Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips

maandag 23 oktober 2023, 20:02 door | 5.545x gelezen | 6 reacties

Paddenstoelen fotograferen is een leuke bezigheid. Het is ideaal als je daar een macro objectief voor gebruikt. Je kan dan zonder problemen dichtbij komen tot de weergave 1:1 is. Heb je geen macro objectief? Dan hoeft dat geen probleem te zijn.

Wist je dat voor paddenstoelen het niet altijd nodig is om een 1:1 vergroting te hebben? Met die vergroting wordt je onderwerp op ware grote op de sensor afgebeeld. Dat betekent dat een paddenstoel van 3 cm hoogte al niet meer op de foto past met een 1:1 vergroting.

Nando grote paddenstoel

Paddenstoelen kunnen groot worden, heel erg groot. Dit is gefotografeerd met een 15mm fisheye objectief.

Met andere woorden, tenzij je hele kleine paddenstoelen hebt, of alleen details wilt vastleggen, is een 1:1 vergroting niet nodig. Kies een standaard zoomobjectief, en je komt al een heel eind. Het wordt dan mogelijk om fantastische 'paddenstoel in de omgeving' foto's te maken.

Nando tegenlicht laag bij de grond

Een paddenstoel in het avondlicht, gefotografeerd met 135mm brandpuntafstand

Gebruik bij voorkeur wat langere brandpunten. Dat kan zelf tot 200mm zijn, mits je voldoende afstand kan houden. Door een lang brandpunt wordt het mogelijk om de achtergrond onscherp te houden. De paddenstoel komt dan mooi los van omgeving.

Nando telelens

Een langer brandpunt kan je een mooie achtergrond onscherpte geven. Hoe langer je brandpunt, hoe sterker het effect wordt. Mits je achtergrond ver weg is. Dit is gefotografeerd met 173mm brandpunt, op 6,5 meter afstand.

Wil je de paddenstoel toch groter dan wat mogelijk is met het objectief dat je gebruikt? Ga dan croppen in de nabewerking. Of je gaat gebruik maken van een tussenring. Het voordeel daarvan is dat je niet alleen van dichterbij kan fotograferen, de achtergrond krijgt vaak nog meer onscherpte.

Nando met tussenring

Dit is gefotografeerd met 135mm brandpunt en een 25mm tussenring. Zo kan je dichterbij komen, grotere vergrotingen halen en meer onscherpte in de achtergrond bereiken.

Een tussenring kan je gebruiken op vrijwel alle objectieven. Dat kan een zoomobjectief zijn, of een tele objectief. Het kan op een standaardzoom, of een telezoom. Het kan misschien zelfs op een groothoek objectief, hoewel je dan misschien te dichtbij moet gaan.

Hou er wel rekening mee dat je met een tussenring niet langer tot oneindig kan scherpstellen. Dat is de consequentie. Aangezien de paddenstoelen de je fotografeert toch dichtbij staan, is dat geen probleem.

Nog enkele extra tipsIk heb nog enkele tips voor wanneer je paddenstoelen fotografeert. Het zijn simpele dingen die je foto van een recht toe, recht aan foto iets meer bijzonders maakt. Ik heb de tips onder de voorbeeldfoto's gezet. Probeer ze eens uit.

Nando laag standpunt

Neem bij voorkeur een kabouterstandpunt, laag bij de grond. Indien mogelijk kan je zelfs omhoog fotograferen. Desnoods kan je een spiegeltje gebruiken. Dit is gefotografeerd met een smartphone en een losse lamp.


Nando met tegenlicht

Gebruik het licht door takken en bladeren in de achtergrond. Je hebt kans op bokeh ballen indien je lensopening groot genoeg is. Dit is gefotografeerd met 100mm en f/2,8.


Nando met flits en water

Gebruik accessoires, zoals een flits en een plantenspuit, een spiegeltje, of zelfs folie of crêpe papier. Dit zijn waterdruppels uit een plantenspuit, gefotografeerd met 135mm een 25mm tussenring, en een flits.


Nando omgeving

Verwijder storende elementen, maak je scène schoon. Maak echter niets stuk, laat de natuur heel. Deze is gefotografeerd met 200mm brandpunt.


Nando door voorgrond heen

Fotografeer door een voorgrond heen voor extra sfeer. Gras en bladeren kunnen goed werken, samen met de kleinste scherptediepte die je ter beschikking hebt. Deze is gefotografeerd met 153mm en een 25mm tussenring.


Nando groothoek

Gebruik ook eens een echte groothoek. Dat geeft een heel ander perspectief. Ga wel heel dichtbij de paddenstoel, zo dichtbij je kan. Gefotografeerd met 17mm groothoek op 26cm afstand.


Nando storende elementen

Bijzondere soorten maken geen bijzondere foto's. Tenzij je er iets bijzonders van maakt. Gewone soorten zie je vaker, en bieden daardoor meer mogelijkheden om een geschikte scène of compositie te maken. Deze is gefotografeerd met een 35mm brandpunt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. gast schreef op maandag 23 oktober 2023 om 20:04  | reageer

  Zeker een interessante uitleg. Ben al jaren een tevreden lid van Potofacts Academy.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 25 oktober 2023 om 10:22  | reageer

  Dat is mooi.

 3. A.M. van Velsen
  A.M. van Velsen schreef op dinsdag 24 oktober 2023 om 14:14  | reageer

  Prachtige foto’s en super handige tips Nando

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 25 oktober 2023 om 10:22  | reageer

  Doe er je voordeel mee.
  Hopelijk inspireert het je om deze herfst ook op pad te gaan en dit soort dingen uit te proberen.

 5. Donald
  'Donald schreef op dinsdag 24 oktober 2023 om 14:22  | reageer

  Of een omkeer ring te gebruiken op je standaardlens

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 25 oktober 2023 om 10:21  | reageer

  Dat kan ook, maar meestal is de vergroting dan te groot om een paddenstoel volledig in beeld te krijgen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord