Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

8 tips om Lightroom sneller te laten werken

maandag 21 januari 2013, 23:41 door | 37.856x gelezen | 27 reacties

Foto's nabewerken is een tijdsintensief klusje. Adobe Lightroom helpt je om je workflow te verbeteren zodat je foto's snel kunt nabewerken, maar je bent natuurlijk nog wel afhankelijk van de snelheid van Lightroom zelf. In dit acht artikel tips om Lightroom sneller te laten werken.

1. Sluit andere programma's


Elk programma dat draait op je computer gebruikt een deel van de beschikbare capaciteit. Ook als je niks met dat programma aan het doen bent op dat moment. Sluit dus voordat je Lightroom opstart zoveel mogelijk andere programma's die je niet nodig hebt. Zo komt er meer geheugen en processorkracht vrij om te gebruiken binnen Lightroom.

Herstart eventueel voordat je begint te werken met Lightroom je computer. Zeker wanneer je de computer langere tijd achtereen aan laat staan kan het de moeite zijn even opnieuw op te starten. Sommige software 'lekt' geheugen die daardoor niet gebruikt kan worden waar je dat wilt. Ook Lightroom zelf kun je zo nu en dan best eens opnieuw opstarten om verloren geheugen zo terug te krijgen.

2. Optimaliseer de catalogus


Inde catalogus wordt alle informatie van je foto's bijgehouden. Als je een beetje actief fotografeert heb je in een paar jaar zo tienduizenden foto's in je Lightroom catalogus zitten. Deze database kan zo nu en dan wel geoptimaliseerd worden om zo vlot mogelijk te kunnen draaien.

Nu doet Lightroom dit ook tussendoor automatisch, maar als je last hebt van een trage Lightroom is het optimaliseren van de catalogus ook iets wat je handmatig kunt uitvoeren. Ga hiervoor naar 'Bestand' en kies voor 'Catalogus optimaliseren'.

Lightroom catalogus optimaliseren

3. Wijzigingen niet naar XMP wegschrijven


Lightroom bied je de optie om wijzigingen die je doet op je bestanden automatisch weg te laten schrijven naar een klein XMP bestandje. Standaard wordt deze informatie alleen weggeschreven naar de catalogus van Lightroom (tenzij je op CRTL - S drukt om het XMP bestandje handmatig aan te maken).

Het voordeel van het aanmaken van het bestandje is dat je de wijzigingen in Lightroom ook in andere RAW bewerkers (zoals Adobe Camera RAW bij Photoshop) kunt gebruiken. Een extra voordeel is dat je een back-up hebt van je aanpassingen in de vorm van het bestandje voor het geval er iets met je catalogus gebeurd.

Het nadeel van dit extra bestandje is dat het een extra schrijfactie op je harddisk betekent. Dat is doorgaans niet heel erg, maar het kan je Lightroom wel wat vertragen. Zeker wanneer je een aanpassing doorvoert op bijvoorbeeld direct 100 bestanden. Er moeten dan 100 kleine XMP bestandjes weggeschreven worden.

Je vind deze instelling via 'Bewerken' en dan naar 'Catalogusinstellingen' (Sneltoets: CRTL + ALT + ,). Ga vervolgens naar het tabblad 'Metagegevens'.

Lightroom write to xmp

4. Verhoog de cache voor previews


Standaard gebruikt Lightroom een cache bestand van één gigabyte om previews in te bewaren. Dat is niet heel erg veel en kan dus al vlot volraken. Door deze te verhogen zul Lightroom minder vaak previews moet aanmaken terwijl je bezig bent; dan kan hij de preview uit de cache gebruiken.

Verhoog de Lightroom cache daarom naar 20 gigabyte. Gebruik je nog Lightroom 3 dan is het slim om de cache te verhogen tot wel 100 gigabyte voor een beter resultaat; Lightroom 4 maakt gebruik van Jpeg cache bestanden waar Lightroom 3 nog werkt met de (grotere) RAW cache bestanden.

Om de cachegrootte in te stellen ga je naar 'Bestand' en dan naar 'Voorkeuren' (sneltoets CRTL + ,). Kies het tabblad 'Bestandafhandeling' Werk je met DNG en zit je toch al in dit instellingen scherm, vink dan ook 'Gegevens voor snel laden insluiten' aan.

Lightroom cache size

5. Maak 1:1 previews voordat je aan de slag gaat


Weet je dat je straks aan een specifieke shot gaat werken, maar ga je eerst nog even van je lunch genieten? Zet dan Lightroom vast aan de slag om 1:1 (dus volledige) previews te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je jouw foto's importeert in Lightroom, maar het kan ook achteraf.

Selecteer hiervoor de afbeeldingen waarmee je aan de slag wilt in de Bibliotheek module. Kies in het menu 'Bibliotheek' het subitem 'Voorvertoningen' en selecteer hier '1:1-voorvertoningen renderen'. Dan is het tijd voor die lunch!

Lightroom voorvertoningen

6. Koop een snellere computer


Het aanschaffen van een nieuwe computer of het upgraden van componenten is wellicht niet de ideale manier om Lightroom te versnellen, maar het kan wel ontzettend helpen. Welke computer je precies moet hebben valt wat buiten de scope van dit artikel, maar een paar korte tips kan ik wel geven.

Ga bij voorkeur voor een Intel i5 of i7 processor en combineer dat met minimaal 8 gigabyte aan intern geheugen. Zorg ervoor dat er een Solid State Drive (SSD) in de computer zit en installeer hier tenminste het besturingssysteem en Lightroom op. Kies een 64-bits besturingssysteem, ofwel Windows ofwel Mac OS X.

7. Optimaliseer je computer


Gaat het aanschaffen van nieuwe hardware je wat ver, dan kun je er ook voor kiezen om te zorgen dat je huidige hardware optimaal draait. De eenvoudigste weg is een schone installatie van je besturingssysteem erop zetten en dan zo min mogelijk programma's installeren. Installeer alleen wat je nodig hebt.

Zorg er daarnaast ook voor dat je alle updates installeert en de laatste drivers voor je videokaart en andere hardware gebruikt. Houd voldoende ruimte vrij op je harddisk (minder dan tien procent vrije ruimte zorgt voor een vele lagere performance).

8. Gebruik Lightroom in de 64-bits versie


Lightroom (sinds versie 3) is beschikbaar in twee smaken, 32 of 64 bits. Alle moderne computeres ondersteunen 64-bits, maar ook je besturingssysteem (Windows of Mac OS X) moet dit ondersteunen. Voldoe je hier niet aan, kijk dan eerst of je dat voor elkaar kunt krijgen.

Zodra het mogelijk is, kies dan altijd voor de 64-bits versie van Lightroom. In de 32-bits versie kun je namelijk maximaal twee gigabyte aan geheugen gebruiken.Dat is dus echt zonde als je 4, 8 of 16 gigabyte in je systeem hebt zitten. Lightroom zal op een 64-bits systeem overigens standaard in 64-bit modus opstarten.

Heb je zelf nog tips om Lightroom vlotter te laten werken?
Deel ze in de reacties zodat ook anderen hier hun voordeel mee kunnen doen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. Wicek Listwan
  Profiel  Wicek Listwan schreef op maandag 21 januari 2013 om 23:56

  Ondanks alle tips voor performanceverbeteringen die er her en der te vinden zijn, blijft dit toch een erg irritant euvel van LR. Zeker bij RAW bestanden van >50MB zit je toch wel erg lang te wachten. Dat dit beter kan bewijzen andere RAW converters, maar die zijn op andere gebieden weer wat beperkter. En als je eenmaal jezelf een bepaalde workflow hebt aangeleerd, stap je daar niet meer zo snel van af. Overigens vind ik LR verder een prachtig stuk software, op de performance na dan...

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 22 januari 2013 om 08:00

  Voor mij was het renderen van de 1:1 previews een tijd terug een echte eye-opener. De hele tijd die melding 'loading' in beeld als je 1000 foto's uit moet zoeken is erg frustrerend, nu zet ik zoals je hierboven beschrijft gewoon het genereren van de previews aan terwijl ik zelf even iets anders ga doen.

  Elja, overigens begrijp ik dat het ook niet goed is voor de snelheid om in 1 catalogus meer dan 10.000 foto's te hebben, weet jij daar meer van? Vond het zelf wel begrijpelijk maar ook vervelend, ik hou het liefste gewoon al mijn foto's in 1 catalogus. Anders zou je het bijvoorbeeld per kwartaal of jaar in moeten delen, maar als je dan voor een portfolio foto's zoekt moet je de hele tijd meerdere catalogussen gaan openen.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 januari 2013 om 09:13

  @Bram; Dat klopt, een grote catalogus maakt Lightroom ook trager (al moet 10.000 foto's volgens mij nog geen probleem zijn, je gaat het pas merken als je tegen de 100.000 foto's aanloopt).

  Persoonlijk vind ik het echter geen oplossing om met meerdere catalogussen te werken. Dan ben je direct alle voordelen van één catalogus kwijt. Vandaar dat ik hem hier ook niet als tip opgenomen heb.

  Er zijn overigens ook fotografen die van elke shoot een aparte catalogus aanmaken en deze als ze klaar zijn opnemen in hun grote catalogus. Dat vind ik zelf wat te veel gedoe (zo traag is Lightroom bij mij gelukkig niet).

 4. Flip Zellmann
  Flip Zellmann schreef op dinsdag 22 januari 2013 om 10:14

  Gewoon Acdsee pro 6 gebruiken niks aan de hand

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord