Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het belang van de interval bij een timelapse

zondag 3 september 2023, 16:32 door | 1.672x gelezen | 0 reacties

Een timelapse maken kan erg leuk zijn. Kies een interval en start met het maken van de foto's voor je timelapse. Zomaar een interval kiezen leidt niet altijd tot het gewenste resultaat. Kies daarom heel bewust welke interval je instelt. Photopills kan je daarbij helpen.

Met een timelapse is het mogelijk om een lange tijdsduur in een korte video te laten zien. Dat doe je door regelmatig een foto te maken gedurende die lange tijdsduur. Het is daarbij belangrijk om de juiste tijd tussen de verschillende opnamen te kiezen, de interval.

Zomaar een interval kiezen werkt niet. Je moet daar goed over nadenken. Uiteraard speelt de tijd die je wilt vastleggen in je timelapse een rol, net als de lengte van je timelapse clip. Maar er is meer om rekening mee te houden.Allereerst is het belangrijk om te beslissen welke framerate (fps) je timelapse video gaat krijgen. De keuze bestaat normaal gesproken uit 25 frames per seconde, of 50 frames per seconde. Welke je kiest is heel persoonlijk. Ik geeft de voorkeur aan de meer cinematische 25 fps.

Kies je een interval die geschikt is voor 25 fps, en je speelt dit af op 50 fps, dan zal de beweging 2x zo snel zijn. Kies je voor 25 fps maar heb je een interval gekozen voor 50 fps, dan is de beweging half zo traag. Uiteraard heeft dit ook invloed op de lengte van je timelapse.Het meest belangrijke is waarschijnlijk de snelheid van beweging. Maak je een timelapse van iets dat langzaam beweegt, of van iets dan snel beweegt. Kies je de verkeerde interval, dan kan die beweging nauwelijks zichtbaar zijn, of juist te snel.

Je kan dit proefondervindelijk uitzoeken, door het uit te proberen. Het kan eenvoudiger zijn om van adviezen uit te gaan. Ik gebruik daarvoor de timelapse functie in Photopills.

Nando timelapse in photopills

De instellingen voor een van de timelapses die in dit artikel te zien is. Uiteindelijk heb ik langer dan de vermelde twee uur opgenomen.


Deze optie in de welbekende fotografie app stelt je niet alleen in staat om de juiste interval te berekenen. Het geeft ook aan hoeveel geheugen je nodig hebt. Wil je een advies over de tijdsduur van opname en interval, raadpleeg dan de bijgeleverde tabel.

De tabel geeft de interval en tijdduur van opnamen voor een groot aantal bewegingen die je met een timelapse kan vastleggen. Hieronder vind je bijvoorbeeld snel of langzaam bewegende wolken, zonsopkomst en zonsondergang, of sterren.

TN nando timelapse advies

De lijst met advies voor interval en opname duur in Photopills is lang. Het geeft een goed startpunt voor je eigen timelapse.


Daarnaast vind je er ook andere timelapse mogelijkheden zoals groeiende planten, bloemen, verkeer, of het smelten van ijs. Zelfs een ouder worden staat in de lijst, en meer. Het is een prachtig handvat voor het kiezen van de meest ideale interval voor je timelapse.Heb jij al eens een timelapse gemaakt? Of maak je regelmatig timelapse opnames? Ik nodig je uit om een link naar je timelapse video in de reactie onder dit bericht te plaatsen. Ik ben benieuwd naar de interval en tijdsduur die je gebruikt hebt.


Photopills gebruikenEen van de meest bruikbare apps voor de landschapsfotograaf of sterrenfotograaf is Photopills. Het is niet gratis, maar voor tien euro heb je een app die je in staat stelt om ongekend nauwkeurige planningen te maken voor sterrenfoto's, de maan, zonsondergang of zonsopkomst.

De mogelijkheden zijn enorm en overweldigend. In de loop van 2023 komt er een cursus over Photopills op Photofacts Academy die het praktische gebruik van deze App zal uitleggen. Nog even geduld dus.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord