Huub Keulers

Vergroot je kansen op geslaagde straatfotoís

maandag 28 maart 2022, 20:10 door | 3.155x gelezen | 14 reacties

Het succes van je straatfoto's begint allemaal met het kiezen van een strategie die bij je past.

In dit artikel kijken we naar drie totaal verschillende aanpakken die ook door de grote namen als Henri Cartier Bresson, Gary Winogrand en Vivian Dorothy Maier werden toegepast.

Deze strategieŽn kun je zelf ook inzetten bij het maken van je straatfoto's.

Methode 1: Eerst de locatie dan de mensen


Een handige methode is om door een stad te lopen en als eerste naar interessante plekken te kijken. Zie niet alleen de wereld zoals hij is, maar zoek ook naar vormen en geometrie.

Focus je op lijnen die naar je onderwerpen kunnen leiden of naar vormen die je afbeelding kunnen inkaderen. Blijf een tijdje op deze locaties en observeer eerst.

Kijk welke verhaal zich voor je ogen afspeelt en ontrafelt. Zie voorbijgangers als interessante acteurs en de locatie als een podium.

Hk strategie straatfotos 11

Ben je op een interessante locatie kijk dan ook naar lijnen die naar je onderwerp(en) kunnen leiden.

Henri Cartier-Bresson (HCB) was een meester in timing en inkaderen. Als je naar de compositie van zijn beelden kijkt, integreerde hij verticale, horizontale en diagonale lijnen, rondingen, schaduwen, driehoeken, cirkels en vierkanten in zijn voordeel.

Hij besteedde vooral bijzondere aandacht aan de juiste timing in zijn beelden. Dit samenspel van doordachte compositie en afdrukken op het juiste moment maken zijn beelden iconisch.

Hk strategie straatfotos 2

Om dit beeld te maken is HCB echt niet op de trap naar boven gestormd. Hij zal deze plek al van te voren gespot hebben. Dan is het alleen maar wachten tot iets interessants gebeurt. Alleen al de lijnen en rondingen maken het geheel zeer dynamisch. De fietser maakt het plaatje compleet.

Hk strategie straatfotos 12

Een beeld dat ik zelf maakte op het strand van Oostende. De gele douchestangen dienen als kader voor het koppel dat hun hond uitlaat.

Hk strategie straatfotos 8

Voor deze foto hoefde ik enkel te wachten totdat er iets interessants door mijn frame liep. Ik kadreerde het beeld zo dat de reflectie van de kerktoren en het kruis rechts in de waterplas zichtbaar waren. Geduld levert vaak een leuk beeld op. Zoals dit meisje met haar pluche dolfijntje en de rimpeling in het water.

Methode 2: Overlaten aan het toeval en direct contact


Een van de fotografen die bekend staat om zijn spontane foto's van mensen in het openbaar die zich bezighouden met het dagelijks leven is Garry Winogrand (geboren in 1928).

Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse fotografen van de 20e eeuw.

Hk strategie straatfotos 1

Winogrand ging helemaal op in de energie van zijn onderwerpen en glimlachte of knikte constant naar mensen terwijl hij fotografeerde. Het was alsof zijn camera secundair was en zijn voornaamste doel was om te communiceren en snel maar persoonlijk contact te maken met voorbijlopende mensen.

Hij keek altijd in de zoeker op het moment dat hij schoot. Het was maar voor een fractie van een seconde, waarin hij zijn beeldkadrering enigszins aanpaste en scherp stelde voordat hij op de ontspanknop drukte. Hij was precies, snel en in controle.

Het grappige is dat hij nooit een film ontwikkelde direct na de opnames. Hij wachtte bewust een jaar of twee, zodat hij zich vrijwel niets meer zou herinneren van het nemen van zijn foto's.

In de ogen van Winogrand dwalen de ogen van een straatfotograaf continu rond en reageert hij spontaan op wat hij of zij vindt, in plaats van bewust naar specifieke dingen te zoeken. Deze aanpak vergt natuurlijk meer durf en ook kennis van mensen en situaties dan de eerste methode.

Je voelt instinctief aan welke personen gemakkelijker te fotograferen zijn dan anderen. Voelt het niet goed, overweeg dan om op dat moment geen foto te maken. Ook zul je heel andere beelden maken. Bij deze methode gaat het meer om het directe contact met mensen.

Een andere fotograaf die deze methode toepaste was Alfred Eisenstaedt (geboren in 1898). Hij behoorde tot de Europeanen die pionierden met het gebruik van de 35 millimeter camera in de fotojournalistiek om zo dichter bij zijn onderwerpen te komen en meer openhartige foto's te maken.

Hk strategie straatfotos 3

Eisenstaedt was ook een meester in het vinden van de details die het grote verhaal vertellen.

Hk strategie straatfotos 10

Een strategie die ook werkt is dichtbij mensen te gaan staan en net doen alsof je op iets anders gaat scherpstellen. Daarna richt je heel snel je camera opzij, stelt scherp en maakt de foto. Of zoals ik bij dit beeld deed direct richten en afdrukken. De mensen waren zo druk met elkaar in gesprek dat ik totaal niet opviel. En voor ze het wisten was ik alweer weg.

Methode 3: Oog voor detail


Vivian Dorothy Maier (geboren in 1926) was een Amerikaanse straatfotograaf wiens werk pas na haar dood werd ontdekt en erkend. Ze was geobsedeerd door het maken van foto's - wat ze het grootste deel van haar leven deed.

Ze creŽerde ongelooflijk zwart-wit en kleurwerk van de jaren vijftig tot het einde van de jaren negentig. De meeste foto's die ze nam waren slechts ťťn shot van een scŤne. Soms, als ze dacht dat de scŤne echt interessant was maakte ze tot 8 opnamen.

Ze fotografeerde vooral mensen die stil stonden of zaten - maar ook mensen die ze interessant vond terwijl ze langs haar liepen.

Hk strategie straatfotos 5

Vivian Dorothy Maier had vooral oog voor details en verhalen die zich op straat afspeelden zoals deze deze twee mannen die voorovergebogen naar een kabel/slang kijken.

Hk strategie straatfotos 15 Vivian Dorothy Maier

Ook had Vivian Dorothy Maier een 'obsessie' voor mannen met hoeden en kranten. Deze combinatie kwam vaak in haar foto's terug.

Hk strategie straatfotos 7

Als je het over details hebt in de fotografie, hebben pamfletten op mij altijd een sterke aantrekkingskracht. Onder het lopen in de stad Luik viel me deze man met zijn fiets op, die tegen een zuil aanleunde. Een voordeel is dat mensen die telefoneren, weinig tot geen geen aandacht voor je hebben.

En nu jij


Welke aanpak je het liefste gebruikt heeft veel te maken met je karakter en waar je je prettig bij voelt. Maar ga gerust eens buiten je comfort zone. Een kleine tip: Een glimlach doet vaak wonderen tijdens het maken van jouw straatfoto's.

Zijn er nog andere methodes die jij misschien toepast? Of welke van bovengenoemde aanpakken pas je zelf toe? Laat gerust een opmerking of vraag hier achter.

Hk strategie straatfotos 14


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

14 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 11:10

  Een heel interessant artikel, Huub. Ik ben een liefhebber van straatfotografie en voor mij moet de mens daarin de hoofdrol spelen. Ik hou ervan om mensen te fotograferen zonder dat er het in de gaten hebben terwijl ze met iets bezig zijn. Een echt geposeerde straatfoto mag, maar dan mis je wel een stuk spontaniteit.
  Ik heb echter nog geen goede oplossing gevonden voor het omgaan met de huidige privacyregels en het portretrecht. Dat kan zelfs binnen de EU per land verschillen. Zolang je de genomen foto's van mensen niet publiceert op welke wijze dan ook, is er geen vuiltje aan de lucht. Je schendt immers geen privacyregels en ook niet het portretrecht. Als de mens herkenbaar op de foto slechts een onderdeel is van een groter geheel, dan is er ook geen probleem. De foto is immers niet gericht op die specifieke persoon. Maar wat als het dat wel is?
  Moeten we vooraf danwel achteraf de persoon aanspreken en om toestemming vragen? De huidige Europese privacywetgeving maakt de straatfotografie er niet gemakkelijker op ook al fotografeer je in het publieke domein.

 2. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 14:52

  Wat ik altijd mis in artikelen over straatfotografie is een stuk wetgeving. Je mag namelijk niet zomaar alles en iedereen fotograferen. De wet is daar clip en klaar over.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 16:15

  @Lauran, zo klip en klaar is de wetgeving nu ook weer niet. In de wetgeving wordt gesproken over toestemming van geportretteerden. Maar als een persoon er zich bewust van is dat een fotograaf een foto van hem of haar maakt en er geen bezwaar tegen maakt, dan wordt er vanuit gegaan dat er stilzwijgend toestemming is gegeven. Maar zo simpel is het niet. De wetgeving laat duidelijk ruimte die een fotograaf in zijn/haar voordeel kan gebruiken. Dus zo klip en klaar is het niet.

 4. Paul van den Dungen
  Paul van den Dungen schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 17:52

  Je mag, en zeker in de openbare ruimte, alles en iedereen fotograferen. Daar is geen verbod op. Problemen kunnen pas ontstaan bij het publiceren. Jammer dat Huub Keulers hier geen aandacht aan heeft besteed.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord