Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Falcon Leap en Modern Sprookje

woensdag 30 november 2022, 23:32 door | 2.990x gelezen | 0 reacties

Vanavond was er weer een uitzending van Het Perfecte Plaatje. In het programma strijden Bekende Nederlanders met elkaar om wie de beste foto's maakt. Deze week fotografeerde de kandidaten een militaire oefening en een modern sprookje.

Falson Leap


Operatie Falcon Leap is een jaarlijks militair evenement waarbij honderden militairen een parachute dropping oefenen. De deelnemers van het perfecte plaatje kregen deze week als eerst opdracht het vastleggen van deze dropping.

Er waren drie situaties die vastgelegd moesten worden; de voorbereiding en het vertrek op het vliegveld, de vlucht tot aan de dropping en de landing op de dropzone.

De BN'ers werden verdeeld over deze drie situaties. Militair fotograaf Barend Westerveld kwam de kandidaten van tips voorzien en was gastjury tijdens de shoot.

De foto's tijdens deze shoot zijn gemaakt met de Canon EOS R6 full-frame systeemcamera voorzien van het Canon RF 24-105mm f/4 IS objectief. Een lekker veelzijdige combinatie dus waarmee je als fotograaf eigenlijk alle kanten uit kunt. Een 70-200mm telezoom was ook beschikbaar, maar is door geen van de fotografen gebruikt.

Winnende foto van Linda Hakeboom

Winnende foto van Linda Hakeboom
f/8, 1/1000s, 800 ISO

Linda was de in mijn ogen terechte winnaar van de shoot. Met zowel een mooie voorgrond, als parachutisten in de lucht én het vliegtuig.

Als ik echt aan het muggenziften ben was de foto volgens mij nog net iets beter geworden als ze nog een stapje naar rechts had gezet zodat de lagere parachutisten net wat meer los kwamen van de staande soldaat.

Tina eindigde met deze shoot overigens als laatste doordat ze iets aan haar instellingen fout draaide in de hitte van het moment. Daardoor had ze alleen maar overbelichte foto's van de militairen die naar het vliegveld liepen.

Blijkbaar had ze de R6 niet op belichting simulatie staan, want dan had ze direct in haar zoeker gezien dat het niet goed was. Juist een voordeel van het werken met een systeemcamera zoals de Canon EOS R6.

» Bekijk alle foto's van deze shoot

Modern Sprookje


Voor de tweede opdrachten moesten de BN'ers een sprookje op een moderne manier en met een persoonlijke twist vastleggen.

Fairytale fotograaf Marije Dijkema was het gastjurylid bij deze shoot en hielp de kandidaten dus ook op weg.

Tijdens deze tweede opdracht gebruikte de BN'ers de Canon EOS 90D. Voordeel ten opzichte van de R6 uit de eerste opdracht is dat je met de 90D iets meer megapixels tot je beschikking hebt. Zo leg je meer details vast en kun je, indien nodig, achteraf ook nog wat bijsnijden.

De deelnemers fotografeerde tijdens hun shoot met de Canon EF 24-70mm f/2.8L II (mijn favoriete allround objectief) en de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III. Ook dit telezoomobjectief is erg flexibel en een mooie combinatie samen met de 24-70mm.

Winnende foto van Tina de Bruin

Winnende foto van Tina de Bruin
f/5.6, 1/125s, 200 ISO

Tina, die in de vorige shoot nog onderaan eindigde, won de opdracht met haar moderne versie van Roodkapje. Grappig detail was dat ze van te voren al zei dat ze met deze opdracht een 9 ging halen. Dat was haar sprookje - en dat deed ze.

» Bekijk alle foto's van deze shoot

Thuisopdracht


Je kunt uiteraard weer meedoen met de thuisopdracht om kans te maken op een waardebon. De opdracht deze week is:

'Maak zelf een ook een sprookjes-achtig portret!'

» Stuur je foto in

Volgende week


Filemon moest deze week het programma verlaten. Volgende week strijden de vier overgebleven kandidaten om hun plek in de halve finale. Voor de halve finale vertrekken de deelnemers naar IJsland, dus moeten ze volgende week extra hard hun best doen.

Eerst gaan ze volgende week aan de slag met een campagne schieten met een auto en ze maken een persoonlijke serie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord