Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Op reportage naar het trafo-konvooi

donderdag 10 september 2009, 19:29 door | 7.715x gelezen | 13 reacties

Bericht in een lokale krant: 'Van 4 tot en met 13 september vindt een uitzonderlijk transport plaats van drie loodzware transformatoren van landelijk netbeheerder Tennet. Vanaf Hazerswoude-Rijndijk worden de transformatoren over de weg vervoerd naar Bleiswijk.' Dat leek me een mooi onderwerp voor een fotoreportage.

Een blik op het kaartje in de krant maakte duidelijk dat een fiets hier handig zou zijn: de wegen worden lange tijd afgesloten. En het is naar Hazerswoude 'maar' een uurtje fietsen (voor mij, dan) en van huis uit fiets ik dan het konvooi tegemoet.

N11


De globale tijdtabel vooraf uitvoerig bestudeerd. De route ken ik, maar niet alle zijpaden. Google Maps erbij, streek-fietskaart erbij. Waar zou ik kunnen komen als ook het fietspad langs de route (volgens de planning van Tennet) zou worden afgesloten? Kerkpaden en fietspaden zijn daar volop, maar je moet ze wel even weten.

Het begin moest ik laten schieten. De transformatoren met een gewicht van 330 ton elk waren in Nijmegen op pontons gereden en werden in Hazerswoude-Rijndijk weer aan land gezet. Het programma gaf niet aan wanneer dat zou gebeuren, zodat zaterdag de boodschappen vr gingen.
Volgens de beschrijving bleef het konvooi de hele zaterdag in dat dorp. Pas na de laatste trein kon op de spoorovergang de stroom van de bovenleiding af.

Die zaterdag gebruikte ik om in het dorp foto's te maken, maar ook om de weg te verkennen en stekken te waar je veilig kunt staan en waar het licht uit de goede hoek hebt. En om alvast te kijken waar de drie trafo's te zien waren zonder in de weg staande bossages of heel veel paaltjes en palen.

overweg


Het moest een fotoreportage worden, bedacht ik, voor een eventueel verhaal over de energievoorziening, of over de aanpak van zo'n project. Dat betekent dat er meer gefotografeerd moest worden dan alleen een imposante veelasser van Mammoet met een trafo erop. Aan het eind van de zaterdagmiddag scheen de zon en was het relaxed fotograferen in het dorp. Maar ik kreeg de drie trafo's niet op een rij.

Daarvoor moest ik de kolonne op de provinciale weg zien te vangen. Een probleem: volgens een bord zou de 'ernstige verkeershinder' van het verkeer tot zondag 7.00 uur duren. Om nog iets te zien, moest ik er dus vroeg bij zijn. Haha, ik stond voor zes uur bij de eerste rotonde. Drie verkeersregelaars bij de hekken. Voor het eerst in mijn leven werd mij bij het naderen van een rotonde 'goede morgen' gewenst. 'Het wordt wel een uur of elf, volgens ons programma'. Ik mocht wel verder fietsen. 'Ze rijden nog niet'.

Even over zessen kwam ik via een kleine omweg bij de overweg. Daar stond meer vroege vogels. Een praatje ligt voor de hand als er verder nog weinig anders is te zien dan een paar grote transformatoren ver weg in het donker. Was wel een 'fotomoment'. Voordat het konvooi vertrok was ik weer weg, om te voorkomen dat ik wel erg ver moest omfietsen om de voertuigen aan de andere kant van het spoor en een snelweg op te vangen.

Het verkeer op de snelweg werd een kwartier stilgelegd om de kolonne onder het viaduct langs over te laten steken. Aan de andere kant kwam weer een mooi fotomoment: het ochtendlicht (helaas geen zon, maar een hele lichte regen) uit de goede richting, de wagens met lading mooi vol in beeld. De foto hierboven is het resultaat.

Daarna de kolonne een paar keer voorbij laten gaan en weer ingehaald. Net op tijd door Hazerswoude-Dorp om daar een totale afsluiting voor te zijn. Iets zuidelijker nog een dwarspad gevonden om de stoet met goed licht in beeld te brengen. Dat leverde onder meer de laatste foto op.

omschrijving


omschrijving


omschrijvingZondagochtend heel vroeg steken de wagens met hun lading de A12 en de spoorbaan Gouda-Den Haag over. Die oversteekplaats is moeilijk te bereiken, heb ik al gezien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

13 reacties

 1. Ivo
  Profiel Ivo schreef op donderdag 10 september 2009 om 20:05  | reageer

  Mooie foto's, vermoeiende dag lijkt me zo. Fietsen, fotograferen, weer fietsen....welke lenzen heb je gebruikt ?
  Groet Ivo.

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 10 september 2009 om 20:13  | reageer

  Mooie reportage ben benieuwd of je zondag nog meer foto's kan maken en een vervolg kan schrijven op dit Artikel.

  Het lijkt me inderdaad zoals @Ivo al zegt een zeer vermoeiende dag!

 3. David
  Profiel David schreef op donderdag 10 september 2009 om 20:57  | reageer

  Leuk! Ik heb vandaag foto's en een video gemaakt bij het opblazen van een toren in Groningen: http://disco.blogspot.com/

 4. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 10 september 2009 om 21:31  | reageer

  Leuk! Ik heb in de zestiger en zeventiger jaren als persfotograaf al eens foto's gemaakt van die transporten, die beginnen bij Smit Transformatoren in Nijmegen. Ik denk dat die wel geïnteresseerd zijn in een leuke rapportage! (Smit Nymegen, Groenestraat 336, 6531 JC Nijmegen, tel. 024 - 3568911.)
  Enne... ben ik nou zo lui of jij zo actief? 6.00 uur op zondagmorgen! vrolijk

 5. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op donderdag 10 september 2009 om 21:33  | reageer

  Vooral de laatste foto geeft een mooie indruk hoe groot&hoog&breed zo'n transport is. Grappig detail is dat door de flink lange oplegger, het nu lijkt of je een enorme telelens hebt gebruikt (perspectief).

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 10 september 2009 om 22:33  | reageer

  Mijn standaard-bagage: carbonstatief, 5D mkII, 100mm en 16-35mm objectieven. En een geel veiligheidshesje voor de zichtbaarheid.

  Dinsdagavond was het transport aan het rollen tussen 22.00 en 0.30 uur, maar iets dichterbij huis. Ooit moesten fotografen het zonder AF doen en die ervaring kwam van pas: de Canon had het bij gebrek aan contrast in de nacht knap lastig.

  @Jac Trum. Ik heb begrepen dat transfomator-transporten tussen Smit en het kanaal niet uitzonderlijk zijn. vrolijk
  Ik heb contacten gelegd met Tennet, Smit en Mammoet, maar daar was iedereen deze week erg druk met dit transport. Dat komt volgende week wel goed.

  @Kees. Zo'n voertuig wordt samengesteld uit een aantal modulen met wielen en een module met een motorblok. Eigenlijk zie je hier niet één voertuig, maar twee lijnen van elk 28 assen, elk met een eigen motorblok. De chauffeur loopt er met een afstandbediening achter.

  @TommyMan. Of ik zondag de laatste etappe ga verslaan, daar moet ik nog een nachtje over slapen. Ik ga wel een terreinverkenning uitvoeren.

 7. Lucien
  Profiel Lucien schreef op donderdag 10 september 2009 om 23:29  | reageer

  Ah de titel is aangepast. Ik dacht eerst bij 'travo' konvooi aan travestieten.

  Maar goed.
  Ik ben nog op zoek naar een nieuw statief. Welk merk heb je gebruikt?
  Heb zelf een manfrotto 190Xprob + 804rc2 kop gehad, maar verkocht omdat ik het te zwaar vond.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 10 september 2009 om 23:42  | reageer

  @Lucien. Van datzelfde merk: CarbonOne 440 met 460Mg kop. Dat is al jaren mijn portable statief.

 9. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 11 september 2009 om 06:48  | reageer

  Bedankt. Best wel duur +300 euro voor een set met kop, maar dat moet je over hebben voor kwaliteit. Hopelijk gaat het jarenlang mee.


 10. Mike
  Mike schreef op vrijdag 11 september 2009 om 11:42  | reageer

  @Lucien. Een ander alternatief is een statief van Basalt, een stukkie goedkoper dan carbon, maar wel met dezelfde eigenschappen. Ik ben zelf heel erg blij met mijn Gitzo GT1930

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 12 september 2009 om 01:48  | reageer

  Het is een leuke reportage geworden met mooie foto's. De eerste en laatste zijn mijn favorieten. Wanneer ik jouw verhaal lees wordt het me duidelijk hoe lastig het is om zulke zware jongens mooi in beeld te krijgen. Vroeg uit de veren en veel fietsen dus! En terwijl ze in Den Haag debatteren over zwaarlijvigheid heb jij de remedie gevonden: Heel Nederland moet gewoon weer terug op de tweewieler!

 12. Dick
  Dick schreef op zaterdag 12 september 2009 om 13:17  | reageer

  Zowel te noorden van de A12 als ten zuiden van de spoorlijn liggen fietspaden. Ik weet niet hoe streng er wordt afgesloten maar aan beide kanten van de oversteek is er dus best kans om er tamelijk dicht bij te komen.

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 12 september 2009 om 15:06  | reageer

  'Terreinverkenning': Het fietspad aan de zuidkant is afgesloten voor doorgaand verkeer. Je kunt wel vanuit Zoetermeer en Bleiswijk bij het werk komen. Het fietspad aan de noordkant is open en biedt goed zicht op de 'parkeerplaats'.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord