Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Maak een lijstje met favoriete plekken

zaterdag 25 februari 2023, 20:40 door | 1.733x gelezen | 0 reacties

Soms is het lastig om op het laatste moment een leuke fotoplek te vinden. Misschien ga je dan op goed geluk op pad. Of je gaat naar die ene bekende plek waar je al zo vaak bent geweest. Hoewel dat niet fout is, kan een lijstje met favoriete plekken helpen een keuze te maken.

Stel je bedenkt je een paar uur voor zonsondergang dat je er toch even uit wilt gaan. Er is een mooie wolkenlucht, het licht is prachtig, en het belooft spectaculair te worden. Waar moet je dan naar toe?

Nando zonsondergang berkendonk

Je zoekt altijd de beste plek op voor een foto. Weet jij ze uit je hoofd wanneer je onverwachts op pad gaat?

Stel je staat 's morgens op en het is mistig. Je wilde eigenlijk niet gaan fotograferen, maar het is toch aantrekkelijk om te gaan. Wat is dan de beste plek?

Stel je merkt dat het 's-avonds toch helder is geworden, en de sterren stralen prachtig aan de hemel. Je besluit toch om sterrensporen te fotograferen. Waar moet je dan gaan staan?

Nando sterrensporen fietsbrug

Een mooie voorgrond is belangrijk voor sterrensporen. Zorg dat je een aantal plekken kent zodat je direct kunt gaan wanneer het 's-avonds helder is.

Herken je dit soort situaties? Ik wel, en dan is het moeilijk om in dat laatste moment een fotolocatie te kiezen. Of je gaat op goed geluk, met het risico dat het niet helemaal is waarop je gehoopt had. Of je besluit toch naar die bekende plek te gaan waar je altijd al gaat fotograferen.

Je kunt het jezelf makkelijk maken door een lijstje te maken. Maak een notitie van alle plekken op die je vindt als je op weg bent. Maak desnoods een foto met je smartphone zodat je de GPS gegevens er ook bij hebt.

Nando notitie locatie

Maak een foto met je smartphone, maak een notitie. Schrijf op waar de plek is, en wat je daar kunt fotograferen. Zo krijg je een mooie lijst met locaties om uit te kiezen.

Dit kan zo uitgebreid als je zelf wilt. Maak een notitie met daarin vermeld wanneer de plek het beste gefotografeerd kan worden. Schrijf op waar het is, of voeg je smartphone foto toe. De meeste notitie programma's op smartphones kunnen dat, of je zoekt er een die het kan.

Noem ze naar het soort foto dat je daar kunt maken, zodat je het makkelijk kunt vinden als de lijst lang wordt. Bijvoorbeeld 'zonsondergang-meanderende-beek-doorkijkje'. Of 'sterrensporen-richting-noord-fietsbrug'. Of 'mist-gelaagde-bomenrij-ven'.

Nando mist stiphoutsebossen

Als het dan mistig is, en je wilt op pad naar een geschikte locatie, zoek het even op uit je lijst met notities.

Tref je dan een mooie situatie, en je wilt onverwacht toch op pad, dan kun je zo eenvoudig een plek uitzoeken. Het is geen garantie voor een goede foto, maar de kans dat het lukt is zo wel groter geworden.

Heb jij tips voor het noteren van locaties? Laat het in een reactie onder dit bericht weten. Ik ben benieuwd hoe jij de mooie plekken onthoudt.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord