Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een inspirerende reis naar Lofoten, Noorwegen

zondag 17 maart 2024, 16:08 door | 1.053x gelezen | 7 reacties

De 2024 reis naar Lofoten in Noorwegen zit erop. Geen sneeuw dit keer, maar wel een aantal onbewolkte nachten. Het leverde weer heel andere foto's op dan andere jaren. En ik moet eerlijk zijn, ook zonder sneeuw was het heel inspirerend.

Ik ga elk jaar naar Lofoten. Ook dit jaar, 2024, was het zover. Ik begeleidde twee fotografen die al heel lang naar deze fotogenieke eilanden archipel wilden gaan. Het was een heel geslaagde week.

Sneeuw hadden we niet. Dat was jammer. Sterker nog, het leek af en toe lente. Dankzij de laagstaande zon was het geen straf om tijdens deze zonnige dagen te fotograferen. Het leverde weer andere beelden op, uniek op een eigen manier.

Nando lofoten noorwegen 11

DJI Mavic Pro 2 - ISO 100 - f/4 - 1/30 sec


Nando lofoten noorwegen 10

DJI Mavic Pro 2 panorama (4 opnamen) - ISO 100 - f/4 - 1/15 sec


Nando lofoten noorwegen 7

Canon EOS R5 - 100mm - ISO 200 - f/11 - 1/80 sec)


Dit jaar troffen we een prachtige ochtend met wolken en mist die over de bergen heen stroomde. Dit was het resultaat van een kille nacht na een warme dag. De opkomende zon zorgde voor fantastische omstandigheden. Het resultaat was een continu veranderend landschap dat achter elke bocht in de weg adembenemend mooi was.

Nando lofoten noorwegen 4

Canon EOS R5 - 151mm - ISO 50 - f/11 - 120 sec - Haida ND4,5 filter


Nando lofoten noorwegen 6

Canon EOS R5 - 58mm - ISO 100 - f/5,6 - 1/160 sec


Nando lofoten noorwegen 9


Canon EOS R5 - 200mm - f/11 - 1/400 sec

Ook 's-avonds was de hemel een paar keer onbewolkt. Dat was perfect voor de jacht op het illustere noorderlicht. En wat een show kregen we voorgeschoteld. De hemel raakte gevuld met het groene en rode licht.

Nando lofoten noorwegen

Canon EOS R5 - 15mm - ISO 3.200 - f/2,8 - 5 sec


Nando lofoten noorwegen 3

Canon EOS R5 - 15mm - ISO 6.400 - f/2,8 - 5 sec


Nando lofoten noorwegen 16

Canon EOS R5 - 15mm - ISO 6.400 - f/2,8 - 5 sec


Nando lofoten noorwegen 18

Canon EOS R5 - 15mm - ISO 3.200 - f/2,8 - 8 sec


De dagen waren lang, de nachten kort. Het was niet alleen fotograferen, maar ook genieten. Zo ging de week weer veel te snel voorbij maar met de foto's wordt het nog lang nagenieten. Ik hoop dat met deze beelden kan inspireren.

Nando lofoten noorwegen 12

Canon EOS R5 - 32mm - ISO 200 - f/8 - 300 sec - Haida ND1,8 filter


Nando lofoten noorwegen 13

Canon EOS R5 - 67mm - ISO 50 - f/9 - 60 sec - Haida ND3,0 filter


Nando lofoten noorwegen 17

Canon EOS R5 - 24mm panorama (4 opnamen) - ISO100 - f/11 - 1/60 sec


Ook in 2025 ga ik weer naar Lofoten. Dan begeleid ik twee reizen met elk een kleine groep. Vind je het leuk om erbij te zijn en ook kans te hebben op dit soort inspirerende foto's? Kijk dan op de website van Nature Talks voor de mogelijkheden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. Hochzeitsfotograf
  Hochzeitsfotograf schreef op zondag 17 maart 2024 om 20:41  | reageer

  Oh, wat ben ik onder de indruk van foto's van het noorderlicht! Het is werkelijk een ongelooflijk schouwspel dat ons doet voelen alsof we op een andere planeet zijn. De vuurwervels van groen en paars licht die boven ons dansen in de nachtelijke hemel, geven ons het gevoel van magie en betovering. Elke foto van het noorderlicht opent als het ware de deur naar een wereld vol mysteries en onbegrijpelijke schoonheid, waar de natuur fungeert als een kunstenaar die de meest verbluffende schilderijen op het canvas van de hemel creëert.

 2. inge
  inge schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 10:54  | reageer

  Ik zou het noorderlicht ook zo graag een keer zien (en fotograferen). Het staat al 25 jaar op mijn verlanglijstje. Ben een keer in Lapland geweest, helaas niet gezien. De reis kost zoveel geld.. wie weet lukt het komend jaar.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 11:08  | reageer

  Nando, jouw reis heeft een reeks bijzonder mooie foto's opgeleverd. Ik zou dergelijke foto's ook graag maken, maar het kostenplaatje en mijn zeer beperkte mobiliteit houden mij tegen. Dat kostenplaatje kan opgelost worden met sparen, maar die beperkte mobiliteit niet.
  Er zijn veel fotografen en organisaties die fotoreizen organiseren, maar die zijn voor 99,9% niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking. Naar mijn mening wordt met die groep te weinig rekening mee gehouden. Ok, het vergt natuurlijk een hele organisatie en onderzoek naar geschikte lokaties. Daarnaast zal iemand met een beperking ook een assistent nodig hebben. Daar moet de deelnemer dan zelf in voorzien. Dat is dan geen taak voor de organiserende fotograaf.
  Ik zou er voor willen pleiten dat fotografen die workshops en fotoreizen organiseren eens gaan nadenken over hoe zij fotografen met een fysieke beperking kunnen betrekken bij het deelnemen aan workshops en fotoreizen.
  Het spreekt vanzelf dat niet alle fotoreizen en workshops geschikt moeten zijn voor fotografen met een fysieke beperking, maar het moet toch mogelijk zijn zo nu en dan het wel mogelijk te maken.
  Nando, je hoeft je niet persoonlijk aangesproken te voelen. Het gaat mij er om een lans te breken voor fotografen met een beperking en om ook de organiserende fotografen en in het bijzonder ook de fotoclubs aan het denken te zetten hoe de groep mensen met een beperking erbij te kunnen betrekken.
  Dit platform heeft een groot bereik onder de doelgroep. Vandaar dat ik het nu toch aan de orde wil stellen.

 4. Viviane
  Viviane schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 12:15  | reageer

  Wow!! Ongelooflijk gave foto’s! Die panorama foto van die bergen met de bijna gouden toppen! De max! Dank trouwens om telkens de belichting gegevens erbij te plaatsen! Ik bestudeer die bijna even erg als de foto zelf!

 5. Peter
  Peter schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 13:02  | reageer

  Dag

  Ik was daar ook in februari, daar hadden we wel sneeuw maar geen Noorderlicht. Het kan daar flink variëren. Voor de liefhebbers hier een link naar wat foto’s.
  http://www.petervandinther.nl/Lofoten/

 6. Marijke Smijtink
  Marijke Smijtink schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 14:32  | reageer

  Wat een schitterende foto's!

 7. Ronald Strijbosch
  Ronald Strijbosch schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 18:40  | reageer

  Ik was een van de twee fotografen die de kans kregen om met Nando deze fantastische reis te maken.
  Nog steeds zit mijn hoofd in Noorwegen bij het zien van de foto's.
  Samengevat, fantastische ervaring, geweldige lokaties, veel geleerd en gezien.
  Wat is er mooier dan een hele week, 24/7, doen wat je leuk vindt en daar bij begeleid worden door een zeer ervaren en fijne kenner.
  En de resultaten mogen er zijn!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord