Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Fotografeer historische tijden (nu dus)

zaterdag 4 april 2020, 13:31 door | 3.663x gelezen | 0 reacties

Wat sta ik in musea vaak jaloers te kijken naar een fotograaf die het (on)geluk had om bij een historisch moment aanwezig te zijn. Dan heb je immers een flinke voorsprong met je beelden.

Maar nu. Nu zit ik in zo'n historische tijd. En jij ook. Bovendien heb ik extra tijd omhanden. Nú is de tijd om te fotograferen!

De piramide van Maslow


Een paar weken terug donderden we met z'n allen naar beneden in de piramide van Albert Maslow. Die piramide toont de universele behoeften van de mens, op volgorde van prioriteit.

De basis van de piramide bestaat uit onze lichamelijke behoeften zoals eten, drinken en de afwezigheid van pijn.

Piramide van Maslov


Met het vervullen van iedere behoefte, ga je een stapje omhoog. Veel Nederlanders zitten in de top van deze piramide.

Tot begin maart.

Want toen hadden we allemaal wc-papier nodig. En pasta. Rijst. Bonen in blik. We vreesden dat de basis – onze lichamelijke behoeften – binnenkort niet meer zouden worden vervuld.

In zo'n staat van paniek is het lastig om bezig te zijn met de hoogste trede, zelfrealisatie. Zoals fotograferen.

Onze basis rammelt


Maar nu blijkt dat er gewoon genoeg te eten is voor iedereen, is het tijd om na te denken waar je in die piramide wilt vertoeven de komende tijd.

Misschien kun je jezelf wel een klein duwtje omhoog geven. Zelfs als de basis niet meer helemaal op orde is. Omdat al je opdrachten zijn afgezegd. Omdat je huis nu ineens dienst doet als kantoor en school. Omdat je je (groot)ouders niet meer kunt bezoeken.

Bij iedereen rammelt de basis.

Maar juist het bezoeken van de top van de piramide kan de boel wat draaglijker maken.

Hoe ik mezelf een duwtje omhoog gafDrie weken terug besloot ik dat ik iedere dag ging fotograferen. Ik trek er niet op uit met mijn camera, maar blijf gewoon thuis. Daar valt ook van alles te fotograferen. Aan het einde van iedere dag kies één foto uit die ik op mijn prikbord hang.

Zoals dit beeld:

Binnenshuis


Kijk vanaf de top naar benedenWat blijkt: al na een week stonden mijn fotografiehersens weer aan. Ideeën komen als vanzelf naar boven drijven. En ineens kijk ik vanaf de top van de piramide naar de wereld. Ik zie fotografische potentie.

En in plaats van dat ik neurotisch ieder nieuw bericht op de liveblog van NOS ga lezen, beperk ik mij tot een tweemaal daags nieuwsdieet. Zodat ik er van een afstandje naar kan kijken, met mijn camera.

Voor later. En voor nu, voor mijn gemoedsrust.

Dus. Ga fotograferen, vandaag nog. Het maakt niet uit wat (maar houd alsjeblieft wel rekening met de RIVM-adviezen en blijf lekker in en om je huis). Gewoon je camera pakken en beginnen. Vandaag is historisch – leg het vast.

Later vragen kinderen jou hoe het was, om te leven in deze tijden. Zorg dat je iets hebt om te laten zien bij jouw verhaal.

Nog een binnenfoto


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord