Ed Coenen

Op reportage naar het trafo-konvooi

donderdag 10 september 2009, 19:29 door | 6.613x gelezen | 13 reacties

Bericht in een lokale krant: 'Van 4 tot en met 13 september vindt een uitzonderlijk transport plaats van drie loodzware transformatoren van landelijk netbeheerder Tennet. Vanaf Hazerswoude-Rijndijk worden de transformatoren over de weg vervoerd naar Bleiswijk.' Dat leek me een mooi onderwerp voor een fotoreportage.

Een blik op het kaartje in de krant maakte duidelijk dat een fiets hier handig zou zijn: de wegen worden lange tijd afgesloten. En het is naar Hazerswoude 'maar' een uurtje fietsen (voor mij, dan) en van huis uit fiets ik dan het konvooi tegemoet.

N11


De globale tijdtabel vooraf uitvoerig bestudeerd. De route ken ik, maar niet alle zijpaden. Google Maps erbij, streek-fietskaart erbij. Waar zou ik kunnen komen als ook het fietspad langs de route (volgens de planning van Tennet) zou worden afgesloten? Kerkpaden en fietspaden zijn daar volop, maar je moet ze wel even weten.

Het begin moest ik laten schieten. De transformatoren met een gewicht van 330 ton elk waren in Nijmegen op pontons gereden en werden in Hazerswoude-Rijndijk weer aan land gezet. Het programma gaf niet aan wanneer dat zou gebeuren, zodat zaterdag de boodschappen vr gingen.
Volgens de beschrijving bleef het konvooi de hele zaterdag in dat dorp. Pas na de laatste trein kon op de spoorovergang de stroom van de bovenleiding af.

Die zaterdag gebruikte ik om in het dorp foto's te maken, maar ook om de weg te verkennen en stekken te waar je veilig kunt staan en waar het licht uit de goede hoek hebt. En om alvast te kijken waar de drie trafo's te zien waren zonder in de weg staande bossages of heel veel paaltjes en palen.

overweg


Het moest een fotoreportage worden, bedacht ik, voor een eventueel verhaal over de energievoorziening, of over de aanpak van zo'n project. Dat betekent dat er meer gefotografeerd moest worden dan alleen een imposante veelasser van Mammoet met een trafo erop. Aan het eind van de zaterdagmiddag scheen de zon en was het relaxed fotograferen in het dorp. Maar ik kreeg de drie trafo's niet op een rij.

Daarvoor moest ik de kolonne op de provinciale weg zien te vangen. Een probleem: volgens een bord zou de 'ernstige verkeershinder' van het verkeer tot zondag 7.00 uur duren. Om nog iets te zien, moest ik er dus vroeg bij zijn. Haha, ik stond voor zes uur bij de eerste rotonde. Drie verkeersregelaars bij de hekken. Voor het eerst in mijn leven werd mij bij het naderen van een rotonde 'goede morgen' gewenst. 'Het wordt wel een uur of elf, volgens ons programma'. Ik mocht wel verder fietsen. 'Ze rijden nog niet'.

Even over zessen kwam ik via een kleine omweg bij de overweg. Daar stond meer vroege vogels. Een praatje ligt voor de hand als er verder nog weinig anders is te zien dan een paar grote transformatoren ver weg in het donker. Was wel een 'fotomoment'. Voordat het konvooi vertrok was ik weer weg, om te voorkomen dat ik wel erg ver moest omfietsen om de voertuigen aan de andere kant van het spoor en een snelweg op te vangen.

Het verkeer op de snelweg werd een kwartier stilgelegd om de kolonne onder het viaduct langs over te laten steken. Aan de andere kant kwam weer een mooi fotomoment: het ochtendlicht (helaas geen zon, maar een hele lichte regen) uit de goede richting, de wagens met lading mooi vol in beeld. De foto hierboven is het resultaat.

Daarna de kolonne een paar keer voorbij laten gaan en weer ingehaald. Net op tijd door Hazerswoude-Dorp om daar een totale afsluiting voor te zijn. Iets zuidelijker nog een dwarspad gevonden om de stoet met goed licht in beeld te brengen. Dat leverde onder meer de laatste foto op.

omschrijving


omschrijving


omschrijvingZondagochtend heel vroeg steken de wagens met hun lading de A12 en de spoorbaan Gouda-Den Haag over. Die oversteekplaats is moeilijk te bereiken, heb ik al gezien.

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

13 reacties

 1. Ivo
  Profiel Ivo schreef op donderdag 10 september 2009 om 20:05

  Mooie foto's, vermoeiende dag lijkt me zo. Fietsen, fotograferen, weer fietsen....welke lenzen heb je gebruikt ?
  Groet Ivo.

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 10 september 2009 om 20:13

  Mooie reportage ben benieuwd of je zondag nog meer foto's kan maken en een vervolg kan schrijven op dit Artikel.

  Het lijkt me inderdaad zoals @Ivo al zegt een zeer vermoeiende dag!

 3. David
  Profiel David schreef op donderdag 10 september 2009 om 20:57

  Leuk! Ik heb vandaag foto's en een video gemaakt bij het opblazen van een toren in Groningen: http://disco.blogspot.com/

 4. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 10 september 2009 om 21:31

  Leuk! Ik heb in de zestiger en zeventiger jaren als persfotograaf al eens foto's gemaakt van die transporten, die beginnen bij Smit Transformatoren in Nijmegen. Ik denk dat die wel geïnteresseerd zijn in een leuke rapportage! (Smit Nymegen, Groenestraat 336, 6531 JC Nijmegen, tel. 024 - 3568911.)
  Enne... ben ik nou zo lui of jij zo actief? 6.00 uur op zondagmorgen! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord