Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Kwaliteitscheck in Lightroom met EditCheck

zaterdag 17 januari 2015, 14:48 door | 6.827x gelezen | 0 reacties

Weet jij altijd zeker of je alle benodigde nabewerkingen uitgevoerd hebt voordat je een foto exporteert vanuit Lightroom? Het is soms lastig om hier goed overzicht over te houden. Gelukkig bestaat hiervoor de plug-in EditCheck. Daarmee controleer je eenvoudig of alle gewenste aanpassingen doorgevoerd zijn.

Deze plug-in is ontstaan naar aanleiding van een gesprek met Geurt Besselink, een van de top natuurfotografen van Nederland.Hij miste een eenvoudige manier om binnen Lightroom te kunnen controleren of foto's verscherpt waren, de helderheid was aangepast, lenscorrectie was toegepast, enzovoorts.

De enige manier om dit in Lightroom te controleren is om in de “Ontwikkel” module één voor één alle foto's langs te lopen en deze te controleren op de voor hem minimaal benodigde ontwikkelinstellingen.

Hij concludeerde dat er een betere manier moest zijn om deze tijdrovende klus te klaren. EditCheck is het resultaat hiervan. Sindsdien wordt EditCheck door steeds meer (professionele) fotografen gebruikt.

Waarom EditCheck gebruiken


Je wilt niet per abuis (deels) onbewerkte foto's opleveren, uploaden naar het internet, afdrukken of tonen aan klanten en/of vrienden. EditCheck beantwoordt de vraag: welke foto's heb ik niet aangepast voor bijvoorbeeld "Belichting", "Helderheid", "Lenscorrectie" en nog veel meer.

EditCheck is een kwaliteitscontrole hulpmiddel in Lightroom. Het maakt het mogelijk om voor ruim 50 ontwikkelinstellingen te controleren of foto's aangepast zijn. Dus nooit meer niet verscherpte foto's uploaden naar het internet, opsturen naar uw klanten of naar een afdrukcentrale.

Probeerversie


In de volgende paragraaf wordt de werking verder uitgelegd, maar de beste manier om het te ervaren is om de probeerversie te downloaden. Selecteer vervolgens een aantal bewerkte foto's, start de plug-in en bekijk het analyseresultaat. Zien is geloven.

De probeerversie van EditCheck is gratis te downloaden van de Photographers-Toolbox.com website. Met deze probeerversie kun je steeds maximaal 5 foto's controleren. Een Nederlandse versie is beschikbaar. Je kunt ook de plug-in aan het werk zien in dit Engelstalige Youtube videofilmpje.


Werking


De fotograaf selecteert de foto's die hij/zij gecontroleerd wil hebben en start vervolgens EditCheck. De plug-in controleert vervolgens per foto voor ongeveer 50 ontwikkelinstellingen of deze aangepast is. De analyseresultaten worden in "Verzamelingen" opgeslagen, logisch gegroepeerd analoog aan de Ontwikkel module.

Als de foto nog de oorspronkelijke waarde voor bijvoorbeeld "Belichting" heeft, dan wordt deze in de verzameling "Belichting" gestopt. Idem voor alle andere ontwikkelinstellingen. Wil je nu alle foto's vinden die niet aangepast zijn voor "Belichting" of "Zwarte tinten", enzovoorts dan klik je eenvoudig op de betreffende verzameling.

Alle verzamelingen zijn analoog aan het Ontwikkelpaneel gegroepeerd in verzamelingensets, zie figuur 2 en 4 hieronder. Je hebt dan dus alle foto's in een keer bij de hand die niet bewerkt zijn met een bepaalde functie. De onderstaande afbeeldingen maken het duidelijk.

Lightroom Sharpening
Lightroom Sharpening
Figuur 1 Detail paneel - foto standaard onbewerktFiguur 2 EditCheck analyse
Lightroom Sharpening
Lightroom Sharpening
Figuur 3 Detail paneel Hoeveelheid, Details en Masker zijn aangepast, Straal nietFiguur 4 EditCheck analyse

Toelichting afbeeldingen


Doel van EditCheck is dus om foto's te vinden die NIET bewerkt zijn voor een bepaalde instelling en deze snel onder handen te hebben. Zodra blijkt dat een foto niet bewerkt is met een ontwikkelfunctie / schuifje, stopt EditCheck deze in de gelijknamige verzameling.

Voor het overzicht is de totale lijst van ongeveer 50 verzamelingen geordend in verzamelingssets, analoog aan de panelen binnen de Ontwikkel module. Dus net als directory's en subdirectories.

In het bovenstaande voorbeeld draaien we EditCheck zowel op een onbewerkte- als bewerkte foto. We beperken ons daarbij alleen tot de verscherping instellingen.

Figuur 1 en 2 betreffen de onbewerkte foto en 3 en 4 de bewerkte.
Korte verklaring per foto:

  • Figuur 1 laat een foto zien die op geen enkele manier is aangepast voor verscherping. Alle waarden staan nog op de oorspronkelijke waarde zoals deze geïmporteerd is.
  • Figuur 2 geeft de analyse van EditCheck weer:
    • "02_Hoeveel" = 1 betekent dat deze foto niet voor "Hoeveel" is aangepast
    • "03_Straal" = 1 idem voor de functie "Straal".
    • "01_Alle Verscherpen" = 1 betekent dat deze foto met geen van de verscherpingsfuncties is aangepast. Dus én de "hoeveelheid" én "straal" én "details" én "masker" zijn allemaal niet aangepast. Zodra een van deze functies gebruikt zou zijn, komt een foto niet meer in deze verzameling.
      Anders gezegd de "01_ " verzamelingen bevatten alle foto's die voor een hele groep schuifjes niet zijn aangepast.
      Zodra een foto is aangepast met een van de schuifjes, dan valt deze niet meer in "Allemaal niet".
    • Enzovoorts..
  • Figuur 3 laat een foto zien die bewerkt is voor verscherping. Daarbij is echter "Straal" niet aangepast.
  • Figuur 4 geeft de analyse van EditCheck.
    • "01_Alle verscherpen" = 0: de foto is minimaal met 1 schuifje aangepast.
    • "02_Hoeveel" = 0. Er is geen foto waarvoor de "Hoeveel" nog op de originele waarde staat.
      Immers de foto is aangepast voor deze functie.
    • "03_Straal" = 1. Er is één foto waarvoor de Straal niet is aangepast.
    • Enzovoorts..

Wat nu als je tijdens het importeren een "Ontwikkel voorinstelling" gebruikt?

Geen probleem, de plug-in kan daarmee overweg. De plug-in bevat een instellingen bestand met daarin de standaard waarden voor de te controleren ontwikkelinstellingen.

Dit instellingen bestand kun je aanpassen aan de waarden van je Ontwikkel voorinstelling. Daarna controleert de plug-in de foto's tegen deze instellingen.

Opmerkingen en feedback


Laten ons weten wat je van de plug-in vindt. Geef ons je opmerkingen en feedback. Download de plug-in en probeer hem rustig uit. Er zit geen tijdslimiet op. Enkel de limiet dat maximaal vijf foto's per keer gecontroleerd kunnen worden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.840 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord