5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Elvira Smit

Twee angsten om te fotograferen: welke heb jij?

maandag 16 december 2019, 20:10 door | 5.029x gelezen | 8 reacties

Soms denk ik wel eens dat al mijn creativiteit wordt opgeslokt door het vinden van wr een goed excuus om vandaag niet te gaan fotograferen. Hele lijsten met smoezen heb ik inmiddels bij elkaar bedacht.

Maar wat blijkt: ze zijn allemaal te herleiden tot twee fundamentele angsten. Waarvan ik er zker eentje heb.

Fotografie voelt voor mij soms als een doodlopende, donkere steeg:

Fotografie angst


Geen inspiratie, geen zin, het gevoel hebben dat 'alles al eens is gefotografeerd door iemand'. En vaak beter.

Erg helpend is dat natuurlijk niet. Gelukkig las ik onlangs een boek, en dat bracht mij tot een nieuw inzicht.

Er zijn twee fotografische angsten


Het boek Art & Fear van David Bayles en Ted Orland staat berstensvol zinnen die ik in mijn notitieboekje overschrijf. Inmiddels is dat notitieboekje bijna een volledige kopie van het boek zelf geworden.

Enfin, n van de dingen die de auteurs ontleden, is de oorzaak achter de angst om kunst / fotografisch werk te maken. Dat zijn er volgens hen twee, met allebei een ander gevolg:

1. Angst over wat jij van je werk vindt
2. Angst over wat anderen van je werk vinden


Angsttype 1 leidt ertoe dat je uiteindelijk niet je beste werk maakt; je stelt uit en danst om je eigen ideen heen zonder er concrete invulling aan te geven.

Angsttype 2 zorgt ervoor dat je niet je eigen werk maakt. Je bent teveel bezig met de ander, en je past je werk daarop aan.

Mijn angst


Ik val onder type 1: ik heb bovenal angst over wat ik van mijn werk vind. Ik fotografeer namelijk voor mezelf, niet voor een publiek.

De foto's (mijn foto's) die bij mij thuis aan de muur hangen vind ik mooi. Ik vind het leuk om te horen wat anderen ervan vinden, maar voel me niet gekwetst als ze er niks in zien.

Ik zoek dus geen fotografische erkenning, althans, niet van anderen. Wel van mezelf. In mijn hoofd wonen talloze fotoseries en -ideen die nog niet zijn gematerialiseerd.

Lekker veilig, want zo bestaat vooral het potentieel, en niet de realiteit van een eindproduct dat niet voldoet aan mijn gedealiseerde beeld. Die ideen daadwerkelijk uitvoeren, daar komt het vaak niet van.

Stoppen


De auteurs van het boek vatten het mooier samen:
"You have a choice between giving your work your best shot and risking that it will not make you happy, or not giving it your best shot and thereby guaranteeing that it will not make you happy.

It becomes a choice between certainty and uncertainty. And curiously, uncertainty is the comforting choice.
"

Klaar dus met al die mooie ideen in mijn hoofd. Het moet gematerialiseerd worden, want dat is de enige manier om beter te worden n erachter te komen of ik voldoe aan mijn eigen maatstaven.

Door welke angst laat jij je leiden? Zodra je je eigen angst (h)erkent, kn je er iets aan doen

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

8 reacties

 1. Frea Kroese
  Frea Kroese schreef op dinsdag 17 december 2019 om 14:08

  Best wel herkenbaar, die twee stemmen. Het zorgt er voor dat ik altijd enige spanning ervaar voor het maken van een shoot of sessie. Gelukkig weerhoudt het me niet om lekker door te gaan met fotograferen, want zodra ik bezig ben heb ik zo veel plezier. Als ik achteraf te maken heb met een ontevreden klant, kan me dat wel tijden aankleven, maar meestal is dat niet terug te voeren op het beeld dan wel op de communicatie. En daarin kun je gelukkig groeien. En soms klikt het ook gewoon niet. Dat gebeurt gewoon. Bedankt voor je artikel, erg tof om te lezen.

 2. Yolande
  Yolande schreef op woensdag 18 december 2019 om 06:50

  Meestal vind ik een foto pas mooi na verschillende dagen. Maar dannog ben ik heel kritisch op mijn fotos vandaar dat ik momenteel weinig doe.

 3. Yolande
  Yolande schreef op woensdag 18 december 2019 om 08:21

  Wat ik van mijn foto denk is nooit tevreden. Dus angst 1

 4. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 18 december 2019 om 12:16

  @Frea Kroese: Fijn om te horen dat ik niet de enige ben met stemmen in mijn hoofd vrolijk Dankjewel voor je leuke reactie!
  @Yolande: Herkenbaar dat je je foto's pas goed kunt beoordelen op een later moment. Laat jouw eigen kritiek je echter niet weerhouden van het fotograferen! De enige manier om steeds beter te worden, is om het veel te doen. Dus: gewoon doorgaan vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord