100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Mist op de Brunssummerheide

dinsdag 7 september 2021, 22:22 door | 3.055x gelezen | 0 reacties

Een paar weken geleden appte een kennis mij. Of ik zin had om in de vroege ochtend te gaan fotograferen op de Brunssummerheide. Dat wilde ik wel en we prikten een datum.

Natuurlijk zou het al dan niet doorgaan afhangen van het weer. Achteraf bleek de gekozen datum een schot in de roos.

Geen mist voorspeld


Als ik de dag voor ons uitstapje naar de Brunssummerheide de weersvoorspelling bekijk zie ik geen redenen om de afspraak af te zeggen. In de ochtend zon, wat bewolking en nauwelijks wind.

Omdat het dauwpunt net voor zonsopkomst lager is dan de voorspelde temperatuur op dat moment verwacht ik geen mist.

Jammer maar het lijkt me goed om het gebied te gaan verkennen om later, op een moment met laaghangende mist, al precies te weten waar ik de foto wil gaan maken.

Tijdplan


Omdat ik tijdig aanwezig wil zijn maar aan de andere kant ook niet onnodig vroeg op wil staan maak ik een strak tijdplan.

Om 5 uur op, half 6 mijn maatje oppikken, 6 uur op de parkeerplaats met nog een half uur de tijd om een geschikt standpunt te zoeken. Helaas verrijden we ons en zijn we 10 minuten later op de helling waar al een drietal fotografen ons voor zijn.

De horizon kleurt al aardig oranje, maar wat nog veel mooier is, is de laaghangende mist. Blij verrast bekijk ik het landschap en de helling voor me.

Waar ga ik staan? Boven aan de helling, ergens halverwege of bijna beneden? Beneden valt al af want dan sta ik anderen in de weg. Ik besluit iets af te dalen, net zover dat ik een paar struiken die op de helling staan, naast en niet voor me heb.

Tevreden over het standpunt laat ik mijn rugzak op de grond glijden en breng ik mijn statief op hoogte.

Lenskeuze


Ik kies voor de 28-75mm lens en krijg daarmee het landschap voor me meer dan voldoende breed in beeld. De wolken kleuren steeds meer oranje en de eerste vliegtuigstrepen dienen zich aan.

Ik bedenk dat het te krappe tijdplan en het verkeerd rijden de druk nu opvoeren. Ik wil nog een grijsverloopfilter gebruiken en dat kost even wat tijd. Ondanks de poetsbeurt thuis zit er toch weer wat stof op het glas en dat moet er vanaf.

Eindelijk ben ik zover. Als de compositie is bepaald, de instellingen gedaan en het grijsverloopfilter op de juiste hoogte gebracht, maak ik de eerste foto's van die ochtend.

Ik weet nu al dat het in de nabewerking panoramafoto's gaan worden. De vliegtuigstrepen hoog in de lucht wil ik er liever niet op.

Ochtendmist Brunssummerheide

Sony A7 mark III, 40mm, f/7.1, sluitertijd 1/3s, ISO 100

Tele-landschap


Na meerdere foto's met verschillende composities valt mijn oog op het verre landschap links van me. Door de laaghangende mist is daar een fraaie gelaagdheid van lichte naar donkere tinten in de bomen te zien.

Het oranje van de lucht heeft hier een prachtige pastelachtige tint. Het landschap is ver weg en vraagt om een telelens. Ik loop weer terug de heuvel op en draai de 200-600mm op de camera.

Nu is mij statief absoluut mijn maatje. Fotograferen op 239mm met een sluitertijd van 1/80 seconde vraagt om stabiliteit.

Net als bij de vorige serie maak ik ook nu meerdere foto's waarbij ik varieer in zoomafstand. De resultaten die ik terugzie in de zoeker stemmen me tevreden. Dan priemt de zon haar eerste stralen over de heuveltop rechts van me.

Brunssummerheide

Sony A7 mark III, 239mm, f/9.0, 1/80s, ISO 100

Vliegtuigstrepen


Terwijl door het vliegverkeer het aantal witte condensstrepen in de lucht toeneemt besluit ik de helling weer af te dalen waardoor ik de zon wat langer achter de heuvelrug houd. Ook loop ik wat meer naar links om een markante den die links van me staat mee in beeld te krijgen.

Terwijl ik de boel weer klaarzet vormt zich een markant kruis van uitdijende strepen in de lucht. Hoewel ik deze strepen vaak verfoei als ik een landschapsfoto wil maken spreekt het kruis me wel aan.

Vlug verruil ik mijn 200-600mm voor de 17-28mm om zo de lucht en het landschap weids in beeld te kunnen brengen. Ik zoom maximaal uit en richt de camera vooral op de lucht.

Op deze manier weet ik bovendien de andere fotografen, die ondertussen beneden aan de helling zijn gaan staan, buiten beeld te houden. Het grijsverloopfilter gaat weer voor de lens en ik maak de volgende serie foto's.

Brunssummerheide

Sony A7 mark III, 17mm, f/8, sluitertijd 1/8s, ISO 100

Dauwpunt


Tegen de weersvoorspelling in was er vandaag toch laaghangende mist. Pakte het weer anders uit of is er een andere verklaring? De weersvoorspelling gaf een ochtendtemperatuur van 11 graden aan terwijl het dauwpunt bij 10 graden lag.

Voor mist is echter een temperatuur nodig die lager ligt dan het dauwpunt. Nu houdt de weersvoorspelling natuurlijk geen rekening met de dalen in dit gebied waar de temperatuur, zo vermoed ik, onder het dauwpunt is gezakt en er dus ter plekke mist is ontstaan.

Of dat klopt? Laat de meteorologen onder de lezers vooral reageren op mijn veronderstelling. Wie kan er meer over vertellen?


Meer weten over landschapsfotografie?


Ontdek in de Masterclass landschapsfotografie op Photofacts Academy hoe je de mooiste landschapsfoto's maakt die het inlijsten waard zijn. Landschapsfotograaf Bas Meelker onthult je zijn geheimen om met de mooiste landschapsfoto's thuis te komen.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord