Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe breng je lenscorrecties aan in Lightroom?

donderdag 13 december 2018, 11:17 door | 7.567x gelezen | 3 reacties

Lensvervorming & vignettering zijn twee belangrijke problemen die worden veroorzaakt door objectieven die je waarschijnlijk al eens ooit bent tegengekomen.

In dit artikel een mooie tutorial over hoe je het lenscorrectiepaneel in Lightroom correct kunt gebruiken om deze problemen op te lossen.


Het lenscorrectiepaneel wordt vaak over het hoofd gezien in Lightroom, maar het is een extreem krachtig hulpmiddel voor het verbeteren van een foto. In deze tutorial legt Lucy Martin uit hoe deze aanpassingen kunnen worden gebruikt om de bovengenoemde problemen op te lossen.

Lucy begint met een foto gemaakt met een groothoek-objectief. Dit objectief leverde twee problemen op: een vervorming aan de randen met gebogen lijnen die recht moesten zijn en groene randen rond bepaalde delen van de afbeelding.

Ten eerste laat ze zien dat Lightroom al een optie heeft om de problemen voor de meeste objectieven automatisch te corrigeren. Deze optie is gemakkelijk te vinden en verricht automatisch best een fatsoenlijke klus.

Lightroom lenscorrecties


Merk op dat bij 'Lensprofiel' het type en model van je objectief automatisch worden ingevuld! Deze methode werkt goed, maar is nog niet helemaal perfect.

Dus gaat ze verder naar het handmatige tabblad om de foto verder te verbeteren. Hier demonstreert ze de voordelen van het corrigeren van lensvervormingen.

Ze is in staat om het beeld te verbeteren door de grootte van het onderwerp en de lijnen langs de rand van de foto nauwkeurig te maken.

Vervolgens kan ze de aangepaste schuifregelaars van Lightroom gebruiken om de exacte kleuren die in de afbeelding moeten worden hersteld, te verwijderen en het probleem van de groene chromatische aberratie volledig op te lossen.

Tenslotte wordt het lichtafvalgereedschap gebruikt om het natuurlijke vignet dat het objectief produceerde te verwijderen.

In onderstaande foto heb ik 'Correcties profiel inschakelen' aangevinkt in de automatische modus (profiel). Het is wat moeilijk te zien, maar het bolvormige van het middelste deurpaneel werd hierdoor meteen rechtgetrokken. 'Kleurafwijkingen verwijderen' deed niet veel bij deze foto.

Toepassen lenscorrectie lightroom


Elk objectief waarmee je fotografeert, ongeacht de kwaliteit, heeft uiteindelijk een probleem dat moet worden gecorrigeerd. In deze video wordt heel goed uitgelegd hoe je deze problemen snel kunt oplossen en hoe je een foto terug kunt aanpassen naar hoe hij oorspronkelijk is vastgelegd.

Meer weten over Lightroom?


Volg dan ťťn van de Lightroom cursussen van Piet van den Eynde op Photofacts Academy. De Lightroom Workflow tips & tricks cursus is een hele nuttige om mee te starten.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 30 juni 2018, 20:02.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Rob
  Rob schreef op dinsdag 3 juli 2018 om 15:52  | reageer

  Interessant artikel, vanavond eens uit proberen....

 2. Jan
  Jan schreef op woensdag 4 juli 2018 om 17:28  | reageer

  Ooit heb ik in de bibliotheek module, wanneer ik foto’s ga exporteren mijn camera Sony A65 aangemerkt als lenscorrectie. In de ontwikkeling module staat mijn lenscorrectie altijd op Sony A65 en hij erkend de lenzen die ik gebruik. Nu probeer ik deze instelling te vinden LR classic CC bij een kennis, leuk mij niet. Wie het weet.......

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 4 juli 2018 om 21:49  | reageer

  @Jan: in Lightroom Classic zit de instelling op dezelfde plek, bij ‘Lenscorrecties’

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord