Nando Harmsen

Een doorkijkje kan jou redden van saaie lucht

donderdag 9 juni 2022, 22:11 door | 1.742x gelezen | 0 reacties

Je hebt ongetwijfeld wel eens een saaie lucht meegemaakt toen je een landschap aan het fotograferen was. Een egaal blauwe lucht zonder enig wolkje, of een troosteloos grijze lucht, zonder enig detail.

Moet je in dat geval maar naar huis gaan zonder foto? Natuurlijk niet. Gebruik in dat geval een doorkijkje.

Als een landschapsfotograaf ergens een hekel aan heeft, dan is het wel een saaie lucht. Het liefst willen we wolken en inspirerend licht dat zijn gelijke niet kent. Alleen geeft moeder natuur ons niet altijd wat we willen.

Nando saaielucht

Prachtig licht, maar wat een saaie lucht. Hoe los je dat op?

Toch is een saaie lucht geen reden om naar huis te gaan. Je hebt verschillende mogelijkheden om 'er omheen te werken.' Misschien denk je dan aan het vervangen van een lucht, zoals Luminar zo vaak promoot. Maar dat is geen oplossing, dat is teveel fotomanipulatie.

Je kunt ervoor kiezen om geen lucht in beeld te nemen, of heel weinig. Zo voorkom je dat een deel van de foto saai wordt. Maar het is ook mogelijk om doorkijkjes te gebruiken, zodat je de lucht vult met andere elementen in je landschap.

Nando doorkijkje

Negeer een saaie lucht, probeer er zo min mogelijk van in beeld te krijgen. Dat werkt heel goed, maar pas op dat de foto niet te druk wordt.


Nando doorkijikje 4

Door een kroon van bladeren te gebruiken, wordt de lucht al mooi gevuld. Dat oogt al direct minder saai.

Je moet een foto zien als een vlak. Je geeft de elementen in je landschap een plekje op dat vlak. Een foto is dan ook nooit drie dimensionaal, maar gewoon vlak met de illusie van diepte. Heb je een groot vlak dat egaal of zonder detail is, dan kun je er toch ook iets anders in plaatsen.

Met een doorkijkje ga je dat egale, saaie vlak vulling geven. Je houdt het wel in beeld, maar introduceert iets interessants in dat vlak. Het kan zelfs zo worden, dat juist dat egale vlak perfect is om dat doorkijkje te gebruiken. De achtergrond is niet zo druk dat het afleidt.

Nando doorkijikje 3

Een silhouet omlijst de lucht van de avondschemering. Zo komen de kleuren prachtig tot recht zonder dat de lucht een saai vlak wordt.


Nando doorkijkje staand 2

De bladeren vullen de lucht boven het silhouet van de boom in het landschap. De zon geeft een extra accentje


Eventueel kun je gaan werken met zwartwit en grote contrasten. Je gaat dan heel grafisch en in sommige gevallen zelfs artistiek aan het werk. Probeer het maar eens uit.

Nando doorkijikje

Een saaie witte of grijze lucht wordt anders wanneer je een doorkijkje gebruikt. Maak het zwartwit voor een extra grafische uitstraling.


Nando doorkijikje 2

Een doorkijkje werkt niet alleen voor een saaie lucht. Als het landschap ook niet direct iets visueel opvallends laat zien, kan het doorkijkje je redden.

Heeft het landschap waar je gaat fotograferen niet de uitstraling waarop je gehoopt had, en is de lucht oninteressant? Probeer dan eens met doorkijkjes te gaan fotograferen. Ik weet zeker dat dit heel inspirerend kan werken.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In mijn boek De Landschapsbijbel geef ik je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heb opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord