Persfoto's; Gratis en vaak nog goed ook
dinsdag 29 december 2009, 23:33 door Ed Coenen | 8.830x gelezen | 9 reactiesKranten, tijdschriften en blogs gebruiken niet alleen werk van ingehuurde of eigen fotografen. De een meer, de ander minder, maar bijna ieder medium maakt gebruik van gratis aangeboden werk. Soms bedroevend slecht, maar vaak van heel goede kwaliteit. Te vinden in de 'digitale perskamer' op de websites van bedrijven en instellingen.
Dit keer geen eigen materiaal, maar werk dat ik als studiemateriaal verzamel uit belangstelling voor de samenstelling persmappen voor perscontacten, public relations en public affairs. Ik zie het als lesstof voor fotografen. Je kunt het zien als concurrentie, je kunt er misschien een markt in ontdekken, of inspiratie opdoen. Het lijkt mij in ieder geval er als fotograaf kennis van te nemen.
Het gaat in alle gevallen om materiaal dat onder bepaalde voorwaarden kosteloos door media-vertegenwoordigers kan worden gebruikt. Ik constateer dat het meestal om professioneel gemaakt werk gaat, waarvan de gebruiker ervan mag uitgaan dat de rechten van de fotograaf zijn afgekocht, als ze al niet zijn gemaakt door een interne fotodienst.
Perspresentatie
De beelden worden meestal uitgegeven bij de perspresentatie van een nieuw product. Na de de presentatie van een nieuwe camera van Canon, Nikon en Sony, de nieuwe tv van Philips of LG, of van de nieuwe versie van een BMW of Volvo personenauto zie je dan ook in alle media dezelfde foto's terugkomen. Sommige media gebruiken uitsluitend deze kosteloos te gebruiken foto's (zeker bij het geven van het eerste nieuws), maar naderhand zullen de meeste redacteuren, bloggers of verslaggevers eigen materiaal gebruiken.
Ik toon hier wat recent werk uit andere hoeken van de economie dan fotografie. De volgende twee beelden zijn afkomstig uit de perskamers op de websites van Philips en BMW. Ik heb geen verhalen gelezen over de auto, maar ik neem aan dat deze foto als een nieuwsfoto wordt wordt gebruikt en naderhand als aanvulling kan dienen op eigen fotografie.
Persdossier
Dergelijke foto's voor de pers zijn zelden alleen gemaakt voor verspreiding onder bloggers en journalisten. Veel vaker zijn ze gemaakt voor reclame-uitingen van de fabriek, importeurs en verkopende partijen. Dat geldt mogelijk wat minder voor de uitgebreide persdossiers van teksten en beeldmateriaal (vaak foto en video) die sommige bedrijven uitgeven.
Dat ook dan goed materiaal wordt verstrekt laat ik zien aan de hand van materiaal uit de digitale perskamer van Siemens. Onderstaande foto van Warschau maakt deel uit van een dossier voor de pers in het kader van milieu en 'Kopenhagen' en gaat in op verschillende Siemens-initiatieven.
Open sources
Opmerkelijk vind ik de Amerikaanse overheid, die 'open sources' als beleid heeft. Daar geldt dat wat door iedereen is betaald, ook voor algemeen nut moet worden aangewend. Ik heb geen uitputtende studie verricht naar welke diensten daar wel of niet aan mee doen, maar ik zag onder meer dat ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse douane voor algemeen gebruik fotomateriaal op de websites beschikbaar stellen. Je kunt er als student, blogger, redacteur of schrijver van een 'stukkie' gebruik van maken. De volgende foto van de eerste maanwandeling, veertig jaar geleden, is te vinden in de openbare beeldbank van NASA.
In Europa is het aantal bedrijven en instellingen met een digitale beeldbank wisselend. Duitse bedrijven doen op dat gebied meer dan Nederlandse. De Nederlandse overheid heeft wel een Nationale Beeldbank, maar die is niet openbaar. Toegankelijk is de beeldbank van de Europese Commissie, waarvan je na aanmelding gebruik mag maken.
Bager
Meestal slechter van kwaliteit zijn de foto's die worden verstuurd na overhandigingen. Wagenparkbeheerder A ontvangt de eerste of honderdste zus of zo auto; loonwerker B ontvangt de eerste graafmachine van merk X; een serie nieuwe laptops aan ICT-bedrijf Q. Het is meestal het werk van iemand die toch aanwezig is en met een point-and-shoot een plaatje maakt. Daar komt zelden een professionele fotograaf aan te pas. Geen nood, want de media doen er niet veel meer dan het als klein plaatje meenemen bij een klein bericht.
Ook bedrijven die meestal aandacht besteden aan hun fotografie maken zich er dan vaak met een jantje-van-leiden af. Daarvan een recent voorbeeld. Hier lijkt het misschien nog wat, maar het origineel (gedownload: 300 dpi, 3191x2126 pixels) toont deze foto op mijn monitor geen enkel onderdeel scherp. Jammer, potentieel is het een foto die bij een verhaal in een tijdschrift zou passen. Maar misschien is dat al lang de bedoeling niet meer van dit soort foto's uit de digitale perskamer.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.
9 reacties
-
Riny schreef op woensdag 30 december 2009 om 04:27 | reageer
Misschien is de kwaliteit slecht doordat je iets fout hebt gedaan met Dpi. Uit het feit dat je bij de foto schrijft "300 dpi", maak ik op dat je niet goed weet wat dpi eigenlijk is, en dat je er (daardoor) verkeerd mee omgaat en de foto verknoeit, zoals zo vaak gebeurt.
Zie: DPI Photo -
G.J. schreef op woensdag 30 december 2009 om 08:50 | reageer
Jammer dat je de links van die open source sites er niet bij zet :-(
-
dennis van den eijnden schreef op woensdag 30 december 2009 om 10:27 | reageer
je begint interessant, maar ik mis een beetje de clou van het verhaal. Wat zijn nu je conclusies en wat kunnen wij als fotografen hiermee (is het nou lesstof? concurrentie, etc.?) Wellicht dat je dit nog kan uitwerken in een vervolg-artikel.
-
EdC schreef op woensdag 30 december 2009 om 12:05 | reageer
@Riny, ik beoordeel deze foto's op bruikbaarheid in tijdschriften. De foto van de vrachtauto in de sneeuw is afgeleverd met een afmeting van ongeveer 18x27cm bij 300 pixels/inch (=wat voor tijdschriften van belang is). De foto met de foto van de vrachtwagen in de sneeuw heb ik niets gedaan, dus ook niet verknoeid. Hij is zo gedwownload, dus voor beoordeling niet bewerkt en dus ook niet verknoeid.
@G.J. Geïnteresseerden moeten in hun interessegebied zelf op zoek gaan. Tik een groot bedrijf in, of instelling en kijk onder press, presse of imagebank of mulimedia (soms ook films). Vindt je zeehavens interessant, begin dan je zoekwerk met 'port of'; voor energievraagstukken moet je eens kijken bij oliemaatschappijnen, energiebedrijven of producenten van machines; vindt je ruimtevaart mooi kijk dan op nasa.gov rond, bezoek personenautosites als je dat leuker of interessanter vindt.
@Dennis. Ik ga er vast nog eens over schrijven, maar dan vanuit de optiek van beeldgebruikers. Ik wijs fotografen nu op het bestaan van deze mogelijkheid voor media om voor hen belangrijke beelden te verwerven. Ik ga ondernemers in de fotografie niet vertellen wat zij hiermee moeten doen, dat is aan hen. Voor de één is het concurrentie, voor de ander is het een uitdaging om in barre tijden de scoop te verbreden.
Op mijn eerder beschreven reis naar Limburg ontmoette ik een externe collega-fotograaf die door het bedrijf in kwestie was ingeschakeld om nieuwsfoto's voor lokale media en vakbladen te maken, maar dat kom ik niet vaak tegen. Meestal krijgt iemand een point-and-shoot in handen gedrukt en maakt een bewogen plaatje. -
Riny schreef op donderdag 31 december 2009 om 01:42 | reageer
O.k. Ed, de foto is dus op papier afgeleverd? Die conclusie trek ik uit het feit dat je de fysieke maten noemt (in cm). Daarna heb je de foto op je site gezet. Je hebt em dus gescand en opgeslagen en daarna op je website gezet. Dat zijn allemaal bewerkingen waarmee je met dpi te maken hebt, en fouten kunt maken als je niet goed weet wat dpi betekent en er mee om moet gaan.
Kan ook zijn dat je bedoelt dat je de foto digitaal hebt ontvangen. Maar dan zijn er geen fysieke maten (hoewel je die wel ziet staan in Photoshop, maar het zijn onzingetallen dan). En er is dan ook geen sprake van dpi, wederom je ziet dat wel staan, maar het is een onzingetal op dat moment.
Een digitale foto heeft alleen maar pixels! Geen fysieke afmeting en geen dpi! Vandaar dat ik ook viel over die 300 dpi die je er bij hebt staan. Een onzingetal, het gaat alleen om de pixels. En die pixels die je bij de foto hebt staan kloppen ook niet. Het aantal pixels dat er bij staat is veel lager, anders zou de foto niet eens op het scherm passen (een scherm heeft plm. 1000 - 2000 px in de breedte).
Uitleg: Misverstanden over dpi - www.dpiphoto.eu/dpi2.htm -
Riny schreef op donderdag 31 december 2009 om 01:44 | reageer
Even gekeken: de foto is 600 x 400 pixels.
-
tonv schreef op donderdag 31 december 2009 om 07:19 | reageer
Behoorlijk wat ophef over die stoere Mercedes in de sneeuw. Het plaatje an sich is helemaal niet verkeerd, jammer van de kwalitatieve tekortkomingen. Maar de discussie over 'onzingetallen' laat ik even voor wat het is.
Zelf heb ik geen enkele ervaring met digitale perskamers maar het is me duidelijk dat toonaangevende brands er werk van maken. De verspreiding van goed beeldmateriaal in de media kan natuurlijk substantieel bijdragen aan de verkoopcijfers. Obama's beleid om foto's die met belastinggeld zijn betaald vrij te geven vind ik meer tot de verbeelding spreken dan de Nederlandse aanpak. Ze hebben het in Den Haag waarschijnlijk drukker met het openbaar maken van Zwitserse zwartgeldrekeningen dan met hun eigen beeldarchief. Maar ja, daar hark je natuurlijk meer geld mee dan met fotootjes weggeven... -
EdC schreef op donderdag 31 december 2009 om 10:00 | reageer
Riny, Met mijn software kun je de afmetingen in centimeters lezen en in pixels. Zoals beschreven is dit een gedownloade foto. Je kunt het onzin vinden, maar zoals je 72 pixels per inch hanteert voor internet, zo gebruik je 300 pixels per inch voor drukwerk als norm en zo werd het aangeleverd (ook dat kan digitaal).
Het aantal pixels dat ik hier heb genoemd, heb ik afgelezen van het origineel gedownloade beeld, volgens het format voor Photofacts, waar geen enkele foto breder is dan 600 pixels. Vooruit, dat is dan de bewerking die alle foto's op deze website ondergaan. Bedankt dat er nog eens op wijst. Maar het neemt niet weg dat de foto niet scherp is aangeleverd en de andere foto's die hier getoond zijn wel. -
Riny schreef op maandag 4 januari 2010 om 00:48 | reageer
Precies Ed, dat is de clou nu juist. En daarom heb ik mijn website nu juist geschreven, en daarom heeft het artikel de titel Misverstanden over DPI.
En daarom staat dit artikel al een paar jaar onveranderd bovenaan in Google. En daarom verwijst bijv. Canon linea recta naar deze website als mensen een vraag stellen over DPI (want zelf geven ze er geen info over, waardoor veel mensen met de handen in het haar zitten).
En daarom wordt er door de moderators van bijv. het forum van Zoom, Belgiumdigital, enz. voortdurend verwezen naar deze website, tot ze er soms hartstikke flauw van zijn dat er altijd weer mensen zijn die hardnekkig denken dat ze het beter weten.
Want wat je daar zegt en ziet is het volgende: Als je de foto op die maat zou willen afdrukken, dan krijgt deze de dpi die je daar ziet staan. Of omgekeerd. Want, beste Ed, een digitaal bestand heeft geen afmeting, hoe zou je dat op kunnen slaan op je computer een foto van zeg 30 bij 40 cm? Of duizenden foto's van die afmeting? Een digitaal bestand heeft geen afmeting. Dat is nu juist het kenmerk van een digitaal bestand. Geen cm (of inch) dus ook geen pixels/inch. Een digitaal bestand heeft alleen Pixels. Pas als deze wordt afgedrukt heeft deze inches (of cm) en dan pas is er sprake van pixels/inch (= dpi, eigenlijk ppi).
Zou het artikel toch eens doorlezen als ik je was, daar heb je alleen maar baat bij. Zo niet, ook best hoor. Zelf weten.
Uitgebreide uitleg over het ppi/dpi misverstand, het 72 dpi misverstand, het 300 dpi misverstand en meer. (De afdruk moet 300 dpi worden, maar de opgeslagen digitale foto heeft alleen maar pixels).
Groetjes, succes met je foto's. Riny
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Bedrijfsfotografie; een bijzondere privéles
door Liesbeth van Asselt
-
Bedrijfsfotografie, hoe pak je dat aan?
door Liesbeth van Asselt
-
Fotografen op zoek naar harbourlights
door Ed Coenen
-
Reportage: heftrucks kijken
door Ed Coenen
-
Op reportage naar het trafo-konvooi
door Ed Coenen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.