Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zonlicht en bosfotografie

zaterdag 29 april 2023, 14:28 door | 1.827x gelezen | 1 reactie

Het bos fotograferen kan een lastige taak zijn. Een foto voelt al snel druk en chaotisch aan, waarbij het lastig wordt om rust te vinden. Ga op een zonnige dag in het bos fotograferen, zelfs midden op de dag. Zet je onderwerp in het zonnetje.

Het is heerlijk om in een bos te fotograferen. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden, en overal is wel een onderwerp te vinden. De moeilijkheid is altijd weer de rust in de foto. Door de chaotische omgeving van een bos kan de foto al snel onaantrekkelijk zijn.

Je kunt ervoor kiezen om tijdens een mistige dag op pad te gaan, of in de ochtend. Er zijn nog andere mogelijkheden, zoals een kleine scherptediepte om een onderwerp los van de omgeving te laten komen. Of een combinatie van dit alles.

Je kunt er ook voor kiezen om tijdens een zonnige dag te fotograferen. Speel met licht en schaduw en je foto transformeert volledig. Maar wacht dan wel op het juiste moment, wanneer het licht op de juiste plek schijn.

Nando zonder licht in het bos

Scherp gesteld op het gras achter de boom, met een kleine scherptediepte.

Ik heb als onderwerp het gras naast en achter de boom gekozen. Door een kleinere scherptediepte komt dit los van de achtergrond. Of dat zou het moeten komen. Het werkt in deze foto niet echt.

Maar let eens op het licht. Hoewel het gras vrij helder is, valt het volledig weg tegen de achtergrond. Hoewel ik hier met licht en donker heb gespeeld, is het niet optimaal. De oplossing is wachten op het juiste licht.

Als de zon in de hemel beweegt, zal het licht in het bos continu van plek veranderen. Ik hoef maar een paar minuten te wachten voordat het zonlicht direct op het gras schijnt. Als het zover is, transformeert de foto volledig.

Nando met licht in het bos

Het licht op de juiste plek

Het verschil is zo groot als dag en nacht. Je ziet plots details in het gras die er voorheen niet waren. Door het directe zonlicht krijgt de foto een echt onderwerp, en het beeld is veel aantrekkelijker geworden.

Let daarom bij het fotograferen in een bos altijd op het licht. Wacht desnoods een paar minuten, want door de beweging van de zon is het licht elke minuut anders. Fotografeer gewoon met daglicht, desnoods midden op de dag. Je zult zien dat juist dat spel van licht en schaduw het bos een spannend onderwerp maakt.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 3 mei 2023 om 16:57  | reageer

    Een stimulerend verhaal om ook weer eens het bos in te gaan. Het is wat je zegt Nando, door wat geduld te oefenen kom je met betere foto's thuis.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord