Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Juliette Gribnau

Waarom fotografeer je eigenlijk?

maandag 19 oktober 2020, 20:02 door | 3.678x gelezen | 10 reacties

Fotograferen heeft, zeker met de ontwikkeling van de smartphone, een grote vlucht genomen. Maar waarom fotograferen we zo veel? Is het om de likes op Insta en Facebook? Of om beroeps-fotograaf te worden, een wedstrijd te winnen, of nog iets heel anders?

Er zijn zo veel verschillende redenen waarom we fotograferen, en naar gelang de motivatie om te fotograferen, zal ook ieders ontwikkeling anders zijn.

Terwijl de een zich verdiept in de techniek en de apparatuur, zal een ander meer vanuit kunstzinnig oogpunt proberen te groeien. Weer een ander gaat meer journalistiek te werk, zoals bij onderstaande foto.

Autobrand

1/30s, f/2.0, 800 ISO

Fotografie-wedstrijden zijn er velen. De eer, de waardering of mooie prijzen zijn vaak een stimulans voor veel fotografie-liefhebbers. Ze kunnen een leuke nieuwe uitdaging zijn, terwijl ze vaak ook een verlangen naar betere apparatuur kunnen (en willen?) oproepen.

Jammer hierbij vind ik, dat je geneigd bent om je werk met anderen te vergelijken, wat heel frustrerend kan zijn. Ik heb mezelf aangewend om mijn werk slechts met mijn eigen werk van voorheen, te vergelijken.

Veel apparatuur is tegenwoordig zo ver ontwikkeld, dat haarscherp en loepzuiver fotograferen tot ieders mogelijkheden behoort, zelfs met de zich ook steeds verder ontwikkelende smartphone-fotografie. Jammer genoeg wordt fotograferen daarmee ook steeds duurder

Apparatuur


Maar : de camera maakt de foto niet, dat doet degene die de camera bedient!

Het is de fotograaf, die iets wil vastleggen; iets wil laten zien, of iets wil vertellen, en de insteek is bij die intenties steeds anders: Waar let je op? Welke apparatuur gebruik je? Hoe kies je je standpunt?

Soms kijk ik oude foto's terug. Het verbaast me hoe weinig verschil er is in wat ik wil, maar hoeveel ik vooruit ben gegaan, wat betreft het tot uitdrukking brengen van wat ik wil.

Het meest ben ik geïnteresseerd in de schoonheid van de dingen. Dat is wat ikzelf dus het meeste wil: het vastleggen van en het tonen van schoonheid. Schoonheid in de dingen (het object) of schoonheid qua sfeer, kleur of licht.

Spreeuwen licht

1/320s, f/2.8, 2000 ISO

Hoe bereik je wat je wilt?


Allereerst door te leren kijken, door de schoonheid van dingen kleuren of licht te gaan zien. En dan: ken je camera, weet welke lens je nu het beste gebruiken kan en experimenteer!

Probeer diverse instellingen. Gebruik de diafragmavoorkeuze stand voor een eerste indruk van het resultaat en schakel dan over naar de volledig handmatige stand. Probeer diverse belichtingen, diafragma's en vooral: welke ISO is hier het beste?

Voor mijzelf is de lichtgevoeligheid van de sensor (ISO) vaak de grootste puzzel.

Al deze verschillende instellingen zijn een zoektocht naar dat wat je bereiken wilt: het tot uitdrukking brengen van de schoonheid. Van het speciale wat je getroffen heeft in dit voorwerp, in deze situatie of deze kleur zoals bij onderstaande foto.

Kleur en licht

1/1250s, f/5.6, 200 ISO

Het tonen van de schoonheid


Een aantal jaren fotografeerde ik voor de Heemtuin in Arnhem. In samenwerking met de beheerder werden iedere week foto's in het informatie-bord opgehangen.

Voor de bezoekers van de heemtuin een inspiratie om beter te kijken naar wat er aan moois in de tuin te zien was. Een bijdrage aan liefde voor de natuur, die mij een extra reden gaf om te fotograferen.

Jammer genoeg is dit informatiebord vernield en niet meer in gebruik,

En dan nog de blijheid


De vreugde van het fotograferen, de blijheid bij een enkel resultaat. Na de vele pogingen die ik ondernam om een enkel mosplantje met een dauwdruppel zo in beeld te krijgen dat het in mijn beleving de schoonheid van de eenvoud liet zien.

Het gevoel van ontroering en dankbaarheid dat zo'n klein maar fijn onderwerpje me geeft. De dankbaarheid, dat zoiets moois bestaat en dat we ervan genieten mogen. En dan na de vele pogingen de verrukking! Ik ben blij met het resultaat!

Onderstaande foto is daar op dit moment mijn beste voorbeeld van. Een opeenstapeling van 12 foto's.

Dauwdruppel

1/20s, f/2.0, 100 ISO

Waarom ik fotografeer: om de schoonheid, de vreugde, de dankbaarheid alsmede het tonen van het mooiste uit de schepping : de natuur !

Voor ieder van ons kan het zinvol zijn om te filosoferen over het waarom we fotograferen... het kan je op nieuwe ideeën brengen, en je motiveren!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Juliette Gribnau

Over de auteur

Juliette fotografeert nu meer dan 15 jaar. Haar specialisme ligt bij natuurfotografie. Zij fotografeert vooral vogels en insecten vanuit haar scootmobiel tijdens de vele lange ritten door de natuur.

10 reacties

 1. Martin Hermes
  Martin Hermes schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 12:41

  sinds 2010 ben ik iedere woensdag in de natuur gaan fotograferen waarbij macro's mijn voorkeur hebben en via mijn website en Facebook wil ik mensen laten zien hoe mooi de natuur wel is. Maar ook de achteruitgang die ik ieder jaar weer mee maak daar probeer ik mensen bewust van te maken, in 2010 kwam ik op de woensdag met 800 tot 1000 foto's thuis in 2020 zijn het er hooguit 200 de insecten zijn gedecimeerd tot schrikbarende cijfers. Ik kan nog wel wat A4tjes typen maar de echte natuurliefhebber weet waar ik het over heb.

 2. A H M Kerkhoff
  A H M Kerkhoff schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 13:03

  een leuk verhaal Juliette, maar het roept bij mij toch één vraag op: vind je niet dat je aan je gratis modellen verplicht bent om even te melden hoe ze heten: spreeuw, gele kwikstaart enz?

 3. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 14:13

  Dankjewel Martin voor je fijne reactie ! Ik herken wat je zegt over de achteruitgang, met name : Insecten. Er zijn veel soorten die ik enkele jaren geleden nog volop kon fotograferen, waarbij ik nu blij ben wanneer ik er nog eentje van die soort zie.
  groetjes,
  juliette

 4. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 14:15

  Dankjewel A.H.M Kerkhoff voor je leuke tip ! Ik heb het mijn modellen nog nooit gevraagd, maar zal dat voortaan zeker gaan doen. En voor zo ver mogelijk zal ik ze noemen in mijn artikeltjes !
  groetjes,
  juliette

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.659 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord