Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de finale en opening tentoonstelling

donderdag 22 december 2022, 15:51 door | 3.132x gelezen | 3 reacties

Gisterenavond was de finale van Het Perfecte Plaatje. Zelf heb ik deze aflevering niet thuis op bank bekeken, maar in Museum Hilversum waar direct ook de opening van de tentoonstelling van Het Perfecte Plaatje was.


De twee finalisten, Linda en Geraldine, kregen in de finale drie opdrachten: een IJslandse powervrouw fotograferen, een fashionshoot in de IJslandse natuur en het maken van een drieluik over de kracht van de natuur in IJsland.

Alle drie de opdrachten schoten de BN'ers met de Canon EOS R6. Deze alleskunner is natuurlijk ook overal goed in, dus volgens mij is er ook weinig reden om nog met een andere camera te werken.

IJslandse Powervrouwen


De portretopdracht met de powervrouwen schoten beide met het Canon EF 50mm f/1.8 objectief. Dit standaardobjectief levert haarscherpe beelden ťn een mooie zachte achtergrond op. Een prima keuze voor portretfotografie.

Winnende foto van Linda Hakeboom

Winnende foto van Linda Hakeboom
f/1.8, 1/400s, 100 ISO

Linda won de opdracht met haar portret van de brandweervrouw. Beide kregen ze voor deze opdracht geen hele hoge cijfers. Begrijpelijk want het zijn eigenlijk ook maar hele eenvoudige portretjes. Weinig mis mee natuurlijk, maar in een finale mag iets meer verwacht worden.

IJsland Fashion


Voor de fashion opdracht werden twee modellen in prachtige jurken aangesleept. Dat in combinatie met het mooie landschap in IJsland moest je wel een topfoto kunnen schieten - en dat deden beide finalisten dan ook.

Linda gebruikte voor haar foto de Canon RF 70-200mm f/2.8L. Een logische keuze want ze liet haar model wat verder weg staan en maakte haar compositie zo dat er water voor haar model was waar ze overheen moest schieten.

Geraldine was voor haar foto een grot in gedoken en zat daarbij een stuk dichter op haar model. De keuze voor de veelzijdige Canon RF 24-105mm f/4L was dus ook niet vreemd.

Winnende foto van Linda

Winnende foto van Linda
f/7.1, 1/100s, 250 ISO

Linda won met haar foto en kreeg zelfs het cijfer 10 van de jury. Het is ook echt een prachtige foto, vind ik.

Ze heeft wel wat geluk gehad dat de foto ook goed scherp is. Met een sluitertijd van 1/100s in combinatie met de telezoom die ze gebruikt was de kans best aanwezig geweest op bewegingsonscherpte. Ze had voor wat extra veiligheid beter voor bijvoorbeeld f/4 of 500 ISO kunnen gaan.

Linda vertelde mij trouwens dat dit haar favoriete shoot was van het seizoen. De combinatie van het model, de mooie jurk en de gave locatie zorgde hiervoor.

IJsland drieluik


Voor de laatste opdracht moesten Linda en Geraldine een serie van drie foto's maken met als thema 'Force of Nature'. Hierbij mochten ze ook de foto gebruiken van het Noorderlicht die ze in de vorige aflevering van het programma al gemaakt hadden.

De Canon RF 14-35mm f/4: was het favoriete objectief voor deze opdracht. Alleen die erg geslaagde waterval foto waar Geraldine zelf ook op stond was gemaakt met de RF 70-200mm f/2.8L. Voor de rest werd de 14-35mm gebruikt.

Winnende serie van Linda

Winnende serie van Linda

Ook deze opdracht werd gewonnen door Linda en daarmee werd ze direct ook de winnaar van dit seizoen van Het Perfecte Plaatje.

Ľ Bekijk alle foto's van de finalisten

Linda en Geraldine


Zoals ik al aangaf was ik uitgenodigd bij de opening van de tentoonstelling van Het Perfecte Plaatje. Toevallig stond ik vlak naast Linda en Geraldine tijdens het gezamenlijk bekijken van de uitzending.

Het was leuk om zo tijdens de uitzending ook nog wat van hun eigen reactie op het programma mee te krijgen.

Vaak zie je trouwens dat de winnaar van Het Perfecte Plaatje na deelname nog veel met fotografie blijft doen. Linda lijkt dit niet echt van plan te zijn, zoals je ook kunt horen in de video bovenaan deze pagina.

Tentoonstelling Het Perfecte Plaatje


In Museum Hilversum is de komende weken een tentoonstelling te zien van beide seizoenen van Het Perfecte Plaatje van dit jaar. Dus zowel dit seizoen als Het Perfecte Plaatje in ArgentiniŽ, van eerder dit jaar.

Tentoonstelling in Museum Hilversum


Je kunt de tentoonstelling nog bezoeken tot en met 8 januari 2023. Ook op eerste en tweede kerstdag is het museum geopend. Op Nieuwjaarsdag zijn ze wel gesloten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. RAWshooter
  RAWshooter schreef op dinsdag 27 december 2022 om 10:08  | reageer

  Met stip het slechtste seizoen. Blijkbaar zitten er geen BN’ers meer in het blik met knoppendrukkers die toneel spelen.

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 27 december 2022 om 12:44  | reageer

  Het programma gaat over fotografie....maar that is it!

 3. Henk van Nieuwenhuizen
  Henk van Nieuwenhuizen schreef op woensdag 28 december 2022 om 16:31  | reageer

  Hallo Elja,
  Ik zou een kanttekening willen maken over de te gebruiken apparatuur die door Kamera Express ter beschikking wordt gesteld en soms de eisen en opmerkingen van de jury. Het is mij al een aantal seizoenen opgevallen dat altijd de beste amateur apparatuur met bijbehorende lenzen worden gebruikt, waar de Nederlandse hobby fotograaf soms likke barend naar staat te kijken. Het gaat tenslotte over amateurs die een stoomcursus krijgen in fotografie waar een ander soms enkele jaren over doet om dat alle maal onder de knie te krijgen en in veel gevallen financieel gezien ervoor moet sparen om zo'n soort set bij elkaar te krijgen.
  Daarnaast krijgen zij bij het bewerken ook de duurste schermen en software voor hun neus waar menig amateur van droomt. Het zou allemaal wat minder kunnen dan kom je dichter bij werkelijke Nederlandse hobby/amateur fotograaf.
  Een beroemde fotograaf heeft ooit eens gezegd dat het niet uitmaakt wat voor soort camera je gebruikt maar de persoon die hem hanteert en hoe deze kijkt naar het onderwerp wat op het plaatje komt. En daar op aansluitend de opmerkingen van de jury soms te veeleisend zijn in verhouding van de personen die dat dan moeten doen. Als men fotografie breed wil beleven in Nederland hou dan het walletje bij het schuurtje. Maak anders eens een perfect plaatje met beroeps fotografen als bijv. Nando en jij zelf of met dhr. Rutte en mw. Bol. Zet dan gelijk waardige personen in een groep en dan eens zien wat daar uit komt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord