mark II?

Volgens de geruchten zou de R5 mark II beschikken over een 61 megapixel CMOS BSI sensor en in staat zijn 30 foto's per seconde te maken.

Het autofocussysteem zou hetzelfde zijn als we nu zien in de R6 mark II en de Canon EOS R3. Video zou op de nieuwe camera met een maximale resolutie van 8K opgenomen kunnen worden op maar liefst 60 beelden per seconde. De huidige R5 kan 8K video schieten met 30 beelden per seconde.

In de camera zouden 2 CFexpress type B kaartsloten zitten. Dat zou ik persoonlijk niet handig vinden; deze kaarten zijn namelijk nog erg prijzig en bieden voor fotografie eigenlijk geen voordelen. Liever houd ik ook een SD kaartslot over.

Voor mezelf zie ik nog niet direct een reden om te upgraden naar de mark II. Ik heb nu de Canon EOS R5. De nog hogere resolutie zou leuk zijn, maar het is niet zo dat ik nu pixels te kort kom.

Zou de Canon EOS R5 mark II iets voor jou zijn?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Sofie
  Sofie schreef op dinsdag 29 november 2022 om 14:13  | reageer

  Ik had bijna de EOS R3 gekocht maar als ik het zo hoor, wacht ik beter tot R5 mark II?
  De autofocus van de R3 bevalt mij wel.
  Tips welkom bij het uitzoeken voor een nieuw toestel... .

 2. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 november 2022 om 16:15  | reageer

  Allemaal heel leuk en aardig, maar heb je die R5 II echt nodig? Ik kijk eerst naar wat voor soort foto's wil ik maken. Heb ik daar 61mp voor nodig? Dan nog het belangrijkste: kan mijn portefeuille dat wel aan?
  Wat er in feite gebeurt, men laat iets lekken zodat het snel via internet viraal gaat en zo kweekt men bijna een jaar vooraf een behoefte bij consumenten die zich gek laten maken met megapixels, framerates en nog meer fröbeltjes op een camera.
  Een bekend spreekwoord zegt: bezint eer ge begint

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 november 2022 om 16:50  | reageer

  @Donald; Bijna niemand zal het direct echt nodig hebben, maar als je het hebt zal het waarschijnlijk wel goed bevallen. vrolijk

  Ik verwacht zelf ook nog niet snel te upgraden, maar stel dat je nu nog een Canon 5D mark III hebt, dan kan ik me voorstellen dat je nog even wacht tot deze camera uit is.

  @Sofie; het ligt er natuurlijk aan wat je met de camera van plan bent te gaan doen. De R3 is natuurlijk ook een erg mooie camera, maar als je meer megapixel nodig hebt en de R5 is niet voldoende voor je, dan kan de R5 mark II zeker interessant zijn.

 4. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 november 2022 om 17:22  | reageer

  @Elja, dank voor jouw reactie. Zelf heb ik een maand geleden de overstap gedaan van de 70D en de 80D naar de R7. Ik heb daar geen enkele spijt van. Mijn foto's zien er beter uit en ik heb veel minder problemen met manueel scherpstellen. Bovendien is de AF veel sneller en de IBIS helpt me ook nog een handje. Ik ben nog altijd bezig de R7 onder de knie te krijgen zodat ik er blindelings mee kan werken. Kortom ik ben heel tevreden met de overstap naar de spiegelloze camera.

 5. Sofie Delbeke
  Sofie Delbeke schreef op woensdag 30 november 2022 om 10:27  | reageer

  @Elja en @Donald
  Dank voor uw reactie.
  Momenteel werk ik met de Canon EOS M50.
  Heel tevreden van maar dochter studeert Beeldende en Audiovisuele Vorming en heeft die camera teveel nodig.

  Het wordt nog een zoektocht welke systeemcamera ik zal kopen.
  Mijn voorkeuren:
  - reportage
  - geboortefotografie (geen new born)
  - af en toe beetje natuur
  - astro
  - uitgangsmilieu
  - nachtfotografie

  speel graag met sluitertijd en overdag flitsen
  mijn ogen zijn niet meer denderend sinds ik 45 geworden ben dus scherpstellen (manueel) verloopt vaak traag tot ergernis van mezelf.
  Goed en snel scherpstellen is een werkpunt en een must.

  Dank voor de tips!

  Sofie

 6. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 30 november 2022 om 16:58  | reageer

  @Sofie, als je niet teveel geld wilt uitgeven en je het gewoon bent met een cropcamera te werken, dan is de Canon Eos R7 misschien wel een camera voor jou. Als je graag handmatig scherpstelt dan heeft de R7 de optie van 'focuspeaking'. Er deze optie ingesteld laat de camera je zien waar je handmatig op scherpstelt. Dat wat scherp is, krijgt dan een rood randje op je scherm of in de zoeker. Er zijn meer camera's die dat hebben, maar de R7 is redelijk betaalbaar. Alle EF lenzen en EF-S lenzen passen er op met een adapter.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord