Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotografeer een bos met een teleobjectief

zaterdag 26 maart 2022, 16:32 door | 3.124x gelezen | 0 reacties

Landschapsfotografie is minder eenvoudig dan het in eerste instantie lijkt. Dat geldt voor weidse landschappen, maar zeker ook in een bos.

Oogt een weids landschap vaak leeg, een bos is vaak chaotisch en druk. Voor beiden is een oplossing. Voor een bos is dit onder andere het gebruik van een teleobjectief.

Het fotograferen van een bos levert al snel een druk landschap op. Teveel bomen, te druk met alle takken, of het bos in de foto lijkt niet in de verste verte op wat het in werkelijkheid was. Kans is dan al snel dat je teveel groothoek gebruikt.

Nando bos groothoek

Deze groothoekfoto levert een heel open bos op. Bovendien is er niets wat het oog trekt. Je raakt wat verdwaald in zo'n foto.

De oplossing voor de chaos in het bos vind je in het gebruik van een teleobjectief. Dit objectief stelt je in staat om door de kleine beeldhoek veel buiten beeld te houden. Je legt de focus dus op een klein deel van het bos.

Nando bos open

Groothoek maakt het niet makkelijk om door een bos heen te kijken. Of eigenlijk teveel, want de bomen staan verder van elkaar af dan in veel gevallen wenselijk.

Een groothoek trekt afstanden uit elkaar. Althans, zo lijkt het. Hierdoor wordt een dicht bos plotseling open. Daarbij wordt de eerder genoemde chaos ook direct zichtbaar. Juist met een teleobjectief lukt het je om er meer rust en orde in te brengen.

Nando bos dicht zonder onderwerp

Meer tele gebruiken zorgt ervoor dat dit bos een stuk dichter wordt. Toch is er nog iets wat de foto mist: een onderwerp.

Alleen een teleobjectief is niet de oplossing. In de bovenstaande twee voorbeelden is de tweede foto nog steeds druk en chaotisch. Het bos is wel dichter, meer ondoordringbaar, maar door het ontbreken van een duidelijk aandachtspunt blijft het moeilijk om er doorheen te zien.

De oplossing is een onderwerp. Kies iets in het beeld dat de aandacht trekt. Dat kan met een contrasterende kleur, een afwijkend object, of met licht dat door het bos heen schijnt.

Nando bos dicht met onderwerp

Door een opvallend onderwerp te introduceren, krijg je als kijker iets om naar te kijken. De foto wordt als het ware toegankelijker.

Doordat ik in de bovenstaande foto groene bladeren in het beeld heb ge´ntroduceerd, krijgt de foto een rustpunt. Het bos is nog steeds dicht, chaotisch en ondoordringbaar, maar het is prettiger omdat er iets is waar je oog naar gaat. Een onderwerp.

Dit is slechts een voorbeeld. Het betekent niet dat groothoek in een bos niet mogelijk is. Dat kan uitstekend. Maar goed gebruik is erg moeilijk en vereist een goede beeldopbouw en vlakvulling. Er komt al snel te veel op de foto.

Gebruik daarom wat meer tele om het bos in zijn pracht te laten zien. Zoek naar een aandachtspunt. Zonlicht, een afwijkende kleur, of een bijzondere vorm die afwijkt van de rest. Je zult zien dat het zelfs een plezier en uitdaging wordt om in het bos landschappen te gaan fotograferen.

Fotografeer jij wel eens in een bos? Wat vind jij het meest lastige aan dit soort landschappen, en heb je daar een oplossing voor gevonden? Deel je ervaringen in een reactie onder dit bericht.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In mijn boek De Landschapsbijbel geef ik je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heb opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord