Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

Vergroot je kansen op geslaagde straatfoto’s

maandag 28 maart 2022, 20:10 door | 4.552x gelezen | 14 reacties

Het succes van je straatfoto's begint allemaal met het kiezen van een strategie die bij je past.

In dit artikel kijken we naar drie totaal verschillende aanpakken die ook door de grote namen als Henri Cartier Bresson, Gary Winogrand en Vivian Dorothy Maier werden toegepast.

Deze strategieën kun je zelf ook inzetten bij het maken van je straatfoto's.

Methode 1: Eerst de locatie dan de mensen


Een handige methode is om door een stad te lopen en als eerste naar interessante plekken te kijken. Zie niet alleen de wereld zoals hij is, maar zoek ook naar vormen en geometrie.

Focus je op lijnen die naar je onderwerpen kunnen leiden of naar vormen die je afbeelding kunnen inkaderen. Blijf een tijdje op deze locaties en observeer eerst.

Kijk welke verhaal zich voor je ogen afspeelt en ontrafelt. Zie voorbijgangers als interessante acteurs en de locatie als een podium.

Hk strategie straatfotos 11

Ben je op een interessante locatie kijk dan ook naar lijnen die naar je onderwerp(en) kunnen leiden.

Henri Cartier-Bresson (HCB) was een meester in timing en inkaderen. Als je naar de compositie van zijn beelden kijkt, integreerde hij verticale, horizontale en diagonale lijnen, rondingen, schaduwen, driehoeken, cirkels en vierkanten in zijn voordeel.

Hij besteedde vooral bijzondere aandacht aan de juiste timing in zijn beelden. Dit samenspel van doordachte compositie en afdrukken op het juiste moment maken zijn beelden iconisch.

Hk strategie straatfotos 2

Om dit beeld te maken is HCB echt niet op de trap naar boven gestormd. Hij zal deze plek al van te voren gespot hebben. Dan is het alleen maar wachten tot iets interessants gebeurt. Alleen al de lijnen en rondingen maken het geheel zeer dynamisch. De fietser maakt het plaatje compleet.

Hk strategie straatfotos 12

Een beeld dat ik zelf maakte op het strand van Oostende. De gele douchestangen dienen als kader voor het koppel dat hun hond uitlaat.

Hk strategie straatfotos 8

Voor deze foto hoefde ik enkel te wachten totdat er iets interessants door mijn frame liep. Ik kadreerde het beeld zo dat de reflectie van de kerktoren en het kruis rechts in de waterplas zichtbaar waren. Geduld levert vaak een leuk beeld op. Zoals dit meisje met haar pluche dolfijntje en de rimpeling in het water.

Methode 2: Overlaten aan het toeval en direct contact


Een van de fotografen die bekend staat om zijn spontane foto's van mensen in het openbaar die zich bezighouden met het dagelijks leven is Garry Winogrand (geboren in 1928).

Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse fotografen van de 20e eeuw.

Hk strategie straatfotos 1

Winogrand ging helemaal op in de energie van zijn onderwerpen en glimlachte of knikte constant naar mensen terwijl hij fotografeerde. Het was alsof zijn camera secundair was en zijn voornaamste doel was om te communiceren en snel maar persoonlijk contact te maken met voorbijlopende mensen.

Hij keek altijd in de zoeker op het moment dat hij schoot. Het was maar voor een fractie van een seconde, waarin hij zijn beeldkadrering enigszins aanpaste en scherp stelde voordat hij op de ontspanknop drukte. Hij was precies, snel en in controle.

Het grappige is dat hij nooit een film ontwikkelde direct na de opnames. Hij wachtte bewust een jaar of twee, zodat hij zich vrijwel niets meer zou herinneren van het nemen van zijn foto's.

In de ogen van Winogrand dwalen de ogen van een straatfotograaf continu rond en reageert hij spontaan op wat hij of zij vindt, in plaats van bewust naar specifieke dingen te zoeken. Deze aanpak vergt natuurlijk meer durf en ook kennis van mensen en situaties dan de eerste methode.

Je voelt instinctief aan welke personen gemakkelijker te fotograferen zijn dan anderen. Voelt het niet goed, overweeg dan om op dat moment geen foto te maken. Ook zul je heel andere beelden maken. Bij deze methode gaat het meer om het directe contact met mensen.

Een andere fotograaf die deze methode toepaste was Alfred Eisenstaedt (geboren in 1898). Hij behoorde tot de Europeanen die pionierden met het gebruik van de 35 millimeter camera in de fotojournalistiek om zo dichter bij zijn onderwerpen te komen en meer openhartige foto's te maken.

Hk strategie straatfotos 3

Eisenstaedt was ook een meester in het vinden van de details die het grote verhaal vertellen.

Hk strategie straatfotos 10

Een strategie die ook werkt is dichtbij mensen te gaan staan en net doen alsof je op iets anders gaat scherpstellen. Daarna richt je heel snel je camera opzij, stelt scherp en maakt de foto. Of zoals ik bij dit beeld deed direct richten en afdrukken. De mensen waren zo druk met elkaar in gesprek dat ik totaal niet opviel. En voor ze het wisten was ik alweer weg.

Methode 3: Oog voor detail


Vivian Dorothy Maier (geboren in 1926) was een Amerikaanse straatfotograaf wiens werk pas na haar dood werd ontdekt en erkend. Ze was geobsedeerd door het maken van foto's - wat ze het grootste deel van haar leven deed.

Ze creëerde ongelooflijk zwart-wit en kleurwerk van de jaren vijftig tot het einde van de jaren negentig. De meeste foto's die ze nam waren slechts één shot van een scène. Soms, als ze dacht dat de scène echt interessant was maakte ze tot 8 opnamen.

Ze fotografeerde vooral mensen die stil stonden of zaten - maar ook mensen die ze interessant vond terwijl ze langs haar liepen.

Hk strategie straatfotos 5

Vivian Dorothy Maier had vooral oog voor details en verhalen die zich op straat afspeelden zoals deze deze twee mannen die voorovergebogen naar een kabel/slang kijken.

Hk strategie straatfotos 15 Vivian Dorothy Maier

Ook had Vivian Dorothy Maier een 'obsessie' voor mannen met hoeden en kranten. Deze combinatie kwam vaak in haar foto's terug.

Hk strategie straatfotos 7

Als je het over details hebt in de fotografie, hebben pamfletten op mij altijd een sterke aantrekkingskracht. Onder het lopen in de stad Luik viel me deze man met zijn fiets op, die tegen een zuil aanleunde. Een voordeel is dat mensen die telefoneren, weinig tot geen geen aandacht voor je hebben.

En nu jij


Welke aanpak je het liefste gebruikt heeft veel te maken met je karakter en waar je je prettig bij voelt. Maar ga gerust eens buiten je comfort zone. Een kleine tip: Een glimlach doet vaak wonderen tijdens het maken van jouw straatfoto's.

Zijn er nog andere methodes die jij misschien toepast? Of welke van bovengenoemde aanpakken pas je zelf toe? Laat gerust een opmerking of vraag hier achter.

Hk strategie straatfotos 14


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

14 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 11:10  | reageer

    Een heel interessant artikel, Huub. Ik ben een liefhebber van straatfotografie en voor mij moet de mens daarin de hoofdrol spelen. Ik hou ervan om mensen te fotograferen zonder dat er het in de gaten hebben terwijl ze met iets bezig zijn. Een echt geposeerde straatfoto mag, maar dan mis je wel een stuk spontaniteit.
    Ik heb echter nog geen goede oplossing gevonden voor het omgaan met de huidige privacyregels en het portretrecht. Dat kan zelfs binnen de EU per land verschillen. Zolang je de genomen foto's van mensen niet publiceert op welke wijze dan ook, is er geen vuiltje aan de lucht. Je schendt immers geen privacyregels en ook niet het portretrecht. Als de mens herkenbaar op de foto slechts een onderdeel is van een groter geheel, dan is er ook geen probleem. De foto is immers niet gericht op die specifieke persoon. Maar wat als het dat wel is?
    Moeten we vooraf danwel achteraf de persoon aanspreken en om toestemming vragen? De huidige Europese privacywetgeving maakt de straatfotografie er niet gemakkelijker op ook al fotografeer je in het publieke domein.

  2. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 14:52  | reageer

    Wat ik altijd mis in artikelen over straatfotografie is een stuk wetgeving. Je mag namelijk niet zomaar alles en iedereen fotograferen. De wet is daar clip en klaar over.

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 16:15  | reageer

    @Lauran, zo klip en klaar is de wetgeving nu ook weer niet. In de wetgeving wordt gesproken over toestemming van geportretteerden. Maar als een persoon er zich bewust van is dat een fotograaf een foto van hem of haar maakt en er geen bezwaar tegen maakt, dan wordt er vanuit gegaan dat er stilzwijgend toestemming is gegeven. Maar zo simpel is het niet. De wetgeving laat duidelijk ruimte die een fotograaf in zijn/haar voordeel kan gebruiken. Dus zo klip en klaar is het niet.

  4. Paul van den Dungen
    Paul van den Dungen schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 17:52  | reageer

    Je mag, en zeker in de openbare ruimte, alles en iedereen fotograferen. Daar is geen verbod op. Problemen kunnen pas ontstaan bij het publiceren. Jammer dat Huub Keulers hier geen aandacht aan heeft besteed.

  5. gast schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 20:05  | reageer

    Uw pamfletten fotografie is echt origineel. leuke foto van fietser in Luik.

  6. Michiel
    Michiel schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 23:01  | reageer

    Misschien maakt het verschil als je als hobbyfotograaf geen winstoogmerk hebt. Wat kan er dan gebeuren als je de foto zonder toestemming publiceert op, zeg, Flickr? Hooguit dat je de foto moet verwijderen.

    En daarnaast: verplaats je in de gefotografeerde. Hoe zou je het zelf vinden als je je eigen portret ergens levensgroot tegen komt? Als het onderdeel is van een fotografie als kunst heb ik daar minder moeite mee dan wanneer ik als gefotografeerde in een of andere advertentie terecht kom.

  7. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 30 maart 2022 om 07:15  | reageer

    @Michiel, ik wil je niet beledigen, maar jouw reactie is nogal naïef. Als je een foto publiceert op internet, zeg bijvoorbeeld Flickr, en je moet 'm verwijderen, dan is de foto allang door anderen gekopieerd en bestaan er al backups van. Als je zonder toestemming een foto plaatst in bijvoorbeeld sociale media van een geportretteerde dan ben je schadeplichtig en kan de geportretteerde een schadevergoeding eisen. Elke foto die je op facebook plaatst wordt automatisch eigendom van facebook (Meta). Zij kunnen die verkopen aan derden ten behoeve van advertenties. Het portretrecht is heilig, dus je hebt geen poot om op te staan als je zonder toestemming een foto publiceert van een geportretteerde.

  8. Lauran
    Lauran schreef op woensdag 30 maart 2022 om 08:22  | reageer

    @Donald, voordat je antwoord geeft met alle respect, sla er eerst de wet eens op na of laat je voorlichten door een advocaat of ander rechtsgeleerde omtrent portretrecht etc. Dan kom je er pas achter dat heel veel niet kan en/of mag. Voor mij is dit einde discussie want ik heb niet de zin noch de tijd om hier oeverloos over door te discussiëren. Laat je voorlichten.

  9. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 30 maart 2022 om 10:10  | reageer

    @Lauran, jouw reactie is ook een manier om iemand de mond te snoeren. Wees flink en kom met argumenten. De wetgeving van o.a. de EU legt de fotograaf meer beperkingen op dan in het verleden. Toch laat de wet nog ruimte over voor de straatfotograaf. Die ruimte is beperkt. Die beperkingen liggen vooral bij het openbaar maken van de foto's. Ga er maar vanuit dat ik weet waarover ik praat anders zou ik hier niet reageren.

  10. Michiel
    Michiel schreef op woensdag 30 maart 2022 om 12:40  | reageer

    (Huub schrijft alleen een artikel over hóe je straatfotografie kunt benaderen)

    Wat ik, gezien de hele discussie hier, graag zou willen is een keer een artikel met degelijke onderbouwing wat wel en niet mag. Onderzoek daarnaar dus.
    Wat ik wel zeker weet: de EU is geen wetgever. De EU kan vrij vertaald de lidstaten wetgeving adviseren of opleggen, maar het is altijd aan de lidstaten om die in hun eigen land in hun eigen wettenstelsel te implementeren.

  11. Michiel
    Michiel schreef op woensdag 30 maart 2022 om 12:46  | reageer

    Oei, ik zit er heel erg naast, bedenk ik me:
    Een Europese verordening als de AVG is supranationaal, dus direct geldig zonder dat de nationale wetgeving aangepast hoeft te worden.

    Dat maakt het inderdaad alweer ingewikkelder.

  12. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 30 maart 2022 om 13:47  | reageer

    @Michiel, ik ben het helemaal met je eens om eens een artikel te wijden aan de regelgeving met betrekking tot de privacy en straatfotografie. Ik pleit er dan wel voor dat naast de regels die in Nederland gelden ook de regels die in andere EU-landen gelden ter sprake komen voor zover ze afwijken van de EU regels en strenger zijn. Bijvoorbeeld tussen de regels in Nederland en België zijn er verschillen. Aangezien we buurlanden zijn en deels ook hetzelfde taalgebied bestrijken is een vergelijking wel op zijn plaats.
    Tof dat je jezelf gecorrigeerd hebt.

  13. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op maandag 4 april 2022 om 09:51  | reageer

    Beste mensen, bedankt voor jullie reacties. Altijd leuk om de discussie levendig te houden zolang het maar met respect gaat.
    Ik heb er bewust voor gekozen om in dit artikel niet te schrijven over wat wel en niet mag volgens de wetgeving of uit ethisch oogpunt. Dan zou er namelijk een lang artikel ontstaan er hier is al aardig wat over geschreven op internet.
    Omdat ik de vraag zelf ook vaker krijg tijdens mijn workshops zal ik kijken of ik hier een apart artikel over kan wijden.

    Veel plezier op straat met jullie camera's vrolijk

  14. luc.vc@icloud.com
    Profiel luc.vc@icloud.com schreef op vrijdag 8 april 2022 om 11:48  | reageer

    Het licht dat van onze zon (en vele duizenden sterren) komt na 8 minuten op ons (gefotografeerde) object toe en gereflecteerd op de sensor van ons fototoestel, die het dan omzet in nulletjes en ééntjes in steeds wisselende volgorde. Dat cijfermateriaal kan je op de computer opslaan. Het licht komt ook op ons netvlies terecht en aldaar onthouden wordt in onze hersenen.
    Leve de wetgeving en de ambtenarij.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.810 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord