Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frédéric Paulussen

Hoe minder blogs lezen en YouTube video's kijken mijn fotografie verbeterde

dinsdag 29 september 2020, 16:32 door | 3.709x gelezen | 4 reacties

Je bent hier vandaag om te leren. Of het nu de nieuwe functies is van een gloednieuwe camera of gewoon enkele tips die je op je fotowandeling straks zal helpen. Je wilt iets leren dat je in de praktijk kan omzetten.

En dat is geweldig. Ik doe het zelf ook.

Maar recent heb ik dat aantal kanalen en blogs tot een minimum teruggebracht. Slechts een handjevol, waaronder Photofacts natuurlijk, bleef over.

Maar ik hoor je al vragen: Waarom wil je nu net minder over fotografie leren, Fred?

Dat wil ik helemaal niet. Ik wil net meer leren. Maar net zoals bij zoveel andere zaken, kwam die verdraaide 80-20 regel weer boven. 80% van alles wat ik over fotografie leerde kwam van 20% van de kanalen die ik volgde.

Die overige 80% van de kanalen en blogs waren ruis. En eigenlijk zelfs gewoon tijdsverspilling.

Op YouTube en Bloglovin krijg je een overzicht van alle nieuwe video's en artikelen. Natuurlijk bekijk je die niet allemaal, maar je lees wel steeds de titel en scrollt vervolgens verder. Bij te veel abonnementen loopt de tijd die je zo verspilt dus hoog op.

Product6April By Fredography Web 1



Maar natuurlijk blijf je al die fotografen wel volgen. Stel nu maar dat één van hen een levensveranderende tutorial online zet. FOMO (het woord is gezegd), weet je wel.

Ik kan je vertellen, zeer zelden komt er een levensveranderd stukje content online. Ik zeg niet nooit, ik kan zo 2 of 3 video's aanhalen die mij wel degelijk hebben geholpen in mijn fotografie(zaak).

Maar voor die 2 of 3 moest ik filteren door een berg andere content. En die tijd had ik kunnen gebruiken om de echt bruikbare content beter te lezen/bekijken en ook beter te implementeren.

Want daar draait het uiteindelijk om. Wat je leest ook implementeren. Je lees elke dag leuke tips, zeker hier op photofacts, maar pas je die ook effectief toe?

Want wat heeft het voor zin om te lezen over 5 fotografie technieken die je zou moeten kennen, als je er vervolgens geen enkele van test? Inderdaad, het heeft helemaal geen zin.

Product By Fredography


Hoe vind je nu de juiste kanalen om te blijven volgen?


Natuurlijk is de vraag nu, hoe pak je dat dan aan? Hoe kan je beslissen welke kanalen wel de moeite waard zijn en welke niet?

Ik ga het concreet even toepassen op YouTube. Omdat iedereen daar waarschijnlijk wel min of meer actief is en heel wat abonnementen heeft.

Maar hetzelfde principe kan je gerust toepassen op je favoriete RSS-feed of ander platform waar je blogs volgt. Ik pas het zelfs toe op mijn Instagram en Twitter.

Stap 1: open elk kanaal


Open elk kanaal dat je volgt. Ik deed het alfabetisch zodat ik het in verschillende keren kon doen en toch kon bijhouden waar ik de vorige keer was gebleven.

Stap 2: bekijk de datum


En daarmee bedoel ik vooral de datum van de laatste video. Is de publicatie al zo lang geleden dat volgen zelfs geen nut meer heeft? Unsubscribe!

Stap 3: Nog data!


Bekijk vervolgens ook de datum van het voorlaatste filmpje en die daarvoor. Publiceren ze wel consistent genoeg? Of het is eerder onregelmatig? Unsubscribe!

Stap 4: De laatste 5


Als je in de laatste 5 video's niet één video kan terugvinden die je zou willen bekijken (of hebt bekeken), unsubscribe!

Stap 5: Is het echt wel relevant?


Ik ben event en portretfotograaf, maar in mijn abonnementen zag je vooral landschap en travel. Niet echt relevant. Ik heb ook niet de ambitie meer landschap te doen.

Mijn excuus was steeds 'wie weet kan ik er iets uit halen dat ook op mijn niches van toepassing is'. Unsubscribe!

Stap 6: herhaal regelmatig


En nu om het jaar deze stappen nog eens doorlopen. Want je gaat gegarandeerd nieuwe kanalen vinden waarop je je wil aboneren. En die gaan er na een jaar weer uit.

Of degene die dit jaar net de selectie nog haalden, zijn dan niet meer relevant.

Conclusie


Als fotograaf is het belangrijk dat we de tijd weg van de camera en Lightroom zo veel mogelijk minimaliseren. En studie is natuurlijk essentieel, maar studie moet vooral een nut hebben. Studie om de studie zal niet veel opleveren.

Hopelijk kwam dit artikel niet te belerend over. Het is eigenlijk vooral een reminder aan mezelf. YouTube, blogs, Instagram, Twitter, boeken, nieuwsbrieven. Ze zijn allemaal super nuttig, maar ze zijn ook allemaal tijdsopslorpers. Het is aan ons om de tools die we krijgen ook juist in te zetten.

Ben jij ook zo'n info-junkie?
Hoe zorg jij dat het niet de spuigaten uitloopt?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Frédéric Paulussen

Over de auteur

Als bedrijfsfotograaf bij Fredography focust Frederic zich op portretten en reportages. Daarnaast heeft hij ook een passie voor workflows, social media, en smartphone fotografie.

4 reacties

  1. Nukkie
    Profiel Nukkie schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 11:12  | reageer

    Leuk artikel. Ik hou me ook vooral bezig met portretfotografie, straatfotografie en projecten. Onlangs het ik al mijn abo’s doorgelopen en alleen de abo’s waar ik regelmatig naar kijk behouden. Verder sla ik interessante filmpjes op in later bekijken zodat ik een bepaald abo toch weer snel kan terug vinden. Verder gewoon zoeken als je wat wilt weten en de krenten uit de pap bekijken. Regelmatig opschonen heeft inderdaad zin. Volgende keer jouw criteria er eens bij pakken.

  2. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 11:59  | reageer

    Dit artikel: Blogs volgen en YouTube kijken, doe ik toch al niet. Dus ik heb veel tijd aan dit artikel verloren!

  3. scoot-shooter
    Profiel scoot-shooter schreef op woensdag 7 oktober 2020 om 12:03  | reageer

    Helder en leuk artikel; Ik kan het helemaal met je eens zijn, uiteindelijk is experimenteren het beste leren, naar mijn idee

  4. remco v
    Profiel remco v schreef op woensdag 7 oktober 2020 om 13:18  | reageer

    Had 2 jaar geleden de verbluffende video kwaliteit van mijn 5DII ontdekt, en heb wel enorm veel geleerd via allerlei youtube kanalen, over het technische gebruik als filmcamera, als algemene film technieken en toepassingen. Uiteraard blijven een paar favorieten over, maar afhankelijk van je niveau op dat moment zijn alle tips welkom, zeker als je nog niet de kennis hebt dit te onderscheiden wat de beste tips zijn die je ook gaat gebruiken.

    Ben ik overigens wel erg benieuwd geworden wat voor jou die 2 a 3 levensveranderde video's geweest zijn, wellicht zal dat ook voor anderen een inspirerende levensles zou kunnen worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord