100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Landschapsfotografie: mensen in beeld of niet?

donderdag 28 april 2022, 11:22 door | 2.944x gelezen | 3 reacties

Deze week staat Photofacts in het teken van landschapsfotografie. Als portretfotograaf breek ik graag een lans voor een 'object' dat veel landschapsfotografen juist willen vermijden. De mens!

Je kent het wel: je bent op vakantie. Je loopt naar een uitkijkpunt met een prachtig zicht over een vallei.

Dat uitzicht wil je vasthouden voor thuis. Wat bij veel fotografen dan vaak een kleine teleurstelling oplevert is dat het weidse aspect van een landschap lijkt te ontbreken in de foto.

Het was zó mooi, daar ter plekke. En op de foto? 'In het echt was het véél mooier'…

Lagen creëren


Wat daar een oorzaak van kán zijn, is het gebrek aan lagen in de foto. En dan bedoel ik niet Photoshop-lagen. Ik doel op dingen die daadwerkelijk in je foto aanwezig zijn en die diepte laten zien.

Want het zijn soms juist dingen op de voorgrond die ervoor zorgen dat het weidse en de verte mooi in beeld komen!

Struiken, een hek, of iets anders: een element dicht bij de kijker versterkt het dieptegevoel dat je aan je foto wilt geven. Laat dat soort elementen dus juist níet weg in je foto's!

2013 05 11 Weekend Lierneux 04 Edit 1024px

Een vroege ochtend in de Belgische Ardennen. De wolkenlucht is mooi, net als het ochtendlicht. De grazende pony in het gras geeft als object in de voorgrond net wat extra diepte.

Mensen!


Planten, een beekje, struiken of een rotsblok op de voorgrond kan je helpen. Maar wat ook goed helpt, is datgene wat veel fotografen juist willen vermijden: mensen!

Menig fotograaf kan niet wachten tot de bus toeristen is vertrokken, om vervolgens die waterval/het uitzicht/de berg op de foto te zetten. Maar vergis je niet in wat die mensen juist kunnen toevoegen!

Een rotsblok, struik of hekje kan alsnog heel verschillend van formaat zijn. Maar zien we een mens, dan vullen onze hersenen automatisch het plaatje in.

Ons hoofd is immers voorgeprogrammeerd en bekend met de omvang van 'de mens'. In die zin hoeven mensen dus niet eens op de voorgrond te staan om diepte te creëren.

2012 04 16 Ilford100 Parijs 13 1024px

Een (analoog) zwart-witbeeld van trappen bij een kantoorpand in de Parijse wijk La Défènse. Een bijna abstract beeld door alle lijnen en het contrast. De zakenman die in de verte zijn lunch eet op de trap 'breekt' het abstracte en geeft wat duiding aan de omvang van de trap.


2015 01 15 Tenerife 285 1280px

Tenerife, vlakbij de top van de Teide, de grootste berg van het eiland. En van Spanje ook, trouwens. Op de rand van de vulkaankrater loopt een wandelaar voorbij. Hij (of zij?) laat je voelen hoe groots het landschap is.

Mens en natuur


Zelf ben ik géén landschapsfotograaf. Ik fotografeer voornamelijk mensen. Daarbij richt ik me op een andere manier op de combinatie van mens en landschap. Ik maak (naakt)portretten in de vrije natuur, grotendeels analoog geschoten.

Wat me daarin opvalt is dat mens en natuur elkaar versterken in het beeld. Door het contrast van het grootste versus het kleine, lichte huid versus een donker bos of door het contrast in het lijnenspel.

210401 Amber Venrode

Amber in de vroege ochtend aan een vennetje. Het riet op de voorgrond geeft hier ook nog wat extra diepte.


210918 Sien 011

De mist geeft al een mooi atmosferisch perspectief bij de bomen. Op de voorgrond kijkt Sien uit over de open plek in het bos.

210918 Sien



210628 Esther 587

Het contrast dat zwart-witfilm geeft versterkt het effect van de lichte huid ten opzichte van het donkere bos.

210918 Sien Fomapan100to400 III 12

Fomapan100, gepushed naar 400.

211123 Eva Tmax400 09

Kodak Tmax400. Eva tussen de enorme takken van een oude eik.

Meer beelden uit deze serie zie je op mijn Instagram of Pixieset.

Natuurlijk is dit weer een andere tak van sport dan landschapsfotografie tijdens een reis of vakantie. Maar onthoud dat mens en natuur elkaar ook prima kunnen aanvullen in een foto!


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.

In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op vrijdag 29 april 2022 om 23:15  | reageer

    Erik, je hebt een paar goede voorbeelden laten zien van de mens in het landschap. Hierbij maakt de mens functioneel deel uit van het landschap. En zo hoort het ook, vind ik. Het moet functioneel zijn. Het moet dan wel zo gebeuren dat de aandacht niet alleen naar de mens in het landschap gaat, maar ook naar het landschap zelf. Het gevaar is dat een naaktmodel meer de aandacht trekt dan de rest van de foto en dat moet juist niet. Het model moet het landschap versterken.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 2 mei 2022 om 20:53  | reageer

    Dank je wel Donald. Het gaat immers om de balans tussen mens en natuur. Functioneel vind ik zelf een heikel begrip, want hoe functioneel is de mens in de wijdse natuur. Maar het moet inderdaad in evenwicht zijn, één geheel.

  3. Robert
    Robert schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 15:35  | reageer

    Een mooi lichaam is het meest natuurlijke fantastische landschap kiek!
    Fotoschietgroet
    Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord