Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een compositie aan het strand zoeken

maandag 23 januari 2023, 20:02 door | 3.290x gelezen | 9 reacties

Ik ben dol op het strand en de zee. Maar het fotograferen kan een lastig ding zijn. Het wordt al snel leeg, of te druk. Wat moet je in beeld brengen, en hoe doe je dat. Ik neem je in dit artikel mee in het proces, want even snel een foto maken werkt meestal niet.

De afgelopen paar jaar hebben we de jaarwisseling aan de Opaalkust doorgebracht. Zonder het vuurwerk is dat heerlijk rustig en ontspannen, zeker voor onze trouwe viervoeter. Het is ook een fantastische gelegenheid om te fotograferen.

Elke dag op het strand is heerlijk. Ik ben er dol op en het spijt me elke keer weer dat ik niet dichter bij zee woon. Maar het is dan dubbel genieten wanneer ik weer over het drooggevallen strand loop van Wimereux. Met de hond, en met de camera in de hand.

Hoe fotografeer je een strand als dit, met de boulevard en hotels op de achtergrond? Als het eb is ligt het strand vol met drijfhout, stenen en schelpen. Er kunnen voetstappen zijn, en andere elementen die het allemaal erg druk kunnen maken.

Het enige wat ik bij me had was mijn fullframe camera, met een 15-35mm objectief. Geen statief, en geen filters. Alle foto's zijn dan ook uit de hand gemaakt met belichting op de lichte delen (EttR).

Nando wimereux strand

Het strand bij Wimereux op 1 januari 2023, 's-morgen voordat de zon op kwam. let op de vertekening doordat ik de 15mm groothoek omhoog gericht heb. Dat is natuurlijk niet mooi. Maar de foto is sowieso niet zo interessant.

Ik kan natuurlijk een heel andere plek opzoeken, maar het kan uitdagend zijn om hier toch een mooie foto te maken. Dus is het een kwestie van kijken, kijken, en bovendien dingen echt zien. Dat kost tijd, het is dus niet even de camera pakken en fotograferen.

Ik zag het stuk drijfhout liggen, en dat leek een mooie ingaande lijn. Dus heb ik dit als voorgrond onderwerp gekozen om zo een diagonaal te hebben die de spiegel is van de diagonaal van de hotels op de boulevard.

Nando wimereux strand 2

Een serie van posities waarbij ik de tak heb gefotografeerd. En element heb ik weggehaald, maar het blijft geen aantrekkelijk beeld. Helaas. Dan maar geen tak op de foto.

Toch bevalt me het beeld niet. Hoewel de stok een mooie lijn oplevert, ligt er teveel 'rommel' op het strand waardoor de foto te rommelig (het perfect woord, zoals je merkt) wordt. Wat als het strand rondom de stok helemaal leeg was...

Maar het is niet leeg. Er ligt teveel, en het is te onrustig. Dus kijk ik verder en besluit de kiezels, die verder naar rechts liggen, als onderwerp te gebruiken. Ik zoek een nieuwe positie en kijk naar de mogelijkheden die daar aanwezig zijn. Alleen, hoe breng je dat dan weer op de beste manier in beeld, zeker omdat dit eigenlijk niet de rust is die ik zocht?

Nando wimereux strand 4

Een overzicht van de stenen op het strand, het ziet er druk uit (en dat terwijl ik meer rust zocht... zo kan het gaan, zoals je merkt). Hoe kan dit beter?

Ik let op de vormen die de stenen in het foto aannemen. Probeer geen diepte te zien, maar alles als vlakverdeling. Er zit een lijn in, en ik zie een solitaire steen links liggen. Laat ik daar wat dichtbij gaan. Een iets lager standpunt, en een vlakverdeling die zo prettig mogelijk is.

Nando wimereux strand 3

Door een paar stappen dichterbij en naar links te gaan kan ik de solitaire steen links in beeld plaatsen, en de rest rechts. Er zit een soort van S-curve naar de verste punt van de boulevard. Dat is leuk.

Hoewel het beeld aantrekkelijk is, wil ik toch kijken of het nog interessanter kan. Misschien is dat niet mogelijk, maar ik kijk toch verder. Zodoende ga ik proberen om de verdeling van stenen op de voorgrond wat evenwichtiger over het beeldvlak te verdelen.

Nando wimereux strand 5

Een nieuwe verdeling van stenen op de voorgrond. Het beeld wordt heel anders, maar niet per se beter. Wat mij opvalt is de getijdepoel op de voorgrond.

Wat nu opvalt is de getijdenpoel linksonder. Wat als ik die op een mooie manier in beeld kan krijgen? Misschien moet ik een lager standpunt in nemen. Hierdoor kijk ik minder op het strand neer, en mis ik de lijnen naar het uiteinde van de boulevard, maar misschien is dat beter.

Nando wimereux strand 6

Een laag standpunt comprimeert de stenen tot een smallere band in het beeld. De voorgrond wordt nu prominenter weergegeven, maar er zit nog geen lijn in. Dat kan beter.

De drukte van de stenen wordt minder omdat het een kleiner vlak in het beeld in neemt. Je kijkt er immers scheerlings overheen.

Zo kan ik wel beter de voorgrond in beeld nemen. Het is dan niet langer een foto van het strand met de boulevard, maar een foto van de stenen op het strand, met daarachter de boulevard. Een subtiel verschil.

Nando wimereux strand 7

De foto die ik uiteindelijk zal kiezen. Het is een leuk beeld van het strand van Wimereux, helaas kleurde de lucht op 1 januari 2023 niet mooier dan dit.

De foto heeft een leuke compositie op deze manier, met een duidelijk zicht op de getijdepoel met stenen, zonder dat de foto heel erg druk wordt.

Helaas werd de lucht niet mooier dan wat je in de laatste foto ziet, dat is iets wat je niet in de hand hebt. Maar ik heb wel een leuk detail, de reflectie van het hotel in de getijdenpoel.

Let ook op de verandering van kleur in het beeld. Alle foto's hebben dezelfde minimale bewerking gekregen. Door de serie heen zie je kleur in de dag komen naarmate we van het blauwe uurtje naar daglicht gaan.

Het eindresultaat is wat ik mooi vind, jij kunt natuurlijk de voorkeur hebben voor een andere compositie.

Dit laat een beetje de stappen zien, en de tijd die ik gebruik om een compositie te vinden. Eenvoudig de camera richten en een foto maken levert zelden een mooi resultaat op.

Tenzij je al deze stappen in je hoofd doet en het voor je ziet. Dan zie je misschien direct de beste plek, en beste compositie.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

9 reacties

 1. RAWShooter
  RAWShooter schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 10:48  | reageer

  Als je zo’n foto vanaf het strand wil maken zou ik toch eerder voor Ambleteuse of Audresselle kiezen. Veel interessanter qua skyline en objecten op het strand.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:06  | reageer

  Ik vind Ambleteuse wat strand en boulevard niet veel interessanter. Het fort is natuurlijk fotogeniek, maar daar was ik deze ochtend niet, net zomin als Audresselles.
  Het grote hotel aan de boulevard in Wimereux is juist heel interessant door het dominante karakter. Dat mis je bij de andere plekken.
  Maar het gaat in dit artikel eerder over het idee van compositie zoeken en keuzes maken op de plek waar je bent.

 3. Paul Loof
  Paul Loof schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:16  | reageer

  Leuk en interessant om zo de zoektocht naar een compositie in beeld te zien

 4. Arnold de Greeuw
  Arnold de Greeuw schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:20  | reageer

  Nando, dankjewel voor deze uitleg over de opbouw; heel leerzaam

 5. Robert
  Robert schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:43  | reageer

  Ik vind het strand in Nederland, m.u.v. een paar plekken, esthetisch niet heel interessant, vaak een beetje saai zelfs. Bij mij in de buurt kun je nog het beste naar Wijk aan Zee gaan, omdat daar een pier is, dat maakt het visueel interessanter. In mijn eigen woonplaats is het strand visueel niet heel spannend. Maar zoals je hebt laten zien, kun je er door elementen toe te voegen of weg te laten en door te variëren met je camerastandpunt, soms toch nog iets van maken.

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 12:03  | reageer

  Het is inderdaad een heel ander strand, hier in Nederland. Toch zijn er ook mooie dingen te fotograferen. Ze hebben een andere 'feel', een andere uitstraling.

 7. Paula
  Paula schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 13:55  | reageer

  Bedankt voor de leuke en leerzame uitleg. Ga ik ook ergens proberen.

 8. Peter
  Peter schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 16:21  | reageer

  Beste,
  Heel heel moeilijk het fotograferen van strand met een boulevard erbij. Wat voor gevoel leg je erin. Boulard of strand, Boulevard, strand en stenen. Boulevard, strand, stenen en lucht. Of ook nog wat anders op de voorgrond. Je uitleg ol wat je erzelf van vond was heel duidelijk. Ik doe dat ook zo voor mezelf. Combinatie foto v alle onderwerpen een goede is mij nog niet gelukt. Zo blijven we lekker bezig.

 9. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 14:29  | reageer

  Dank je voor je reactie, Peter.
  Fotografie blijft altijd een kwestie van keuzes maken. Wat wel in de foto en wat niet.
  Ik vraag mezelf altijd af, wat wil ik nu eigenlijk laten zien? Als je daar een antwoord op hebt, weet je in ieder geval wat je niet in beeld hoeft te hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord