Het belang van de interval bij een timelapse
zondag 3 september 2023, 16:32 door Nando Harmsen | 1.940x gelezen | 0 reactiesEen timelapse maken kan erg leuk zijn. Kies een interval en start met het maken van de foto's voor je timelapse. Zomaar een interval kiezen leidt niet altijd tot het gewenste resultaat. Kies daarom heel bewust welke interval je instelt. Photopills kan je daarbij helpen.
Met een timelapse is het mogelijk om een lange tijdsduur in een korte video te laten zien. Dat doe je door regelmatig een foto te maken gedurende die lange tijdsduur. Het is daarbij belangrijk om de juiste tijd tussen de verschillende opnamen te kiezen, de interval.
Zomaar een interval kiezen werkt niet. Je moet daar goed over nadenken. Uiteraard speelt de tijd die je wilt vastleggen in je timelapse een rol, net als de lengte van je timelapse clip. Maar er is meer om rekening mee te houden.
Allereerst is het belangrijk om te beslissen welke framerate (fps) je timelapse video gaat krijgen. De keuze bestaat normaal gesproken uit 25 frames per seconde, of 50 frames per seconde. Welke je kiest is heel persoonlijk. Ik geeft de voorkeur aan de meer cinematische 25 fps.
Kies je een interval die geschikt is voor 25 fps, en je speelt dit af op 50 fps, dan zal de beweging 2x zo snel zijn. Kies je voor 25 fps maar heb je een interval gekozen voor 50 fps, dan is de beweging half zo traag. Uiteraard heeft dit ook invloed op de lengte van je timelapse.
Het meest belangrijke is waarschijnlijk de snelheid van beweging. Maak je een timelapse van iets dat langzaam beweegt, of van iets dan snel beweegt. Kies je de verkeerde interval, dan kan die beweging nauwelijks zichtbaar zijn, of juist te snel.
Je kan dit proefondervindelijk uitzoeken, door het uit te proberen. Het kan eenvoudiger zijn om van adviezen uit te gaan. Ik gebruik daarvoor de timelapse functie in Photopills.
Deze optie in de welbekende fotografie app stelt je niet alleen in staat om de juiste interval te berekenen. Het geeft ook aan hoeveel geheugen je nodig hebt. Wil je een advies over de tijdsduur van opname en interval, raadpleeg dan de bijgeleverde tabel.
De tabel geeft de interval en tijdduur van opnamen voor een groot aantal bewegingen die je met een timelapse kan vastleggen. Hieronder vind je bijvoorbeeld snel of langzaam bewegende wolken, zonsopkomst en zonsondergang, of sterren.
Daarnaast vind je er ook andere timelapse mogelijkheden zoals groeiende planten, bloemen, verkeer, of het smelten van ijs. Zelfs een ouder worden staat in de lijst, en meer. Het is een prachtig handvat voor het kiezen van de meest ideale interval voor je timelapse.
Heb jij al eens een timelapse gemaakt? Of maak je regelmatig timelapse opnames? Ik nodig je uit om een link naar je timelapse video in de reactie onder dit bericht te plaatsen. Ik ben benieuwd naar de interval en tijdsduur die je gebruikt hebt.
Alles over het gebruik van Photopills
Een van de meest bruikbare apps voor de landschapsfotograaf of sterrenfotograaf is Photopills. Het is niet gratis, maar voor tien euro heb je een app die je in staat stelt om ongekend nauwkeurige planningen te maken voor sterrenfoto's, de maan, zonsondergang of zonsopkomst.
De mogelijkheden zijn enorm en overweldigend. Maar bestudeer je de app stap voor stap wordt het duidelijk hoe alles werkt en hoe je het kunt inzetten voor het plannen van een foto.
Er zijn twee cursussen beschikbaar op Photofacts Academy. Starten met Photopills, en Photopills voor gevorderden. Alle aspecten van de app komen in deze cursussen aan bod, van eenvoudig gebruik tot plannen in detail.
De cursussen zijn gratis te bekijken voor wie lid is van Photofacts Academy. Ben je nog geen lid, geef je dan op en profiteer van het enorme cursusaanbod.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een timelapse fotograferen aan de Waal
door Nando Harmsen
-
Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
door Nando Harmsen
-
Timelapse videocursus - Wat moet aan bod komen?
door Nando Harmsen
-
Uitgestelde lange timelapse maken met je GoPro
door Elja Trum
-
7.3-Gigapixel 'Timelapse' van Londen
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.