Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Casper Heij

Specialiseren als fotograaf: noodzaak of niet?

vrijdag 14 januari 2011, 20:19 door | 9.015x gelezen | 16 reacties

Net zoals duizenden anderen in Nederland heb ik besloten dat ik mijn geld wil verdienen met fotografie. Net als alle anderen kom ik voor talloze keuzes te staan en van iedereen die je spreekt krijg je goedbedoelde maar soms tegenstrijdige adviezen.

Welke apparatuur schaf ik aan met mijn beperkte budget? Welke tarieven hanteer ik? Met welke fotografen wil ik samenwerken? Waar ga ik mijn klanten zoeken? Maar de lastigste keuze vond ik: 'Moet ik mij specialiseren, en zo ja: waarin?'

Tijdens mijn opleiding aan de Fotovakschool heb ik buiten het reguliere lesprogramma geprobeerd wat workshops en lezingen van ervaren fotografen en andere vaklieden bij te wonen. Tijdens één van die lezingen werd mij verteld dat ik een specialisatie moest kiezen. Mensen zouden op zoek zijn naar een fotograaf voor een specifiek doel, met een specifieke stijl.

Bruidsfotograaf? Nee! Gothic bruidsfotograaf of zwart-wit bruidsfotograaf is veel beter! Op een bepaalde manier klinkt dat logisch maar bij mij begon de schoen meteen te wringen: wil ik mij wel specialiseren? Waarom moet ik me toeleggen op één specifieke tak van sport terwijl ik behoorlijk brede interesses heb?

omschrijving

Vanaf dag één dat ik bezig ben met een camera heb ik diverse interesses gehad. Van kinds af aan ben ik gek van auto's, dus logischerwijs begon ik die te fotograferen. Maar auto's zijn ook maar blik en ik ben graag onder de mensen. Specialiseren op alléén auto's was mij te beperkt, dus ging ik ook mensen fotograferen. Eerst op feestjes, daarna in mijn studio.

Sinds een tijdje fotografeer ik ook bruiloften en experimenteer ik wel eens met een model en een visagiste in mijn studio. Al die disciplines zijn machtig interessant, ik zou eigenlijk niet graag kiezen. De redenering van degene die de lezing gaf was dat ik dat wel moet doen. Dat degene die zich durft te specialiseren waarschijnlijk meer klanten binnenhaalt.

omschrijving

Dat betekent niet dat je dan ook alléén maar dat ene soort foto's dat bij je specialisatie hoort hoeft te maken, de klanten die eenmaal tevreden zijn over de eerste foto's zouden je ook wel benaderen voor andere opdrachten. Maar is dat wel zo? Als mijn automotive klanten op mijn website geen voorbeelden kunnen vinden van mijn bruidsreportages, zouden ze me daar dan voor inhuren? Ik denk dat het ik antwoord wel weet.

Niet specialiseren


Een tijdje terug heb ik de keus gemaakt mij niet te specialiseren. Ik fotografeer alles waar ik enthousiast van word omdat ik bang ben dat ik me ga vervelen als ik elke dag foto's moet maken van auto's.

Hetzelfde geldt voor het maken van bruidsreportages en portretten. De afwisseling zorgt ervoor dat elke opdracht weer anders is en ik elke keer gedwongen ben om goed na te denken over hoe ik deze opdracht invulling ga geven.

Voor mij werkt de afwisseling van meerdere disciplines, voor jou werkt misschien de specialisatie. En dat is nu juist het mooie: een fotograaf heeft een vrij beroep. Maak je eigen keuzes en haal het meeste uit elke opdracht.

Of je vanaf nu uitsluitend portretten maakt in zwart wit op diafragma f/2.8, of dat je de ene dag bij -5 in de sneeuw op de grond ligt om een auto te fotograferen en de volgende dag in je studio een fashionshoot doet: doe vooral waar je je goed bij voelt en waar je het meeste plezier uithaalt. Dat plezier straal je uit in je portfolio en bij je klanten en juist dát zorgt ervoor dat men jou wil inhuren!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Casper Heij

Over de auteur

Als freelance fotograaf werkt Casper vooral op locatie maar ook regelmatig in zijn studio. Zijn specialisme is automotive fotografie.

16 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 20:24

  Ik denk dat je jezelf later nog wel iets zult gaan specialiseren. Als je een paar jaar bezig bent ontwikkel je volgens mij meestal wel een bepaalde voorkeur en stijl.

  Sowieso vind ik het niet gek als je jezelf wel positioneert als een bepaald soort fotograaf. Als iemand op zoek is naar een bruidsfotograaf en hij komt op je site vooral veel productfoto's tegen dan is de kans groot dat ie verder kijkt. Dat is natuurlijk ook op te lossen met meerdere verschillende websites..

 2. Laura
  Laura schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 20:30

  Toch jammer dat er dan bij 'over de auteur' staat: "Zijn specialisme is" nahnah

 3. Arjan
  Arjan schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 20:34

  He Casper!

  Inderdaad lastige keuze, en we hebben ook op de FVS deze discussie gehad. In eerste instantie doen wat je leuk vind, is volgens mij een goed princiepe. Ik denk dat ik mij zelf ook ga vervelen met continue bruiden te fotograferen. Maar een tip doe ook eens dingen die je niet leuk lijken! Witte achtergronden was niet zo mijn ding, nu noem ik het White Seamless van Zack. Ik ben al bezig geweest om mijn zolder om te bouwen!
  De markt is volgens mij redelijk verzadigd op het gebied van particuliere fotografie, en ik weet zeker dat je met je enthousiastme en je persoonlijkheid ook ver komt. Geef mensen het WOW gevoel, laat het beleven.

 4. Michiel
  Michiel schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 20:39

  Als je je niet specialiseert zal je ook niet exceleren. Een fotograaf die zowel bruiloften als architectuur doet komt niet geloofwaardig over en kan nooit de beste in een van die twee richtingen zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.404 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord