Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Lightroom: geavanceerdere zwart-wit bewerking

woensdag 15 oktober 2014, 21:06 door | 11.510x gelezen | 4 reacties

In deze video laat Piet Van den Eynde zien hoe je binnen Lightroom nog meer controle kunt krijgen over een zwart-wit bewerking. Daar waar de standaard zwart-wit bewerking niet verder kan, kun je uit je foto via deze methode toch nog meer halen bij een zwart-wit omzetting.


Deze video was eerder te zien op Photofacts Academy. Bekijk de video bij voorkeur full-screen, je kunt dan beter zien welke handelingen er uitgevoerd worden. Nog meer zien van Piet? Aanstaande maandag geeft hij een gratis webinar 'Schitterend Zwart-Wit met Tonality Pro'.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 16 oktober 2014 om 18:43

  Dank Elja en Piet, dit geeft veel meer vrijheid in de bewerking.

 2. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 11:35

  Dit kan natuurlijk ook in de rawconverter van PS of Bridge of zelfs met de PS Camera raw filter. Daar heb ik een preset gemaakt om de Saturation in één keer op -100 te zetten. Om nu al die schuifjes keer op keer zelf te verschuiven lijkt me snel gaan vervelen. Je kunt dit voor één foto doen, maar ook voor 50, opslaan en verder gaan met deze wijze van omzetting. Die presets zijn echt heel prettig, kan ze zo snel niet vinden in LR (O ja, die zitten weer aan de andere kant van het scherm), maar die zullen er vast in zitten. Bijna alles wat je in LR kunt bewerken is ook mogelijk in de Rawconverter en andersom. Alleen de bediening is anders (Vreemd eigenlijk van Adobe) en daarom zul je altijd wel liefhebbers van LR hebben en van PS. Ik behoor zeker tot de laatste.

  Waardevolle tip van Piet Van den Eynde.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 11:52

  @Leo; op het gebied van het bewerken van je foto lopen Camera Raw en Lightroom gelijk op qua functionaliteiten, inderdaad.

  Presets zitten uiteraard ook (zeer uitgebreid zelfs) in Lightroom. Als je dit vaker wilt toepassen is een preset inderdaad aan te bevelen.

 4. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 12:01

  Ja Elja en daarom verbaast het me ook keer op keer dat de bediening zo verschilt.

  Blijft natuurlijk off-topic, de wijze van omzetting is ijzersterk en dit is nu echt een tip waarmee je wezenlijk betere z/w foto kunt maken. Waar je dat dan ook wil doen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord