Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de halve finale in IJsland

woensdag 14 december 2022, 22:55 door | 3.786x gelezen | 2 reacties

Vanavond was alweer de op één na laatste aflevering van Het Perfecte Plaatje. In deze halve finale streden de drie overgebleven BN'ers om een plek in de finale. Ze mochten in IJsland een buitenaard landschap vastleggen en IJslandse paarden fotograferen.

Buitenaards landschap


De eerste opdracht in IJsland was het vastleggen van een buitenaards landschap. Dat klinkt niet al te moeilijk in zo'n mooi en bijzonder land voor fotografen.

Landschapsfotograaf Bas Meelker is meegegaan op de reis om de kandidaten van tips te voorzien en bovendien was hij ook de gastjury van deze shoot.

Wil je zelf ook eens tips ontvangen van Bas, bekijk dan zijn Masterclass Landschapsfotografie op Photofacts Academy.

De BN'ers gingen voor deze shoot aan de slag met de Canon EOS R6. Daarbij hadden ze de beschikking over meerder objectieven. Geraldine koos voor de RF 24-105mm f/4L, een standaard zoom die je veel gevarieerde mogelijkheden geeft.

Linda schoot haar buitenaardse landschap met een RF 14-35mm f/4L groothoek en ook Tina koos voor een groothoek, maar dan de Canon EF 16-35mm f/2.8L. Die 16-35mm is een objectief met een EF vatting, maar die is met een adapter probleemloos en zonder kwaliteitsverlies te gebruiken op de RF-vatting.

Winnende foto van Geraldine Kemper

Winnende foto van Geraldine Kemper
f/8, 1/1.000s, 160 ISO

Geraldine won deze shoot met een overtuigde voorsprong. Ook helemaal terecht in mijn ogen. Het viel me trouwens op dat de deelnemers niet kozen voor het toevoegen van een kleurtint in hun foto's.

Geraldine lijkt haar saturatie wel iets verminderd te hebben. Dat helpt volgens mij goed in het geven van een buitenaardse uitstraling. Meer bijvoorbeeld een rood/bruinige tint toevoegen had al snel een Mars-gevoel gegeven.

IJslandse Paarden Tweeluik


De tweede opdracht was het maken van een tweeluik van IJslandse paarden. Voor deze opdracht moest er zowel een overzichtsshot als een close-up gemaakt worden.

Gastjury voor deze shoot was paardenfotograaf Eliane van Schaik. Zij gaf de deelnemers ook een aantal tips voor het fotograferen van paarden.

De BN'ers mochten voor deze shoot werken met de Canon EOS 90D spiegelreflexcamera. Daarop gebruikte ze de Canon EF 70-200mm f/2.8 een uitstekend (maar wat zwaar) objectief voor een sessie als deze, lijkt me. Ook konden ze de Canon EF 16-35mm f/2.8L groothoekzoom gebruiken of de Canon EF 50mm f/1.8.

Winnende tweeluik van Linda Hakeboom

Winnende tweeluik van Linda Hakeboom
f/2.8 1/800s, 320 ISO

Linda won deze shoot met haar tweeluik. Vooral de sfeervolle foto van het oor sprong eruit. Bij de andere foto werd door de jury vooral geklaagd over storende stroomkabels in beeld. Die had Linda er in Lightroom waarschijnlijk best wel uit kunnen krijgen.

Volgende week woensdagavond de finale van Het Perfecte Plaatje 2022. We gaan zien of Linda of Geraldine er met de prijs vandoor gaat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Fred
  Fred schreef op dinsdag 20 december 2022 om 14:37  | reageer

  Ik kijk graag naar het perfecte plaatje en lees ook graag het artikel daarover hier op de site. Ik vind weel jammer dat in bovenstaand en voorgaande artikelen eigenlijk alleen een samenvatting van de uitzending wordt weergegeven. Die hebben we allemaal gezien dus dat is dubbel.

  Dit artikel zou flinke meerwaarde hebben als ere wordt ingegaan op de fouten in de foto.

  Zo was bij iedereen er de opmerking dat de detailfoto niet scherp was, en dat in een halve finale....oei... Maar waarom was die niet scherp? Te lang sluitertijd? Camera beewogen of was er meer aan de hand doordat bij het inzoomen en de afstand er een heel klein scherptegebied ontstond?

  Dat soort zaken zouden in mijn ogen het artikel compleet maken een ook zinvol voor de lezeres op photofacts. Wellicht een tip voor het volgende seizoen?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 20 december 2022 om 15:37  | reageer

  Bedankt voor je reactie, Fred!
  Goed idee om meer in te gaan op wat er fout ging en waarom dat zou kunnen zijn.

  Natuurlijk zijn wij ook beperkt door wat we zien in de uitzending en op de foto's zelf.

  Qua scherpte die de detailfoto's lijkt het vooral een 'op de verkeerde plek scherpstellen' geweest te zijn. De sluitertijd lijkt steeds wel hoog genoeg om bewegingsonscherpte te voorkomen.

  Waarschijnlijk in combinatie met een kleine scherptediepte (grote diafragma opening) én dicht erop willen zitten. Dan is je gebied met scherpte echt heel klein en is net op de verkeerde plek scherpstellen (zeker vanuit de hand geschoten) al snel gebeurd.

  In plaats van f/2.8 op f/4 of f/5.6 fotograferen kan dan al veel helpen. Daarbij moet je dan natuurlijk wel de sluitertijd in de gaten houden, want dan wordt bewegingsonscherpte weer een ding.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord