Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Maak jij gebruik van schaduw als compositie-element?

zaterdag 30 december 2023, 14:07 door | 1.293x gelezen | 1 reactie

Licht is belangrijk in fotografie. Donker misschien zelfs nog meer. Met donkere delen, zoals schaduwen, is het mogelijk om diepte en definitie aan je onderwerp te geven. Je kan schaduwen zelfs als compositie-element gebruiken. Maak jij daar wel eens gebruik van?

Schaduwen zijn uitermate belangrijk. Denk maar aan het zogenaamde platflitsen, waarbij er rechtstreeks licht op je onderwerp valt. Doordat de richting van het licht zo direct is zal er geen schaduw zijn. Zet je lamp aan de zijkant, en de schaduwen zorgen voor diepte en definitie in je onderwerp.

Nando zonlicht en schaduw tarn

Zonlicht en schaduw. Je maakt in feite gebruik van de aan- en afwezigheid van licht. Je kan ook een stap verder gaan.


Nando schaduw en edelherten

De afwezigheid van licht op de voorgrond is bewust meegenomen in de compositie. Het vormt een mooi doorkijkje.

Schaduwen zijn dus belangrijk. Dat is ook de reden dat de richting van het licht vaak ook een maat is voor de kwaliteit van licht. Hoe vallen de schaduwen en waar vallen de schaduwen? Wie modellen in een studio fotografeert weet dat goed.

Neem het gebruik van schaduwen naar een hoger niveau door er bewust rekening mee te houden in je beeldopbouw. Kijk naar schaduwen als beeldelement, iets wat je kan gebruiken in een compositie.

Nando schaduw en model rood

Door de schaduw van het model als beeldelement te gebruiken is een mooie driehoekcompositie ontstaan. De schaduw maakt een belangrijk deel uit van de foto.


Nando schaduw en model

Door de schaduw bewust in beeld te houden komt het model los van de achtergrond. De foto krijgt juist dankzij de schaduw een 3D-effect.

Schaduwen kunnen lijnen en curven vormen die je mee kan nemen in de visuele flow door de foto. Je kan schaduwen gebruiken voor patronen, of om je onderwerp los te laten komen van een achtergrond.

Nando ballerina schaduw

Een schaduwpatroon dat met opzet gevormd is door een flitslamp achter een traliehekwerk te plaatsen. Het is een belangrijk onderdeel van de compositie geworden.

Maak jij wel eens gebruik van schaduwen als beeldelement voor jouw foto? Is speelt een schaduw een ondergeschikte rol in jouw composities? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. ifiamminghi
    Profiel ifiamminghi schreef op dinsdag 2 januari 2024 om 12:09  | reageer

    Goed dat hier nog eens de aandacht op wordt getrokken, hier wordt te weinig (bewust) gebruik van gemaakt.
    En schaduw vormt idd heel vaak een echte plus in de foto, denk ook bv aan een foto van de schaduw van een boom ipv de boom zelf... Geef idd veel creatieve mogelijkheden.
    Dank om dit nog eens te "belichten".

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord