Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Landschapsfotografie met een telelens

dinsdag 17 januari 2023, 22:44 door | 2.826x gelezen | 1 reactie

Heb je dat ook wel eens? Je loopt door de natuur, kijkt om je heen op zoek naar een fotogeniek landschap maar je vindt het niet.

Het geheel van voorgrond, achtergrond en lucht is niet wat je aanspreekt. In dat geval kan het toch de moeite waard zijn om stil te staan, in te zoomen en je groothoek te verruilen voor je telelens.

Let op contrasten


Het is nog maar een maandje geleden als ik op pad ben in het Leudal, een van mijn local patches in Midden Limburg. De bomen hebben, ook al is het december, nog best veel blad.

Het landschap links van mij toont een weiland op de voorgrond, een bosrand op de achtergrond en een vrij egaal grijze lucht. Het geheel is niet interessant voor een foto besluit ik, maar details in de bosrand vallen me op.

Dat zit hem vooral in contrasten van structuren en kleuren. Nog een 100 meter verder en ik sta loodrecht op het detail dat ik wil fotograferen. De rugzak haal ik van de schouders en ik breng mijn statief in stelling.

Lucht en voorgrond buiten beeld


Het gaat me om een gele boom tussen de bruine eiken. Juist door de saaie lucht en voorgrond buiten beschouwing te laten komt het accent op het kleurcontrast te liggen.

Ik verruil mijn groothoeklens voor de 70-300mm en zoom eens een eind in. Het weidse landschap wordt nu opeens intiem.

De gele kleuren steken fraai af bij de bruine tinten terwijl de donkere stammen de derde contrastkleur vormen. Met 208mm heb ik de juiste compositie te pakken. Geen lucht, geen weiland, louter bosrand.

Leudal

208mm, ISO 100, f9, 1/4s

Nog meer milimeters


Het leuke van een zoomobjectief is dat je snel en ter plekke je beelduitsnede kunt aanpassen. Zo besluit ik nog verder in te zoomen op de gele en bruine bladeren van de bomen. De helft geel, de helft bruin is het beeld dat ik voor ogen heb.

Met 300mm kom ik niet genoeg dichtbij en over prikkeldraad het weiland instappen wordt 'm ook niet. Gelukkig heb ik vandaag ook – wat ik noem – de lange lens mee met een maximum zoombereik van 600mm.

Die blijk ik ook nodig te hebben voor het gewenste beeld. Door in de nabewerking de helderheid juist wat terug te schroeven wordt de mate van abstractie nog iets vergroot.

Leudal

600mm, ISO 160, f11, 1/8s

In contrast met de achtergrond


Twee weken later hebben veel bomen hun bladeren toch laten vallen maar niet allemaal. Ditmaal loop ik in de buurt van het riviertje de Swalm, eveneens in Midden Limburg.

Mijn fotomaatje en ik hebben zojuist besloten het voor gezien te houden vandaag als ik in de verte weer leuke contrasten zie van bomen (met bladeren) die afsteken tegen de achtergrond (met bomen zonder bladeren).

Bovendien sta ik zover af en zijn de bomen 'klein' genoeg dat ze volledig op gaan in de donkere achtergrond van het bos erachter. De zojuist ingepakte rugzak gaat weer op de grond en het statief stevig op de poten.

De oninteressante lucht kan ik met de 200-600mm telelens mooi buiten beeld houden. Alleen met de weidepalen en prikkeldraad in de voorgrond lukt me dat helaas niet en dus ik neem ze op de koop toe.

Swalm 31

594mm, ISO 400, f6.3, 1/250s

Zelfde standpunt maar iets meer naar rechts


Ik had ze al gezien. De twee eiken die, eveneens nog rijk aan herfstbladeren, krachtig afsteken tegen de donkere achtergrond.

Deze bomen staan dichterbij en ik besluit om ze niet geheel in beeld te brengen maar behalve de lucht ook het weiland (met omheining) aan de onderkant weg te laten. Ik heb zelfs de volledige 600mm nodig voor de gewenste compositie.

Het mooie hiervan is dat de achtergrond nog minder opvallend wordt, enerzijds door de beperkte scherptediepte, anderzijds door de kleine beeldhoek.

Thuis twijfel ik nog tussen een landscape beeld met beide bomen deels op de foto en een vierkante uitsnede met alleen de rechter boom in beeld. Na overleg met mijn fotomaatje kies ik voor het duo met als titel 'samen sterk'.

Swalm 33

600mm, ISO 160, f6.3, 1/80s

'Moraal' van dit verhaal


Het weidse landschapsbeeld is lang niet altijd fotogeniek. Storende en/of saaie elementen doen je misschien al snel besluiten om verder te lopen. Door in te zoomen op details in het landschap zijn er toch fraaie plaatjes mogelijk.

Daarvoor biedt de telelens uitkomst. Je kunt zonder te lopen je onderwerp dichterbij halen. Door de kleine scherptediepte én beeldhoek neem je een teveel aan details in de achtergrond weg.

Kortom, de 'moraal' van dit verhaal luidt: Bekijk het landschap niet alleen met je groothoek- maar ook met je telelens.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In het boek De Landschapsbijbel geeft landschapsfotograaf Nando Harmsen je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die hij de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heeft opgedaan.
Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

1 reactie

  1. P. Heins
    P. Heins schreef op woensdag 18 januari 2023 om 13:47  | reageer

    Leuk dat je swalm noemt. Ik heb in Swalmen op de camping "aan de grens"gestaan en toen dit riviertje met vele stroom versnellingen ontdekt. Toen wat long exposure foto's gemaakt en toen bedacht ik me ook hoe mooi het daar is als het herfst zou zijn. Het is alleen 2 1/2 uur rijden ,maar hopelijk komt het er toch van. En als anderen dit lezen en je woont in Limburg dan moet je er absoluut eens heengaan. Je kan daar de hele dag wel foto's maken. Tip: Neem dan een fiets mee op de fietsdrager.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord