Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

6 manieren om regen te gebruiken als creatieve tool voor je foto's

dinsdag 1 september 2015, 19:35 door | 14.251x gelezen | 4 reacties

Je bent helemaal voorbereid: je tas is ingepakt, de batterij opgeladen, je geheugenkaart leeggemaakt en de bestemming is vooraf zorgvuldig uitgekozen. Een succesrecept voor een dagje fotograferen, dacht je, maar dan: regen! Dat gooit natuurlijk roet in het eten... Of toch niet?

Regen wordt over het algemeen gezien als een weersomstandigheid die het fotograferen ernstig belemmert. Angst om de camera te beschadigen speelt hierbij een grote rol, terwijl je met een kleine aanpassing je camera voldoende kunt beschermen tegen de regen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een regenhoes te kopen voor je camera. Vind je dit te duur of te groot om mee te zeulen, dan is het vaak ook al afdoende om een plastic zak of vuilniszak over de camera en lens heen te leggen ter bescherming.

Het is verder ook aan te raden om altijd een zonneklep op je lens te zetten om te voorkomen dat druppels op je lens vallen. Als je deze voorzorgsmaatregelen voldoende in acht neemt, kan regen de meest bijzondere en mooie foto's opleveren.

Dit zijn 6 manieren om regen te gebruiken voor het maken van bijzondere foto's:

1. Interessante lucht


Rond heftige regen- en onweersbuien kunnen luchten bijzonder sfeervol zijn en daarmee veel toevoegen aan een foto. Stuk interessanter dan de gemiddelde strakblauwe lucht!

Wolkenlucht


Foto door: Jonathan Combe

2. Je kunt de regen stilzetten...


Met behulp van een korte sluitertijd kun je de vallende regendruppels mooi bevriezen. Dit creŽert een speciaal effect en voegt een zekere sfeer toe aan je foto, die wanneer het droog was geweest niet aanwezig zou zijn geweest.

Regen stilgezet


Foto door: DJ Ecal

3. ...of juist niet!


Je kunt de sluitertijd echter ook lang maken. De vallende regendruppels worden dan zichtbaar als strepen in je foto. Dit geeft een zacht effect aan je foto en creŽert een eveneens bijzondere sfeer.

Zachte regen


Foto door: Thanh-Tung Nguyen

4. Druppels


Lang nadat het is opgehouden met regenen, blijft het regenwater nog liggen waar het gevallen is. Bijvoorbeeld in de vorm van hangende druppels aan bloemen of planten!

Regendruppels


Foto door: Aotaro

5. Water reflecties


Regen vormt plassen, en plassen zijn bij uitstek geschikt om een mooie reflectiefoto te maken. Beetje bewegen en verschillende invalshoeken proberen totdat je een heldere en mooie reflectie te pakken hebt.

Water reflectie


Foto door: Inga Vitola

6. Houding van mensen op straat


Buiten dat regen veel kan toevoegen aan een omgeving, is het juist ook leuk om vast te leggen wat regen voor effect heeft op de mensen op straat. Regen wordt over het algemeen niet als erg prettig ervaren en dat is terug te zien aan de lichaamshoudingen, gezichtsuitdrukkingen en bewegingen van de mensen die er doorheen moeten.

Mensen


Foto door: Thomas8047

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

4 reacties

 1. Erik
  Erik schreef op dinsdag 1 september 2015 om 22:10  | reageer

  Leuk artikel!

 2. Gerwin Hofstede
  Profiel Gerwin Hofstede schreef op woensdag 2 september 2015 om 13:59  | reageer

  Bedankt voor de inspiratie!

 3. Jan
  Jan schreef op woensdag 2 september 2015 om 16:51  | reageer

  Leuke insteek, maak je zelf ook foto's geschikt voor een post?

 4. Iris van Liempt
  Profiel Iris van Liempt schreef op woensdag 2 september 2015 om 19:45  | reageer

  Dankjewel voor de reacties!

  @Jan ja, dat probeer ik wel te doen. Helaas komt het in de praktijk niet altijd even goed uit om gebruik te maken van mijn eigen foto's vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord