Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Fotografeer eens bij slecht weer

dinsdag 29 december 2020, 20:02 door | 3.583x gelezen | 0 reacties

Ik heb onlangs een hele dikke winterjas gekocht. De voorgaande winters liep ik rond in jassen die bij fikse kou ernstig onderpresteerden.

Merkte ik weinig van, want ik was zelden lang buiten. Nu wel, wat moet ik anders? Zo leer ik trouwens meteen dat je ook met regen goed kunt fotograferen.

Altijd 22 graden?


Nederlanders klagen graag over het weer. Vroeger dacht ik dat dat komt omdat ons weer zo wisselvallig is, dat leent zich goed voor het delen van je mening daarover.

Dat is wel anders als je in – noem eens wat – Guatapé in Colombia woont. Dat dorpje ligt dicht tegen de evenaar aan daardoor heeft het een bijna constante temperatuur van 22 graden. Ik was er een dagje, twee jaar geleden. Het was toen 22 graden.

In het dorp stond een groot metalen bord met daarop een korte geschiedenis van het dorp, het inwoneraantal, en... de temperatuur. Ik vond het onvoorstelbaar dat je de temperatuur van je woonplaats gewoon op een bord kunt zetten.

Enfin, terug naar dat klagen dus. Toen ik een tijdje in Zweden woonde, merkte ik dat daar het weer óók verandert. Maar daar hoorde ik zelden mensen klagen over regen, wind en hagel. De Zweden zeggen daarentegen iets anders als er iemand zeurt over de regen:

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Voor de lezer die het Zweeds niet machtig is:

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

En die slechte kleding, die had ik dus. Maar mijn nieuwe winterjas is zó dik, dat ik geen excuus meer heb om binnen te blijven als het vriest, regent of waterkoud is.

En dat is mooi, want sommige onderwerpen lenen zich voor een andere setting. Zo was de foto hieronder een stuk minder mysterieus geweest zonder mist:

Mistig weer


Maak een lijstje met locaties


Maar goed, dan is het slecht weer, wat ga je dan fotograferen? Dát is dus iets waar je al bij mooi weer over kunt nadenken.

Al het voorwerk helpt: zo blijven er minder smoezen over zodra dat het regent. Net zoals de Zweden doen met het aanschaffen van goede buitenkleding, kun je van tevoren een lijstje maken van slechtweerlocaties en foto ideeën. Een eerste aanzet daartoe:

- Herhaal een eerder gemaakte fotoserie op dezelfde plek, maar dan bij regen
- Loop bij goed weer door je buurt, en bepaal welke plekken beter tot hun recht komen bij regen
- Fotografeer van buiten naar binnen: maak vanaf de straat een foto van je eigen huiskamer (waarbij het contrast tussen buiten en binnen wordt versterkt door de regen)

Of bedenk zelf iets anders. Gaat erom dat je af en toe experimenteert met nieuwe omstandigheden. Dat houdt je blik scherp.

Regen


De foto boven dit artikel nam ik in Colombia, nabij het kustdorp Palomino. We wandelden terug naar ons hotel en werden overvallen door een massale stortbui. Tijdens het schuilen ging ik uit verveling fotograferen, met als resultaat dit filmische beeld.

Kortom, slecht weer is geen excuus om niet te fotograferen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord