5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Netflix documentaire een must watch voor fotografen

woensdag 22 februari 2017, 22:22 door | 15.139x gelezen | 1 reactie

Ontdek hoe 's werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden denken en hoe design elk aspect van ons leven beïnvloedt. Je altijd al afgevraagd hoe zo'n ontwerpproces er aan toegaat? Dan kun je vanaf 10 februari deze interessante Netflix documentairereeks: 'Abstract: The Art of Design' bekijken.

Of het nu om auto's gaat, om foto's, gebouwen of om tijdschriftcovers. Het draait allemaal om één ding: design. Deze gloednieuwe, achtdelige serie volgt acht creatieve zielen die momenteel werkzaam zijn in de wereld van kunst en design.

Het programma laat zien hoe ze tot hun indrukwekkende ontwerpen zijn gekomen. Hun kunst geeft ons leven vorm, van architectuur tot fotografie en typografie.

Abstract the art of design



De acht ontwerpers vertellen hun verhaal en delen hun inspiratie en er worden allerlei facetten van het proces blootgelegd. Deze mensen hebben allemaal een aandeel in hoe de wereld waar we in leven er uit ziet. Het is fascinerend om te zien hoe ze uitkomen bij wat we uiteindelijk te zien krijgen.

Maar één aflevering over fotografie


Hoewel slechts één van de acht afleveringen een fotograaf volgt (de wereldberoemde portretfotograaf Platon) zijn ze alle acht absoluut de moeite van het bekijken waard omdat design zich van nature leent voor beeld.

De serie laat je het creatieve proces opnieuw waarderen. Het vormt een enorme inspiratiebron om je eigen werk naar een hoger level te tillen, en motiveert je om er direct op uit te trekken om iets nieuws te creëren.

Producer Scott Dadich


De documentaire werd geproduceerd door Scott Dadich (ex-hoofdredacteur van Wired), Morgan Neville (20 Feet From Stardom) en Dave O'Connor van RadicalMedia. Als we Dadich mogen geloven bestaat de rest van zijn team uit 'de beste documentairemakers van dit moment'.

4K HDR camera's


Een serie over design moet er zelf ook goed uitzien, daarom werd opgenomen in 4K HDR met camera's van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast werden steadicams en drones ingezet.

Deze serie is net even wat anders dan de meeste design documentaires. En dat is in onderstaande spectaculaire trailer ook wel te zien:


The Art of Design heeft qua opzet veel weg van Chef's Table, een documentaire reeks over de culinaire wereld. Net als in die serie ligt de focus in Abstract in elke aflevering op een andere ontwerper.

Geen oubollige bedoening met saaie interviews, maar prachtige gemonteerde portretten van succesvolle designers en creatievelingen die met veel passie over hun vak uitweiden.

De hoofdrollen:


Allemaal zijn ze succesvol binnen hun eigen discipline. Misschien herken je de namen niet direct, maar het werk van deze mensen heb je ongetwijfeld gezien.

Platon: fotograaf
De gedurfde portretten van Platon laten de ziel van wereldleiders en gewone mensen zien. De foto's van generaal Colin Powell geven de kern van zijn persoonlijkheid weer. 'Je zoekt naar het moment dat je dichtbij de ziel staat,' verklaart Platon aan het einde van zijn verhaal. 'Dat is goed design'.


Ralph Gilles: automotive Designer
Ralph Gilles, wereldwijd hoofdontwerper van Fiat Chrysler, ontwerpt de auto's van de toekomst, zoals slanke, nieuwe sportauto's en zelfrijdende bedrijfswagens. Hij haalt heel even zelfrijdende auto's aan.
"Ik hoop dat mensen in de toekomst mogen kiezen voor zelfrijdend of zelf rijden om het gevoel van vrijheid van een eigen auto te behouden", zegt Gilles, die graag zelf het gaspedaal indrukt. Maar welke impact zelfrijdende auto's hebben op zijn ontwerpen, wordt helaas nauwelijks belicht.


Ilse Crawford: interior Designer
Interieurontwerpster Ilse Crawford ontwerpt ruiten en objecten die de zintuigen prikkelen en een gevoel van welbehagen geven, van chique hotels tot Ikea-meubilair.

Bjarke Ingels: architect
Architect Bjarke Ingels combineert functie, fantasie en duurzaamheid in 'pragmatische, utopische' ontwerpen, zoals een schone energiecentrale met een skipiste.

En bijvoorbeeld de nieuwe Google campus en de tweede World Trade Center: gebouwen die iedereen straks kent en herkent. 'Als je eenmaal zo'n gebouw hebt neergezet, is het moeilijk om je voor te stellen dat het ooit anders was', zegt hij.


Es Devlin: Stage Designer
Podiumontwerper Es Devlin maakt beeldende sets voor concerten, opera's toneelstukken en modeshows en gebruikt hierbij licht, film, sculpturen en zelfs regen.

Paula Scher: grafisch vormgever extraordinaire
Grafisch ontwerpster Paula Scher schildert met woorden en ontwikkelt zo de visuele taal van bekende merken en instellingen over de hele wereld. Ze ontwierp onder andere de logo's van het MoMA, The Public en New York City Ballet.

Ze is down to earth, grappig en weet precies wat ze wil. Wanneer zij op haar kantoor niet achter de computer zit, schildert ze thuis meterslange 'plattegronden' van de Verenigde Staten. Met de hand.

Ze haalt niet alleen haar inspiratie uit New York, maar ze oefent zelf een grote invloed uit op het straatbeeld dankzij haar logo's en ontwerpen.


Christoph Niemann: Illustration
Illustrator Christoph Niemann speelt met abstractie en interactiviteit en onderzoekt authenticiteit, van covers van de New Yorker tot schetsen op Instagram.

Tinker Hatfield: Footwear Design
Tinker Hatfields achtergrond in architectuur en atletiek resulteerde in zijn zeer innovatieve schoenontwerpen voor Nike, waaronder de iconische Air Jordan-reeks.


De inmiddels 64-jarige Hatfield blikt terug op zijn leven en zegt zichzelf vooral te zien als probleemoplosser voor atleten. In zijn documentaire wordt sterbasketballer Michael Jordan als talking head opgetrommeld om over zijn vruchtbare samenwerking met Hatfield en Nike te praten.

Wat vond ik ervan?


The Art Of Design is prachtig in beeld gebracht met een fijne snelheid in montage. Het zijn mooie portretten waaruit echt blijkt dat ontwerpers meer zijn dan knappe koppen die mooie dingen maken.

Achter het eindresultaat schuilt vaak lange uren achter de tekentafel, veel reflectie en een persoonlijke touch.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Huub Sanders
    Huub Sanders schreef op woensdag 22 februari 2017 om 23:38  | reageer

    Ben ook erg onder de indruk van deze geweldige eigen Netflix documentaire reeks. Een must see!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord