Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Juliette Gribnau

Waarom fotografeer je eigenlijk?

maandag 19 oktober 2020, 20:02 door | 4.873x gelezen | 10 reacties

Fotograferen heeft, zeker met de ontwikkeling van de smartphone, een grote vlucht genomen. Maar waarom fotograferen we zo veel? Is het om de likes op Insta en Facebook? Of om beroeps-fotograaf te worden, een wedstrijd te winnen, of nog iets heel anders?

Er zijn zo veel verschillende redenen waarom we fotograferen, en naar gelang de motivatie om te fotograferen, zal ook ieders ontwikkeling anders zijn.

Terwijl de een zich verdiept in de techniek en de apparatuur, zal een ander meer vanuit kunstzinnig oogpunt proberen te groeien. Weer een ander gaat meer journalistiek te werk, zoals bij onderstaande foto.

Autobrand

1/30s, f/2.0, 800 ISO

Fotografie-wedstrijden zijn er velen. De eer, de waardering of mooie prijzen zijn vaak een stimulans voor veel fotografie-liefhebbers. Ze kunnen een leuke nieuwe uitdaging zijn, terwijl ze vaak ook een verlangen naar betere apparatuur kunnen (en willen?) oproepen.

Jammer hierbij vind ik, dat je geneigd bent om je werk met anderen te vergelijken, wat heel frustrerend kan zijn. Ik heb mezelf aangewend om mijn werk slechts met mijn eigen werk van voorheen, te vergelijken.

Veel apparatuur is tegenwoordig zo ver ontwikkeld, dat haarscherp en loepzuiver fotograferen tot ieders mogelijkheden behoort, zelfs met de zich ook steeds verder ontwikkelende smartphone-fotografie. Jammer genoeg wordt fotograferen daarmee ook steeds duurder

Apparatuur


Maar : de camera maakt de foto niet, dat doet degene die de camera bedient!

Het is de fotograaf, die iets wil vastleggen; iets wil laten zien, of iets wil vertellen, en de insteek is bij die intenties steeds anders: Waar let je op? Welke apparatuur gebruik je? Hoe kies je je standpunt?

Soms kijk ik oude foto's terug. Het verbaast me hoe weinig verschil er is in wat ik wil, maar hoeveel ik vooruit ben gegaan, wat betreft het tot uitdrukking brengen van wat ik wil.

Het meest ben ik geÔnteresseerd in de schoonheid van de dingen. Dat is wat ikzelf dus het meeste wil: het vastleggen van en het tonen van schoonheid. Schoonheid in de dingen (het object) of schoonheid qua sfeer, kleur of licht.

Spreeuwen licht

1/320s, f/2.8, 2000 ISO

Hoe bereik je wat je wilt?


Allereerst door te leren kijken, door de schoonheid van dingen kleuren of licht te gaan zien. En dan: ken je camera, weet welke lens je nu het beste gebruiken kan en experimenteer!

Probeer diverse instellingen. Gebruik de diafragmavoorkeuze stand voor een eerste indruk van het resultaat en schakel dan over naar de volledig handmatige stand. Probeer diverse belichtingen, diafragma's en vooral: welke ISO is hier het beste?

Voor mijzelf is de lichtgevoeligheid van de sensor (ISO) vaak de grootste puzzel.

Al deze verschillende instellingen zijn een zoektocht naar dat wat je bereiken wilt: het tot uitdrukking brengen van de schoonheid. Van het speciale wat je getroffen heeft in dit voorwerp, in deze situatie of deze kleur zoals bij onderstaande foto.

Kleur en licht

1/1250s, f/5.6, 200 ISO

Het tonen van de schoonheid


Een aantal jaren fotografeerde ik voor de Heemtuin in Arnhem. In samenwerking met de beheerder werden iedere week foto's in het informatie-bord opgehangen.

Voor de bezoekers van de heemtuin een inspiratie om beter te kijken naar wat er aan moois in de tuin te zien was. Een bijdrage aan liefde voor de natuur, die mij een extra reden gaf om te fotograferen.

Jammer genoeg is dit informatiebord vernield en niet meer in gebruik,

En dan nog de blijheid


De vreugde van het fotograferen, de blijheid bij een enkel resultaat. Na de vele pogingen die ik ondernam om een enkel mosplantje met een dauwdruppel zo in beeld te krijgen dat het in mijn beleving de schoonheid van de eenvoud liet zien.

Het gevoel van ontroering en dankbaarheid dat zo'n klein maar fijn onderwerpje me geeft. De dankbaarheid, dat zoiets moois bestaat en dat we ervan genieten mogen. En dan na de vele pogingen de verrukking! Ik ben blij met het resultaat!

Onderstaande foto is daar op dit moment mijn beste voorbeeld van. Een opeenstapeling van 12 foto's.

Dauwdruppel

1/20s, f/2.0, 100 ISO

Waarom ik fotografeer: om de schoonheid, de vreugde, de dankbaarheid alsmede het tonen van het mooiste uit de schepping : de natuur !

Voor ieder van ons kan het zinvol zijn om te filosoferen over het waarom we fotograferen... het kan je op nieuwe ideeŽn brengen, en je motiveren!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Juliette Gribnau

Over de auteur

Juliette fotografeert nu meer dan 15 jaar. Haar specialisme ligt bij natuurfotografie. Zij fotografeert vooral vogels en insecten vanuit haar scootmobiel tijdens de vele lange ritten door de natuur.

10 reacties

 1. Martin Hermes
  Martin Hermes schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 12:41  | reageer

  sinds 2010 ben ik iedere woensdag in de natuur gaan fotograferen waarbij macro's mijn voorkeur hebben en via mijn website en Facebook wil ik mensen laten zien hoe mooi de natuur wel is. Maar ook de achteruitgang die ik ieder jaar weer mee maak daar probeer ik mensen bewust van te maken, in 2010 kwam ik op de woensdag met 800 tot 1000 foto's thuis in 2020 zijn het er hooguit 200 de insecten zijn gedecimeerd tot schrikbarende cijfers. Ik kan nog wel wat A4tjes typen maar de echte natuurliefhebber weet waar ik het over heb.

 2. A H M Kerkhoff
  A H M Kerkhoff schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 13:03  | reageer

  een leuk verhaal Juliette, maar het roept bij mij toch één vraag op: vind je niet dat je aan je gratis modellen verplicht bent om even te melden hoe ze heten: spreeuw, gele kwikstaart enz?

 3. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 14:13  | reageer

  Dankjewel Martin voor je fijne reactie ! Ik herken wat je zegt over de achteruitgang, met name : Insecten. Er zijn veel soorten die ik enkele jaren geleden nog volop kon fotograferen, waarbij ik nu blij ben wanneer ik er nog eentje van die soort zie.
  groetjes,
  juliette

 4. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 14:15  | reageer

  Dankjewel A.H.M Kerkhoff voor je leuke tip ! Ik heb het mijn modellen nog nooit gevraagd, maar zal dat voortaan zeker gaan doen. En voor zo ver mogelijk zal ik ze noemen in mijn artikeltjes !
  groetjes,
  juliette

 5. Robert
  Robert schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 18:37  | reageer

  Ik fotografeer omdat we zo snel vergeten.
  Getallen en merken doen er bij mijn niet toe.
  Het is jouw lat hoe hoog of laag je die ook legt. Je spiegelen of zelfs kopiëren van idiolen in de fotografie is prima. Het zal nooit ( gelukkig) het zelfde zijn. Soms verras je jezelf. Bij mij....zeker weten. En het plezier is dan groot.

  Met fotoschiet groeten Robert

 6. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op woensdag 21 oktober 2020 om 11:36  | reageer

  Hallo Robert, dankjewel voor je reactie. En ja... herinneringen vastleggen om ze niet te vergeten is een belangrijk aspect van fotograferen . Heerlijk als je jezelf soms verrast met een superfijne foto. Plezier is echt een must bij fotograferen. Ik wens je veel verrassende fotoplezier momenten !
  groetjes,
  juliette

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 22 oktober 2020 om 10:00  | reageer

  Ik fotografeer het liefst mensen. Dat kan in een studio zijn, op straat of in de natuurlijke omgeving van geportretteerde. Met natuurlijke omgeving bedoel ik niet persé de natuur, maar de omgeving waarin de geportretteerde leeft, woont of werkt.
  Het doel is om met de foto iets te vertellen over de persoon, tot en met bepaalde karaktertrekken.
  Geschikte modellen vinden is niet gemakkelijk.
  Daarnaast maak ik tijdens mijn reizen ook foto's van de plaatsen waar ik ben om te laten zien hoe mooi de wereld om ons heen is.
  Door leeftijd en de lichamelijke beperkingen die ik altijd al heb gehad, wordt mijn bewegingsruimte wel steeds meer beperkt en wordt het steeds moeilijker om er alleen op uit te gaan en de spullen te dragen.
  Dat de laatste weken ook wat meer aandacht komt voor (amateur)fotografen met een lichamelijke beperking, vind ik een goede zaak. Het laat o.a. zien dat je vanuit een scootmobiel of rolstoel ook schitterende foto's kan maken. Hopelijk laten meer mensen met een beperking via hun hobby/beroep als fotograaf zien hoe zij het doen en met welke mogelijke aanpassingen zij dat doen.

 8. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op donderdag 22 oktober 2020 om 13:57  | reageer

  Hallo Donald, dankjewel voor je reactie. Leuk dat je graag mensen fotografeert.... het laat mij zien hoeveel verschillen er zijn in wat fotografen boeit. Fijn dat je laat weten dat je het belangrijk vindt dat ook mensen met beperkingen alleszins in staat zijn om mooie foto's te maken. Het was voor mij de reden om aan deze blogjes te beginnen: mensen met beperking inspireren om te fotograferen ondanks dat je hier en daar wel een oplossing moet zoeken voor je beperking, en soms helemaal "out of the box" moet denken om te bereiken wat je wil. En tja... naarmate we ouder worden nemen de beperkingen vak alleen maar toe, maar.... ook daar vinden we dan wel weer onze eigen oplossingen voor... het houdt ons jong, en enthousiast voor de fotogrfie !
  Succes !
  groetjes,
  juliette

 9. primefoto.nl
  Profiel primefoto.nl schreef op maandag 26 oktober 2020 om 23:24  | reageer

  Waarom fotografeer ik? Om met iets bezig te zijn waarbij ik iets kan creëren. Een beeld creëren waarin een verhaal zit. Technische vaardigheden zijn daarin bepalend voor mijn beeldtaal. Dat is 1 aspect. Een 2e aspect is het plezier hebben in het bezig zijn met het maken/creëren van de beelden om daarna te genieten van het resultaat. Dat geeft een bevredigend gevoel. Dat zelfde gevoel krijg ik als ik een ander wat technieken kan aanleren en daarmee vooruit kan helpen. Ik ben een allrounder met een voorkeur voor mensen, landschap, cityscape, verval, macrowerk, maar ook oude gebouwen of molens hebben mijn interesse en nog veel meer.

 10. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 09:30  | reageer

  Hallo primefoto.nl. Dankjewel voor je heldere reactie. Een beeld waar een verhaal in zit .. dat is denk ik heel essentieel bij fotografie, schilderen en meer creatieve uitingsvormen. Ik vind het altijd jammer als een foto met woorden wordt toegelicht.. de kunst is om de foto, het beeld voor zichzelf te laten spreken. Wat gaaf dat je je daar zo in verdiept.
  En dan is het genieten van het resultaat indrdaad heel fijn ! Ik ben benieuwd naar je werk en ga je site zeker bezoeken.
  groetjes,
  juliette

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord