Elja Trum

Marketing voor Fotografen; een weblog bijhouden

woensdag 13 mei 2009, 23:58 door | 8.769x gelezen | 9 reacties

De fotografie wereld is een concurrerende markt; veel aanbieders die allemaal in dezelfde vijver vissen. Marketing is voor fotografen dan ook een belangrijk aspect van hun werk geworden. Zelfs de beste foto's verkopen zich niet vanzelf; mensen moeten je kennen voordat ze je zullen boeken als hun fotograaf. Eťn van de mogelijkheden hiervoor is het bijhouden van een weblog.

Fotoblog of weblog


Je kunt in principe kiezen voor twee varianten van een weblog; een fotoblog of meer een echt weblog. Op een fotoblog laat je regelmatig een nieuwe foto zien. Hoewel dit ook een mooie manier kan zijn om je foto's onder de aandacht te brengen vind ik een echt weblog een duidelijke meerwaarde hebben.

Op een weblog plaats je natuurlijk ook foto's, maar het gaat om de teksten die je erbij schrijft. Je kunt vertellen over je dagelijkse bezigheden als fotograaf. Welke klanten heb je; wat voor een foto's maak je, wat zijn je ervaringen van die betreffende fotosessie en dergelijke. Er valt een boel te vertellen.
Overigens kun je beide varianten natuurlijk ook prima combineren!

Kennismaking


Door te schrijven over je werk krijgen bezoekers gemakkelijk een goed beeld van je; ze leren je als het ware kennen. Je blog toont jouw ťn je werk. Daarbij zullen je klanten (voornamelijk als het particulieren zijn) waarschijnlijk vaak positief reageren op je artikel over hun fotosessie. Zo'n reactie werkt natuurlijk erg overtuigend voor potentiŽle klanten!

Vergeet natuurlijk niet om toestemming aan je klant te vragen om hun foto's online te publiceren. In de meeste gevallen zullen ze hier geen enkel probleem mee hebben; zeker niet als ze je hebben leren kennen via je weblog.

Bekendheid opbouwen


Door op een leuke wijze over je werk te schrijven kun je bekendheid opbouwen op internet. Andere fotografen zullen het waarschijnlijk interessant vinden om te lezen hun je werkt en geven vaak graag hun mening over hoe iets wellicht nog handiger kan. Je kunt zo in contact komen met collega's en eventueel samen dingen ondernemen.

Een mooi voorbeeld hiervan was bijvoorbeeld Squeeze the Lime (inmiddels offline) van Bert en Pieter. In BelgiŽ hebben ze inmiddels een groep van fotografen opgebouwd die samen foto's maken en elkaar helpen met opdrachten.

Zoekmachines


Het bijhouden van een weblog werkt daarbij nog erg positief voor zoekmachines ook. Google is altijd erg blij met websites die regelmatig aangevuld worden en veel teksten bevatten. Je hoeft er verder helemaal niet zoveel voor te doen om goed te kunnen scoren binnen de zoekmachines. Als je bijvoorbeeld huwelijksfotograaf bent en dus vaak schrijft over bruiloften zul je op de bijbehorende zoektermen goed gaan scoren. Je gebruikt immers vanzelf de juiste trefwoorden waar op gezocht wordt.

Ook zorgt een weblog dat de moeite is om te lezen voor extra links naar je weblog. Extra verwijzingen naar je weblog is een goede manier om hoger te eindigen in de zoekresultaten. Wees overigens niet bang om zelf ook naar anderen te verwijzen; zelfs dat werkt positief binnen Google.

Weblog voorbeelden


Op Photofacts is overigens een overzicht te vinden van ruim vijftig fotografen die zich bezig houden met bloggen. Daar zitten veel goede voorbeelden tussen, neem er een kijkje om inspiratie op te doen.

Een weblog starten


Het opstarten van je eigen weblog is erg eenvoudig. Dat kan gratis via bijvoorbeeld Wordpress, Blogger of TypePad. Je kunt ook een weblog op maat (laten) maken die je naadloos in je website op kunt nemen. Op internet is een overvloed aan informatie te vinden over bloggen.

Nog wel een belangrijk punt bij het opzetten van een weblog: zorg dat je regelmatig schrijft. Als je weblog al maanden niet meer bijgewerkt is zal het eerder tegen je werken dan voor je. Zorg er dus voor dat je regelmatige -bijvoorbeeld wekelijks- een stukje plaatst.

Verwacht niet dat je aan je blog rechtstreeks veel zult verdienen (via bijvoorbeeld advertenties). De inkomsten kun je vooral halen uit opdrachten die je dankzij je weblog binnen kunt halen.

Weblogs van fotografen

Lees ook:
Marketing voor fotografen; Specialisatie


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 14 mei 2009 om 12:13

  Het bloggen bevalt mij nog steeds en het is een goede manier om contacten te leggen met fotografen of potentiële klanten. Je ziet ook dat er veel mensen via zoekmachines op je blog komen en dat is natuurlijk alleen maar positief.

 2. Serge
  Profiel Serge schreef op donderdag 14 mei 2009 om 22:58

  Ik heb een tijdje geleden beslist dat ik op mijn blog technische artikels rond nieuwe versies van Lightroom of nieuwe camera's of een herinstallatie van mijn pc niet meer aan bod laat komen. Een potentiële klant die mijn website bezoekt, komt direct op mijn blog terecht en zo iemand heeft aan dergelijke artikels geen boodschap. Ik ga in de toekomst meer foto's tonen en af en toe nog eens wat achtergrondinfo zoals een review over een fototas of een interessant fotoboek of tentoonstelling.

 3. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op donderdag 14 mei 2009 om 23:15

  Mee eens Serge, een klant heeft geen interesse in technische artikels, de voordelen van zus en zo'n lens of de laadcycli van een lithium-ion-accu......

  Foto's daar gaat het om!

  met Exif doe je beginnende fotografen een plezier

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 mei 2009 om 23:48

  Een technisch verhaal is inderdaad niet interessant voor potentiële klanten. Toch zou ik het niet bij alleen foto's houden; je kunt altijd wat schrijven over de dag/fotosessie. Meer achtergrond informatie over een bepaalde situatie die je vast gelegd hebt bijvoorbeeld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.738 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.738 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.